Začenja se operacija Bolzano/Bozen, kjer prvi dve mesti prinašata vrnitev v elitno skupino svetovnega hokeja. Foto: www.alesfevzer.com
Začenja se operacija Bolzano/Bozen, kjer prvi dve mesti prinašata vrnitev v elitno skupino svetovnega hokeja. Foto: www.alesfevzer.com

Zadnjih 15 let je slovenska moška hokejska reprezentanca začenjala priprave na Bledu, kjer je tudi opravila večino treningov in običajno gostila tekme za trening. A zdaj so se risi na letošnje svetovno prvenstvo Divizije I, skupine A, začeli pripravljati v Ljubljani. Po eni strani tako zaradi novega selektorja kot predvsem izboljšane ledene ploskve v Hali Tivoli, kjer za spremembo po koncu klubske sezone niso stalili ledu.

Terglav z Grenoblom izpadel v polfinalu

Zbor risov brez selektorja Terglava, ki ima klubske obveznosti

Takoj po praznikih se je v prestolnici zbralo 27 vpoklicanih in razpoložljivih hokejistov, ob nekaterih nosilcih igre, ki se borijo za naslov prvakov, pa je manjkal tudi selektor Edo Terglav.

V soboto je sicer Terglav izpadel s svojim Grenoblom v polfinalu francoskega prvenstva, z gladkih 4:0 je bil boljši Bordeaux. V rednem delu je bil Grenoble tretji, Bordeaux pa četrti s kar 19 točkami zaostanka. Po spletni strani kluba čakajo Terglava klubske obveznosti vse do petka, ko bodo Bruleurs de loups sklenili sezono s slovesnim večerom za navijače in podpornike kluba.

Na začetku priprav glavna beseda pripada  pomočniku selektorja Mitji Šivicu. Foto: www.alesfevzer.com
Na začetku priprav glavna beseda pripada pomočniku selektorja Mitji Šivicu. Foto: www.alesfevzer.com

Uvodni trening v Ljubljani so tako vodili njegovi pomočniki, med katerimi je imel glavno besedo Mitja Šivic: "Prosti fantje so redno drsali, zdaj pa spet začenjajo delo po skupinah. Malo smo se že dotaknili sistema, kako s pakom iz tretjine, kako biti agresiven. Prvi trening je bil zelo dober z veliko energije. Čaka nas dolg mesec, a upam, da ta energija ostane. Da, ko se začne zares, da bodo lačni hokeja in ne naveličani tega."

Pintarič z Rouenom po nov naslov v Franciji

Od 35 izbranih risov jih je 27 drsalo na uvodnem treningu. Od igralcev, ki so končali s klubskimi sezonami, ima Miha Štebih težave z gležnjem, Jan Drozg je zbolel, vratar Gašper Krošelj pa se bo pridružil pripravam v četrtek.

Peterica risov je še vpletena v končnice. Vratar Matija Pintarič je prvi čuvaj mreže Rouena, prvega nosilca končnice v francoskem prvenstvu, ki se bo za naslov prvaka udaril z Bordeauxem. Prva finalna tekma bo v petek, morebitna sedma pa je predvidena 17. aprila.

Finale v Nemčiji se lahko zavleče vse do 30. aprila

Jan Urbas in Žiga Jeglič sta udarna pest Fischtown Pinguins, ki je bila najboljša ekipa rednega dela. Slovenska napadalca Bremerhavna sta bila z 52 oziroma 50 točkami celo najučinkovitejša hokejista rednega dela v Nemčiji! Foto: www.alesfevzer.com
Jan Urbas in Žiga Jeglič sta udarna pest Fischtown Pinguins, ki je bila najboljša ekipa rednega dela. Slovenska napadalca Bremerhavna sta bila z 52 oziroma 50 točkami celo najučinkovitejša hokejista rednega dela v Nemčiji! Foto: www.alesfevzer.com

Kar štirje risi lovijo naslov prvaka v Nemčiji. Napadalna trojka Jan Urbas, Žiga Jeglič in Miha Verlič ter branilec Blaž Gregorc so aduti Bremerhavna, ki je dobil uvodno tekmo polfinale proti rdečim bikom iz Münchna s 3:0. Slovenska naveza Jeglič - Urbas je poskrbela za prvi gol.

Fishotown Pinguins so kot najboljša ekipa rednega dela favorit za osvojitev DEL-a. Polfinala bo konec najkasneje 13. aprila, medtem ko se bo finale začel šele 17. aprila, morebitna sedma tekma pa je predvidena 30. aprila. Če bodo pingvini iz Bremenhavna res vpleteni v dolgo finalno serijo, bi s tem zamudili začetek SP-ja v Bolzanu.

"Naši Nemci igrajo zelo uspešno. Bomo videli, do kam bodo prišli, jih pa seveda čakamo," je Šivic dal vedeti, da bodo mesta v postavi ostala prosta, dokler udarna četverica risov ne konča s končnico v Nemčiji.

Šest pripravljalnih tekem, od tega ena v Ljubljani, 11. aprila, proti Avstriji. Foto: www.alesfevzer.com
Šest pripravljalnih tekem, od tega ena v Ljubljani, 11. aprila, proti Avstriji. Foto: www.alesfevzer.com

Po dvakrat z Avstrijci, Poljaki in Francozi

"Prvih deset dni bo veliko fitnesa in uteži, ker je to za hokej nujno potrebno. Drugače kot v preteklosti bodo fantje prvi teden odhajali domov, da se ne bodo preveč zasičili. Drugi teden bomo že skupaj, prvi teden imamo treninge enkrat dnevno, drugi teden bodo že dvakrat na dan. Potem sledijo že prijateljske tekme, šlo bo zelo hitro," je po prvem treningu povedal pomočnik selektorja Šivic in dodal: "Postavili smo prve temelje in pomembno bo, da bomo jutri še boljši." Šivic je zaradi nekaj odsotnosti za prvi del priprav dodatno vpoklical še vratarja Lana Kavčiča in mladega člana SŽ-ja Olimpije Tiana Hebarja.

V pripravah bodo Slovenci igrali dvakrat z Avstrijci, s Poljaki in Francozi. "Seveda bi si želel, da bi kdaj imeli tudi močnejše tekmece, a je to kar precej velik zalogaj za zvezo. Tudi ti, ki jih imamo, pa so čudoviti," je o tekmecih v pripravljalnem obdobju še dejal Šivic. Edina domača pripravljalna tekma pred SP-jem bo tekma z Avstrijo v četrtek, 11. aprila.


SPORED SP-ja DIVIZIJE I, skupine A

Nedelja, 28. aprila, ob 12.30:
JUŽNA KOREJA – SLOVENIJA
Ob 16.00:
JAPONSKA – MADŽARSKA
Ob 19.30:
ROMUNIJA – ITALIJA

Torek, 30. aprila, ob 12.30:
SLOVENIJA – ROMUNIJA
Ob 16.00:
MADŽARSKA – JUŽNA KOREJA
Ob 19.30:
ITALIJA – JAPONSKA

Sreda, 1. maja, ob 12.30:
MADŽARSKA – ROMUNIJA
Ob 16.00:
JAPONSKA – JUŽNA KOREJA
Ob 19.30:
SLOVENIJA – ITALIJA

Petek, 3. maja, ob 12.30:
JUŽNA KOREJA – ROMUNIJA
Ob 16.00:
SLOVENIJA – JAPONSKA
Ob 19.30:
ITALIJA – MADŽARSKA

Sobota, 4. maja, ob 12.30:
ROMUNIJA – JAPONSKA
Ob 16.00:
ITALIJA – JUŽNA KOREJA
Ob 19.30:
MADŽARSKA – SLOVENIJA