Pet sedmin turnirja je za Slovenijo, točk pa ni, čeprav ima Slovenija v Ostravi kot edina skoraj izključno olimpijce iz Sočija, kjer so bili risi senzacija. A takrat je bil kot tudi v Vojensu februar sredi hokejske sezone, zdaj pa je maj na koncu dolgega leta. Foto: Reuters
Pet sedmin turnirja je za Slovenijo, točk pa ni, čeprav ima Slovenija v Ostravi kot edina skoraj izključno olimpijce iz Sočija, kjer so bili risi senzacija. A takrat je bil kot tudi v Vojensu februar sredi hokejske sezone, zdaj pa je maj na koncu dolgega leta. Foto: Reuters

Mogoče ni prave sproščenosti. Ugibam, sem le vratar.

Robert Kristan o tem, kaj mogoče manjka
Selektor Matjaž Kopitar
Pravih strelov z modre črte skoraj ni, pred vrati se premalo tabori in preži na odbitke, preveč se plete in okleva s streli. Vsega tega se stroka zaveda, igralci pa bodo na analizo odgovorili na tekmah z ZDA in Dansko. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Kopitar in Ole-Kristian Tollefsen
Zvečer se zdaj navija za Norvežane, ki morajo v sosedskem obračunu premagati Dance. V tem primeru bo med elito obstal zmagovalec obračuna Slovenija - Danska. Črn scenarij: danska zmaga po 60 minutah, nato morajo Slovenci proti ZDA osvojiti vsaj točko, če ne, bo že v nedeljo vsega konec. Foto: Reuters

neučinkovitost in predvsem porazi. "Tole mene ubija," pravi selektor.

Pet ničel v Ostravi in 14 zaporednih porazov med elito žre Matjaža Kopitarja, ki mu grozi že tretji izpad iz elitne skupine svetovnega hokeja. Risi po Norveški res slabo stojijo, kar je vidno tudi na lestvici: dve tekmi pred koncem je izkupiček sila boren - 5 porazov in 0 točk. Usode si Slovenci ne krojijo več sami, zdaj se navija prav za Norvežane, da uženejo sosede Dance.

Priložnost si je treba zaslužiti
"Žalosten sem. Priložnosti za obstanek si moraš zaslužiti,"
odkrito priznava selektor Kopitar, ki srčno upa, da se bo v ponedeljek zvečer igralo za biti ali ne biti z Dansko. Izgon iz hokejskega raja z na papirju najmočnejšo reprezentanco v zgodovini HZS-ja bi bil boleč neuspeh, mogoče celo usoden ... Samo ali si je Slovenija v Ostravi res zaslužila, da dobi še eno priložnost za obstanek v ledenem raju?

Slovenija na SP-ju vodila le enkrat
Vse tekme razen s Slovaško je Slovenija slabo začela. V 11. minuti so prvič zadeli Belorusi, Rusi kar dvakrat že v 5. minuti, Finci so dvakrat slavili v 6. in 7. minuti, Norvežani so prvo kazen izkoristili po devetih sekundah v 9. minuti tekme. Edina izjema je bil obračun s Slovaki, ko so Slovenci z golom v 7. minuti tudi edinkrat na turnirju vodili.

En gol je premalo v 98 odstotkih
Odkar je bil leta 2012 prenovljen sistem SP-ja in se igra v dveh skupinah s po osmimi reprezentancami, je bilo na 228 tekmah vsega petkrat končni izid tekme 1:0. To je dvakrat uspelo Finski, po enkrat Slovaški, Češki in Švici. "Z enim doseženim golom se res ne da zmagati, razen če se ti res vse ne poklopi," je tudi vratar Robert Kristan opozoril na premalo golov - sedem na petih tekmah.

Enak občutek v štabu in na tribuni
Tisoč Slovencev je v Ostravi ogromno pričakovalo in upalo vsaj na miren obstanek, a vedno znova nekaj zmanjka. In niz porazov prav tako ubija navijače kot selektorja, in to iz povsem enakega razloga in občutka. "Ker vem, da lahko in zmoremo," pravi neprespani Jeseničan.

"Slovenski hokejisti s takšnim pristopom do hokeja lahko gredo kar domov," je analiza na bandy*, a odkritosrčna kritika češke točajke iz športnega bara, ki so ji Slovenci tako prirasli k srcu in denarnici, da je postala zagrizena navijačica Slovenije. "Živčna sem za vas."

Pregrizniti plošček in zmagati
Ni edina. Vso to zaskrbljenost hokejskih navdušencev bodo risi lahko občutili tudi ob sobotnem druženju z navijači, ki kot selektor ponavljajo: "To je premalo." Drugo priložnost, če bo proti Danski sploh prišla, bo treba zagrabiti z obema rokama in pri reševanju kože ne more biti izgovorov ali zadržkov, kar je jasno sporočil svojim varovancem glavni strateg: "Na ledu bo tisti, ki bo pregriznil plošček, tisti, ki se bo vozil okoli njega, pa ne."

Seveda se bo šlo domov v vsakem primeru, saj je le igra, a v prvem z dvignjeno glavo in obetom igranja v Moskvi ali Sankt Peterburgu, v drugem pa s sklonjeno in številnimi neznankami ter spremenljivkami.


Jedrnata analiza namesto pozdrava v športnem baru z dolgoletno tradicijo

Iz Ostrave

* - najmočnejši hokejski udarec iz prve

Mogoče ni prave sproščenosti. Ugibam, sem le vratar.

Robert Kristan o tem, kaj mogoče manjka