Marc-Olivier Vallerand, ki je blestel že v Ligi Ebel v dresu Bolzana in bil nato najboljši igralec Lustenaua, se je izkazal za veliko okrepitev. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Marc-Olivier Vallerand, ki je blestel že v Ligi Ebel v dresu Bolzana in bil nato najboljši igralec Lustenaua, se je izkazal za veliko okrepitev. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Obe najboljši slovenski ekipi sta na poti v polfinale Alpske lige, potrebujeta le še eno zmago. Tretji tekmi četrtfinala bosta v četrtek. Ob 18.00 v Tivoliju in ob 20.30 v Podmežakli.

Vodstvo zmajev se je odločilo, da si izbere Vipiteno za tekmeca v četrtfinalu. V Tivoliju so Ljubljančani povozili izbrance Dustina Whitecottna s 7:3, tokrat pa je bilo precej bolj napeto.

Vipiteno izenačil po zaostanku z 1:3
Vallerand je v 7. minuti poskrbel za vodstvo Olimpije. Ob koncu tretjine je nato vodstvo povišal Anže Ropret, ki je z keve strani poslal plošček v prazno mrežo po podaji Žige Panceta. Toda gostom prednosti ni uspelo ohraniti do odmora, saj so gostitelji zadeli že 14 sekund zatem. Matthias Mantinger je z izjemnim strelom z leve strani ukanil Paava Hölsäja v vratih Olimpije.

Žiga Pance je v zadnji minuti druge tretjine povišal na 1:3. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Žiga Pance je v zadnji minuti druge tretjine povišal na 1:3. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Pance je bil uspešen 23 sekund pred iztekom druge tretjine po podaji Ropreta ob prednosti igralca več. Razmerje v strelih na vrata po 40 minutah je bilo kar 16:36. 20-letni Jakob Rabanser, ki je blestel že v rednem delu (proti Jeseničanom je zaklenil vrata pred dvema tednoma), je bil znova v sijajni formi.

V zadnji tretjini je Vipiteno presenetljivo izenačil. Dante Hannoun in Hannes Oberdorfer sta v dveh minutah izenačila na 3:3. V ključnih trenutkih je na sceno stopil Vallerand. Štiri minute in pol pred koncem je dosegel odločilni zadetek po podaji Luke Zorka. Z natančnim strelom je z leve strani poslal plošček pod prečko. Nova vrhunska poteza Kanadčana.

Razmerje v strelih na vrata je bilo 21:48. Rabanser, ki je zbral 44 obramb, je minuto in osem sekund pred koncem zapustil vrata, a gostiteljem ni uspelo izsiliti podaljška.

Tudi železarji do zaključnega ploščka za polfinale
Gardena je še drugič izgubila proti Jeseničanom z 1:3. Tekma je bila zelo napeta, gostitelji so imeli več strelov na vrata (28:25).

V 4. minuti je Sašo Rajsar zadrsal pred Jacoba Smitha, a mu ga ni uspelo ukaniti. V 13. minuti je Andrej Hebar lepo izigral obrambo Gardene in podal proti Žanu Jezovšku, ki je zatresel mrežo. Gardena je imela nekaj lepih priložnosti, vendar je bil vedno na pravem mestu Žan Us.

Branilec Nejc Stojan je dosegel drugi zadetek za železarje. Foto: www.alesfevzer.com
Branilec Nejc Stojan je dosegel drugi zadetek za železarje. Foto: www.alesfevzer.com

Uvod v drugo tretjino je minil v znamenju hokejistov Gardene, ki so močno pritisnili in zadeli tudi prečko. Še posebej vroče je bilo med 27. in 29. minuto, ko so po izključitvi Jezovška drugič na tekmi napadali z igralcem več. Kmalu zatem je bil izključen še Mirko Đumič. V 31. minuti je Joonas Niemelä po lepi kombinaciji poskrbel za izenačenje. Odgovor železarjev je bil ekspresen. Le 37 sekund zatem je Nejc Stojan po strelu z modre črte zadel za novo vodstvo.

Tvegana poteza trenerja Gardene se ni obrestovala
V zadnji tretjini so bili Jeseničani bližje tretjemu zadetku kot Gardena izenačenju. V 55. minuti, ko se je na klop za kaznovane usedel Erik Svetina, je domači strateg Joni Petrell tvegano potegnil vratarja Smitha na klop. Gostitelji so po koncu kazni nadaljevali brez Smitha v vratih in radikalna poteza trenerja se jim je maščevala, saj je že v 58. minuti Jezovšek zadel v prazno mrežo.

Gardena je nadaljevala brez vratarja, dočakala tudi nov "power play" (izključen je bil še Nik Širovnik), a ostala praznih rok.

Jeseničani so naredili velik korak proti polfinalu, vozovnico lahko dvignejo že v četrtek v Podmežakli.

Četrtfinale, druge tekme:
VIPITENO – SŽ OLIMPIJA 0:2
3:4 (1:2, 0:1, 2:1)
Mantinger 20., Hannoun 49., Oberdorfer 51.; Vallerand 7., 56., Ropret 20., Pance 40.

GARDENA – SIJ ACRONI JESENICE 0:2
1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Niemelä 31.; Jezovšek 13., 58., Stojan 32.

CORTINA – ASIAGO 0:2
1:2 (0:0, 0:0, 1:2)
Faloppa 47.; McParland 48., Dal Sasso 49.
Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na tri zmage. Tretje tekme bodo v četrtek.

Prva tekma, četrtek ob 20.00:
PUSTERTAL – LUSTENAU 0:0
Zaradi okužb v ekipi Pustertala bo ta serija odigrana na dve zmagi.