Jan Drozg, Robert Sabolič, selektor Matjaž Kopitar in generalni sekretar Dejan Kontrec so predstavili načrte pred začetkom priprav na svetovno prvenstvo v Rigi.
Jan Drozg, Robert Sabolič, selektor Matjaž Kopitar in generalni sekretar Dejan Kontrec so predstavili načrte pred začetkom priprav na svetovno prvenstvo v Rigi.

V tradicionalni pripravljalni bazi na Bledu se je zbrala že skoraj popolna zasedba, za zdaj ima selektor Matjaž Kopitar na voljo 27 igralcev. Čaka še na šesterico, za zdaj pa na srečo nima veliko težav s poškodbami, na bolniškem dopustu je le Maks Perčič.

Na Bledu so že vratarji Luka Gračnar, Gašper Krošelj, Rok Stojanovič in Žan Us, branilci Aljoša Crnović, Kristjan Čepon, Blaž Gregorc, Aleksander Magovac, Bine Mašič, Žiga Pavlin, Matic Podlipnik, Miha Štebih in Nejc Stojan ter napadalci Miha Beričič, Tadej Čimžar, Jan Drozg, Rok Kapel, Gregor Koblar, Anže Kuralt, Luka Maver, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Robert Sabolič, Jaka Sodja, Jaka Šturm, Blaž Tomaževič in Miha Zajc.

Slovenija bo priprave končala 10. maja, v tem času bo odigrala tudi deset pripravljalnih tekem, prvo 6. aprila z Avstrijo, zadnjo pa 9. maja z Dansko.

Kontrec: Tako dolgih priprav še nismo imeli
"To je celosezonski projekt, tako dolgih priprav še nismo imeli. Igralci bodo imeli priložnost tudi za počitek. Upam, da smo mi naredili dobro delo, tudi kar se tiče tekmecev. Začenjamo priprave, in upam, da bodo uspešne," je projekt predstavil generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec.

Pojasnil je, da je bilo načrtovanje priprav letos lažje, ker je Slovenija znova med elito. "Mislim, da smo kar dobro tempirali nasprotnike, tudi po moči. To je velik zalogaj, tudi finančni. Povečali smo število osebja v štabih. Naredili smo vse, kar je v naši moči, da obstanemo v eliti. Igralci bodo imeli vse pogoje in bodo polno pripravljeni."

Stroške priprav in nastopa na SP-ju je ocenil na približno pol milijona evrov, kar je že blizu celotnemu proračunu HZS-ja.

Kopitar: Nima smisla igrati pripravljane tekme s Kanado in se le braniti 60 minut

Kopitar zadovoljen, da imajo tekmece za vsak teden priprav
Selektor Kopitar je poudaril, da bo dobrodošla novost teh priprav veliko tekem. "Vedno je bila želja imeti tekme ob koncu vsakega tedna priprav, ker na ta način dobiš vpogled v to, kaj si naredil. Uspelo nam je dobiti tekmece za vsak teden priprav, kar bomo skušali izkoristiti."

Že pred uradnim začetkom na Bledu so imeli reprezentanti – tisti, ki so že prej končali klubske sezone – nekakšne predpriprave. "Vsi se zelo trudijo, vsi želijo biti del reprezentance, žal pa za vse ne bo prostora," pravi Kopitar.

Med pripravami bo Kopitar tudi razdelil minutažo oziroma ne bo na vsaki tekmi igral z najboljšimi. "Ko bomo vsi, nas bo za šest napadov. Glavni igralci ne bodo igrali vseh teh tekem. Normalno, da iščemo optimalne rešitve za mesta, ki so še prosta."

"Letos me še ni bilo zraven, a nisem nič zamudil. Od glavnih manjkajo še štirje. Že zadnjih 14 dni smo imeli minipriprave in imamo dovolj časa, da se optimalno pripravimo," je ob začetku priprav dejal Robert Sabolič, ki na prejšnjih akcijah v tej sezoni ni bil del ekipe.

"Priprave so se končno začele. Čaka nas še mesec do svetovnega prvenstva, kar je dovolj časa, da se dobro pripravimo na tekme," je dodal Jan Drozg.

Tičar v nedeljo končal sezono s Celovčani
Rok Tičar je v nedeljo končal sezono v Ligi IceHL, ko je KAC izgubil v polfinalu proti Salzburgu z 1:4 v zmagah. Manjkajo še trije nosilci igre, ki igrajo v Ligi DEL za ekipo Fischtown Pinguins Žiga Jeglič, Miha Verlič in Jan Urbas.

Selektor Kopitar želi v mesecu priprav izbrusiti detajle

Razpored pripravljalnih tekem:
6. april, Beljak: Avstrija – Slovenija
13. april, Maribor: Slovenija – Poljska
14. april, Maribor: Poljska – Slovenija
20. april, Bled: Slovenija – Italija
21. april, Bled: Italija – Slovenija
28. april, Pariz: Francija – Slovenija
29. april, Pariz: Slovenija – Francija
3. maj, Budimpešta: Madžarska – Slovenija
4. maj, Budimpešta: Slovenija – Madžarska
9. maj, Köbenhavn: Danska – Slovenija


Razpored tekem slovenske reprezentance na SP-ju v Rigi:
Sobota, 13. maja, ob 11.20: Švica – Slovenija
Nedelja, 14. maja, ob 11.20: Slovenija – Kanada
Torek, 16. maja, ob 15.20: Slovenija – Norveška
Četrtek, 18. maja, ob 15.20: Češka – Slovenija
Petek, 19. maja, ob 15.20: Latvija – Slovenija
Nedelja, 21. maja, ob 15.20: Slovenija – Slovaška
Ponedeljek, 22. maja, ob 19.20: Kazahstan – Slovenija