Robert Sabolič je dosegel ključni zadetek ob prednosti igralca več v 52. minuti. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Sabolič je dosegel ključni zadetek ob prednosti igralca več v 52. minuti. Foto: www.alesfevzer.com

Pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja je 27 reprezentantov na Bledu v ponedeljek začelo uradni del priprav na SP. Že tri dni zatem so jih čakali večni tekmeci Avstrijci.

Slovenci so blesteli v uvodnih minutah. Blaž Tomaževič je zadel v 7. minuti, nato pa je bil po četrt ure natančen še Jan Drozg. Hokejist Linza Emil Romig, ki je blestel v četrtfinalu Lige IceHL proti Bolzanu, je pol minute pred koncem prve tretjine ob prednosti igralca več znižal.

Tudi drugi napadalec Linza Nico Feldner je bil razigran. V dveh minutah in pol je dvakrat matiral Roka Stojanoviča in poskrbel za vodstvo Avstrije s 3:2 v 28. minuti. Tri minute zatem je izenačil Ken Ograjenšek po podaji Drozga.

Pred tekmo je bilo dogovorjeno, da v druge pol ure brani Žan Us, a se je poškodoval v zadnji tretjini. Na ledu je bil 17 minut.

V 52. minuti je imela Slovenija power play, Robert Sabolič pa je zatresel mrežo za novo vodstvo. Avstrijci so morali tvegati brez vratarja Davida Madlenerja in kapetan Olimpije Žiga Pance je minuto in 20 sekund pred koncem poslal plošček v prazno mrežo.

Kopitar videl tudi precej napak
"Prva tekma, ugoden izid, vendar kar nekaj napak. To sem pričakoval, saj veliko igralcev že kar nekaj časa ni igralo tekem. Bolj ko se je tekma odvijala, bolje smo stali na igrišču. Pa ne zaradi zmage na koncu, ampak se morajo igralci začutiti in delati prave stvari. Ko to delajo, pride tudi zmaga," je prvo pripravljalno tekmo ocenil Kopitar.

Slovenci bodo do SP-ja v Rigi, kjer jih prva tekma s Švico čaka 13. maja, odigrali še devet prijateljskih tekem. Naslednji teden bodo v Mariboru dvakrat igrali s Poljsko, tekmi bosta 13. in 14. aprila.

Kopitar in Ograjenšek zadovoljna po zmagi v Beljaku

Pripravljalna tekma, Beljak:
AVSTRIJA – SLOVENIJA
3:5 (1:2, 2:1, 0:2)
Romig 20., Feldner 25., 28.; Tomaževič 7., Drozg 15., Ograjenšek 31., Sabolič 52., Ž. Pance 59.

Postava Slovenije:
Rok Stojanovič, Žan Us (vratarja), Aljoša Crnovič, Kristjan Čepon, Blaž Gregorc, Aleksandar Magovac, Matic Podlipnik, Bine Mašič, Žiga Pavlin, Miha Štebih (branilci), Tadej Čimžar, Jan Drozg, Rok Kapel, Gregor Koblar, Anže Kuralt, Luka Maver, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Robert Sabolič, Jaka Šturm, Jaka Sodja, Blaž Tomaževič in Miha Zajc (napadalci).