Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

"Smo zasluženo med elito. Imamo dolge priprave. Časa je dovolj, da še kaj izboljšamo, na koncu pa bomo potegnili črto, če smo naredili dobro ali slabo," je na Bledu pred začetkom priprav v pogovoru z novinarji dejal Drozg. Glavni cilj Slovenije bo obstanek med elitno šestnajsterico, risi pa se zavedajo, da jih v Rigi čaka zahtevna naloga.

Svetovno prvenstvo v hokeju boste v neposrednem prenous lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Kopitar: Nima smisla igrati pripravljalne tekme s Kanado in se le braniti 60 minut

"Imamo kar nekaj igralcev, ki so preigrali kar nekaj hokeja. In to je velik plus, saj na svetovnih prvenstvih do izraza pridejo izkušnje, in je to res pomembno. Starejši igralci morajo dvigniti mlajše, to pa je lahko velik plus za našo reprezentanco. Vsi se poznamo, vsi smo prijatelji. Lahko igram z vsemi. Vesel pa sem, da igramo skupaj z nekdanjo ekipo do 18 let, ker imamo skupaj dobre spomine in ne bi bilo slabo, če bi poskrbeli še za kakšnega," je dodal 24-letni Mariborčan.

Za njim je na klubski ravni zanimiva sezona. Potem ko je pet let igral v nižjih ligah v Severni Ameriki (na naboru Lige NHL ga je sicer izbral Pittsburgh), je pozimi prestopil k ruskemu Amurju iz Habarovska: "Nisem odigral cele sezone, ker sem se dokaj pozno pridružil. A bilo je okej, tudi oni so zadovoljni z mano, kolikor sem slišal. Kako bo naprej, pa bomo videli. Vedel sem, v kaj se spuščam. Tudi Jan Muršak je igral tam, tako da sem ga vprašal, pa tudi ligo poznam od prej. Tako da ni bilo težav."

"Življenje tam mi je všeč, tudi liga je v redu, sicer je naporna, a mi ustreza. Bi se še vrnil," je povedal. O morebitnem nadaljevanju igranja v Rusiji se bo odločal po prvenstvu. Nagiba se, da bi ostal pri Amurju, toda pozoren bo tudi na morebitne druge ponudbe. O tem, kako je videti igranje hokeja v državi, ki je v vojni, pa je še povedal: "V Rusiji ne čutijo vojne. Ko sem bil tam, sem popolnoma pozabil, da je v vojni. Če me ne bi mama v pogovorih spraševala, kako je, bi na to popolnoma pozabil. Tudi sankcije se ne poznajo, vse je odprto, vsaj v Moskvi in večjih mestih. Recimo tudi McDonald's je isti, samo drugačno ime ima. Manjša mesta pa imajo to zaprto. Edina stvar, ki ne deluje, so evropske kreditne kartice."

Selektor Kopitar želi v mesecu priprav izbrusiti detajle

"Priprave so dolge, a je bolje, da so daljše kot pa krajše. Deset tekem je veliko, a to so prijateljske tekme, ni nujno, da bo na vseh igrala prva postava. Mislim, da bo v redu, bomo pa po SP videli, ali je bila odločitev prava ali ne," meni Drozg. Na SP-ju, ki ga gostita Tampere na Finskem in Riga v Latviji, bo Slovenija igrala v predtekmovalni skupini B. Njeni nasprotniki bodo Češka, Kanada, Kazahstan, Latvija, Norveška, Slovaška in Švica. Prvi nastop na SP Slovence čaka 13. maja proti Švici: "Res je težka skupina. A tudi mi znamo kaj pokazati. Glede razporeda pa ne moremo narediti nič, je, kar pač je. Bomo videli na SP-ju"


Razpored tekem slovenske reprezentance na SP-ju v Rigi:
Sobota, 13. maja, ob 11.20: Švica – Slovenija
Nedelja, 14. maja, ob 11.20: Slovenija – Kanada
Torek, 16. maja, ob 15.20: Slovenija – Norveška
Četrtek, 18. maja, ob 15.20: Češka – Slovenija
Petek, 19. maja, ob 15.20: Latvija – Slovenija
Nedelja, 21. maja, ob 15.20: Slovenija – Slovaška
Ponedeljek, 22. maja, ob 19.20: Kazahstan – Slovenija