Na četrtem SP-ju drugega hokejskega razreda je Matjaž Kopitar tretjič vrnil rise v elitno divizijo, kjer pa mu v treh dosedanjih poskusih še ni uspelo zadržati mesto med šestnajsterico. Foto: www.alesfevzer.com
Na četrtem SP-ju drugega hokejskega razreda je Matjaž Kopitar tretjič vrnil rise v elitno divizijo, kjer pa mu v treh dosedanjih poskusih še ni uspelo zadržati mesto med šestnajsterico. Foto: www.alesfevzer.com

Nadaljuje se niz nepremagljivosti Slovenije na svetovnih prvenstvih drugega kakovostnega razreda v Ljubljani. Po Litvi s 4:2, Romuniji z 9:1 in Madžarski s 5:1 je za konec SP-ja Divizije I, skupine A padla še Južna Koreja s 4:1.

Sorodna novica Risi z odliko opravili tudi zadnji test proti Južni Koreji

Osmo "drugoligaško" zlato

Štiri tekme, štiri zmage z razliko v golih 22:5. "Izpolnili smo tisto, kar se je pričakovalo, kar ni najlažje v hokeju. Odločajo malenkosti, a smo bili najboljši na turnirju in smo zasluženo prvi, kar smo tudi dokazali," je ob koncu turnirja v Hali Tivoli dejal selektor Matjaž Kopitar.

Osmič je hokejska reprezentanca osvojila turnir Divizije I in se zavihtela med 16 najboljših hokejskih reprezentanc na svetu, kjer so risi nazadnje igrali maja 2017 v Parizu. Prva dva poskusa vstopa v dvigalo navzgor sta se v Budimpešti 2018 in Nursultanu 2019 izjalovila, nato je koronska pandemija dvakrat prestavila domače svetovno prvenstvo.

Sorodna novica Stroški SP-ja elitne divizije? "20 milijonov evrov, a vedno je bil dobiček."

Osnovni cilj ne glede na kraj SP-ja že znan – obstanek

A zdaj je v igri kandidatura Slovenije in Madžarske, da bi vskočile in se kot povratnici med najboljše ponujata, da prevzameta izvedbo SP-ja elitne divizije 2023.

Še en domači SP, a prvič v zgodovini najvišje ravni. Kaj bi to predstavljalo za Kopitarjeve izbrance? "Ogromna obveznost, to je čisto drugačna raven hokeja. Osnovni cilj, ne glede na kraj turnirja, bo obstanek med elito. To je cilj, ki si ga vedno zadamo, a nam že dolgo ni uspel. Pred SP-jem želimo imeti čim več dobrih tekem, če bo pa turnir res doma, je pa to nekaj najlepšega, kar se nam lahko zgodi," je glavni trener Slovenije poudaril, da se je risom zgolj dvakrat uspelo obdržati med elito in to zdaj že daljnega leta 2002 in 2005, drugič v Avstriji je bil Matjaž Kopitar pomočnik selektorja Karija Savolainena.

Znan recept priprav za 2023

Kako se lotiti izziva, ki je realno ob suspenzu Rusije in Belorusije malce lažje uresničljiv? "Stekle bodo priprave, ne glede kje bo prvenstvo. Organizirati moramo turnirje med sezono. Zaključne priprave morajo imeti glavo in rep. Tedenski cikli zaključnih priprav s tekmami, prostimi dnevi, menjavami krajev, da ne pride do zasičenosti. Da se ohranja pozitivna energija in volja," je program za sezono 2022/23 napovedal selektor.

Selektor Kopitar ocenil domače prvenstvo

Prvi reprezentančni zbor bo novembra, nato februarja in kot letos sredi aprila zbor na Bledu. Letos so zaključne priprave trajale tri tedne, da se je nato četrti teden brezhibno izpolnile cilje v Ljubljani.

Starejši kot mentorji za zgled, a še vedno lačni zmag

Neprijeten spomin na poletni spodrsljaj v olimpijskih kvalifikacijah za Peking 2022 je opomin za naprej. "Zdaj smo bili precej časa skupaj. Vemo, kako je bilo pred Oslom zelo neugoden položaj zlasti za manjše reprezentance. To je bil velik poduk. Zdaj smo gradili ekipo, tudi s fanti, ki niso igrali na SP-ju, a so del zgodbe. Slejkoprej bodo prevzeli svoja mesta. Starejši so se izkazali za dobre mentorje," je 56-letni hokejski strokovnjak znova poudaril, da je zgrajen kult reprezentance, v kateri se predaja znanje naprej.

Dostojanstvo. Ne glede na kaj se zgodi, moraš biti gospod. Imajo toliko izkušenj in profesionalci, da vedo, kaj to pomeni. Z Južno Korejo je bilo vse prej kot lahko. Igraš pred svojimi igralci, zadnja tekma sezone, ne moreš si privoščiti spodrsljaja.

S čim je Kopitar nagovoril rise za zadnjo tekmo, ki ni o ničemer odločala?

Kot je po odločilni petkovi zmagi nad Madžari kot največjo prednost poudarjal homogenost ekipe, je ob zaključku ljubljanskega turnirja poudaril izredno željo risov po dokazovanju. "Fantje, s katerimi smo že dolgo skupaj, imajo res veliko željo po uspehu. Želi zmagovati, na vsakem treningu želijo zmagati, ko kartajo ali pa kaj drugega želijo zmago. To brcaš, da ni neumnosti na ledu, saj zaradi prevelike želje pride do napak. Na tem prvenstvu je bilo tega res zelo malo."

Med osnovno statistiko drugi le pri PK-ju

Četudi je bil tokratni SP okrnjen in z zgolj štirimi tekmami, je vzorec razviden. Slovenija je bila z 9 izključitvami za 18 kazenskih minut z naskokom najbolj disciplinirana ekipa. Hkrati je premogla najboljši vratarski tandem Krošelj – Pintarič, ki je ubranil 92,4 odstotka vseh strelov. Po slabšem začetku je igranje ob številčni podrejenosti začelo delovati in na koncu je bil penalty-kill 75-odstoten (6/8). Ravno tako je po uvodnih težavah steklo ob številčni prednosti in na koncu je bil power-play Slovencev s 35,3 odstotno uspešnostjo (6/17) najboljši na turnirju. Za dobro mero so imeli domači hokejisti tudi najbolj natančne roke s 13,6-odstotno natančnostjo (22 golov iz 162 strelov).

Težava na obzorju: povprečna starost prek 30 let

A pogled na raznovrstno statistiko obvisi na podatku o povprečni starosti slovenske izbrane vrste. 22 hokejistov iz sončne strani Alp je povprečno starih 30,6 leta. Madžari, ki so prav tako napredovali in so po lastnih besedah igrali s skoraj prestaro zasedbo, so povprečno dve leti mlajši. Presenečenje turnirja Litva ima povprečno staro reprezentanco 24,5 leta.

"Vem, da niso več mladi. Dobro se zavedam tega, a hkrati je dobro vedeti: to so res športniki, trenirajo, živijo športno. To je velika prednost, oni bodo lahko veliko dlje igrali, kot se je včasih. Glede starosti, me za še nekaj naslednjih let ne skrbi," se je strinjal Kopitar, da so risi izjemno izkušeni in povečini na napačni strani 30 let, a da se je ta mejnik pri hokeju bržkone premaknil na 35. let.

Slovenska hokejska reprezentanca SP-ja 2022. Rise zdaj čakajo počitnice in spremljanje SP-ja elitne divizije, kjer bodo izvedeli najprej kraj turnirja, nato pa še nasprotnike za naslednji maj. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska hokejska reprezentanca SP-ja 2022. Rise zdaj čakajo počitnice in spremljanje SP-ja elitne divizije, kjer bodo izvedeli najprej kraj turnirja, nato pa še nasprotnike za naslednji maj. Foto: www.alesfevzer.com

"Vsi vemo, kaj premore slovenski hokej"

V udarnih dveh napadih sta najmlajša 30-letnika Anže Kuralt in Miha Verlič, med branilci je manj kot 30 star le še Matic Podlipnik, trenutno nesporni prvi vratar Gašper Krošelj jih šteje 35 let. Najmlajša risa sta napadalca, rojena oktobra 1997, ki bosta torej jeseni dopolnila 25 let: Luka Maver in Blaž Tomaževič.

"Vedno eno in isto ter se ponavljamo: Tam smo šibki, to nam manjka. A to ni pošteno! Ne morem jaz govoriti, da smo šibki pri branilcih, kako se pa potem ti fantje počutijo? Mi smo šibki, če gola ne damo. Šibki smo, če nimamo vseh vratarjev. Delali bomo s tem, kar premoremo, in skušali narediti čim boljši izid," je Kopitar zavrnil govorjenje o šibkostih, četudi se sam še predobro zaveda majhnega izbora zlasti med branilci. A ravno med njimi je bilo tudi največ zdravstvenih težav, tako je na primer manjkal nadarjeni 19-letni Bine Mašič, za katerim je uspešna sezona zorenja na Finskem. "Nekaj je bilo poškodb, a sami vemo, kaj premore slovenski hokej."

Jesenice v IceHL-ju oz. pomembne so vloge mladih risov

Kopitarjev matični klub Jesenice so dobile povabilo v IceHL (nekdanji Ebel). A se je pojavljajo vprašanja, če lahko na Gorenjskem zberejo sredstva in konkurenčno ekipo, zlasti po tem, ko je Olimpija zvabila marsikaterega "železarja" in ima za seboj izjemno obetavno sezono, ki je hokejsko prebudila Ljubljano. Ali je ne nazadnje Slovenija sposobna preživeti dva regionalna "prvoligaša" ali ni bolj smotrna razporeditev en v prvi ligi, drugi pa v drugi in bi moral potem nek tretji klub v Alpsko ligo kot vmesno stopničko v razvoju igralcev?

"Lepo bi bilo za Jesenice, a treba je postaviti temelje, nekakšno gotovost, varnost. Igralci morajo vedeti, da to ni muha enoletnica. Se pa strinjam in vem, da je težko vzpostaviti piramido, kjer bi lahko nekdo drug (Triglav ali pa Slavija) igral v Alpski ligi. Fantje študirajo ali delajo, težko je že trenirati, kaj šele igrati takšne lige."

"Ni skrivnost, da bi se mogoče tudi kakšen iz Ljubljane vrnil domov na Jesenice. Verjetno bi prišli tudi tujci in bi vse to dvignili. A bolj je pomembno, kakšne vloge imajo mlajši Slovenci v klubih. Pri tem so zelo pomembni mentorji. Zdaj so starejši fantje prevzeli to vlogo v reprezentanci in se zavedajo, kako je to pomembno."

Strokovno se je reprezentanca okrepila tako s trenerji (novi pomočnik je Tomaž Razingar) kot s podpornim osebjem, ki skrbi za opremo in logistiko. Foto: www.alesfevzer.com
Strokovno se je reprezentanca okrepila tako s trenerji (novi pomočnik je Tomaž Razingar) kot s podpornim osebjem, ki skrbi za opremo in logistiko. Foto: www.alesfevzer.com

V iskanju močnih tekem in pomembnih vlog

Sezona 2021/22 je slovenskemu hokeju prinesla kar preporod. Uspešno igranje Olimpije v IceHL-u, ki je zdaj nagrajeno z mestom v hokejski Ligi prvakov, Jesenice so bile čisto blizu osvojitvi Alpske lige, reprezentanca se je suvereno vrnila v elitno divizijo.

Ravno redno merjenje moči z najboljšimi na klubski in reprezentančni ravni že med sezono je nujno za napredek. "Težave imamo vedno, ker imajo močne ekipe, standardni člani elite vnaprej dogovorjene tekme in turnirje. A tudi zdaj se je izkazalo, da se da priti do tekem. Na primer zdaj z Madžari ne bomo v isti predtekmovalni skupini, da odigramo z njimi, ko še ne bomo v popolni postavi," se je Kopitar še ozrl na praktične plati lovljenja stika z elito.

Raje k Madžarom in Italijanom kot k Avstrijcem

Ob tesnem hokejskem sodelovanju z vzhodnimi sosedi pa ni skrivnost, da na reprezentančni ravni škriplje s severnimi sosedi, kamor se je Slovenija na klubski ravni navezala že pred več kot desetletjem in je zdaj skorajda življenjsko odvisna.

Igranje v elitni diviziji pomeni tudi možnost, da najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar pride na pomoč reprezentanci, četudi igra NHL-končnico in v njej izpade v 1. krogu ali celo 2. krogu. Foto: AP
Igranje v elitni diviziji pomeni tudi možnost, da najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar pride na pomoč reprezentanci, četudi igra NHL-končnico in v njej izpade v 1. krogu ali celo 2. krogu. Foto: AP

"Avstrijci? Oni vedno naredijo tako, da njim ustreza. Če sem iskren, se veliko rajši peljem na Madžarsko ali pa obratno, ker ni nikoli kakšnega mačka v žaklju. Sem kar jezen na njih. Februarja bi morali igrati pri njih, a je bilo nato sto izgovorov, zakaj ne. "Nimamo sredstev", a imajo nekajkrat večji proračun kot mi. Tudi Italijani so blizu in so vedno korektni ter dosegljivi," je bil za MMC neposreden Kopitar.

Na Finsko kot oglednik in selektor

Če so si risi v nedeljo zvečer že privoščili druženje z družino in se pogostili s picami ter pivom, saj je zanje konec hokejske sezone in se nato odpravljajo na počitnice, pa selektor nadaljuje sezono. "Grem zdaj na elitno divizijo, nastopi moja druga služba," je dejal evropski oglednik za Los Angeles Kingse. "Grem rad, zdaj po reprezentančnem uspehu pa še rajši. Da vidim točno, kaj in kako, ter se najde varianta, da obstanemo v elitni diviziji," je za konec dejal Kopitar, ki bo tako od 13. do 29. maja na Finskem (prenosi tekem na TV SLO 2/MMC-ju) koval načrte za tako želeni obstanek risov v najboljši hokejski druščini.