Chris D'Alvise je na obeh tekmah v Tivoliju dosegel zadetek. V letošnji končnici je bil natančen že sedemkrat. V Lustenauu se počuti odlično in ne sanja o vrnitvi v Ligo IceHL, kjer je eno sezono igral za Olimpijo, nato pa pet sezon še za Dornbirn. Foto: www.alesfevzer.com
Chris D'Alvise je na obeh tekmah v Tivoliju dosegel zadetek. V letošnji končnici je bil natančen že sedemkrat. V Lustenauu se počuti odlično in ne sanja o vrnitvi v Ligo IceHL, kjer je eno sezono igral za Olimpijo, nato pa pet sezon še za Dornbirn. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so prespali uvodno tretjino v Tivoliju. Tako slabe predstave pod vodstvom Raima Summanena še niso prikazali. Pristop je bil mlačen, nobene agresivnosti v dvobojih ni bilo zaznati. Lustenau je začutil priložnost, dvakrat je povedel in ohranil prednost (1:2) z nekaj odličnimi posredovanji Anthonyja Morroneja, ki je branil prvič v tej polfinalni seriji.

Marc-Olivier Vallerand si je zvil gleženj na prvi tekmi in tokrat se je zares poznalo, da je manjkal. Odlični Kanadčan je mojster pred vrati. Brez njega si je težko predstavljati polno vitrino na Celovški 25. V četrtek še ne bo igral, prav tako bo manjkal tudi Žiga Pešut. Olimpija mora ponoviti sobotno predstavo, ko je zadela že v 21. sekundi in nato z 8:0 odpravila leve.

To ni bil pravi odnos do hokejske igre
Kmalu je nezadovoljni trener Summanen začel dajati navodila igralcem. Hitro je opazil, da nekateri napadalci niso z glavo pri stvari.

"Pet ali šest igralcev sploh ni bilo na tekmi. Vedno se lahko zgodi slaba tekma, ne moreš pa imeti vseskozi glave dol. Zaradi takega obnašanja bi jih najraje sredi tekme poslal domov! Pristop mora biti pravi, to pa ni bil pravi odnos do hokejske igre. Nisem bil jezen, seveda pa sem igralcem povedal, da tako ne bo šlo. V prvi tretjini smo imeli slab ritem, šele v drugi tretjini smo začeli tekmo. Lustenau ni imel veliko priložnosti, a jih je unovčil. Njihov vratar je bil izvrsten," je povedal finski strateg.

Pešut bo manjkal tudi v četrtek
Še ena dolga pot v Lustenau z avtobusom res ni bila na spisku želja hokejistov Olimpije in tudi vodstva kluba. Predsednik Miha Butara in športni direktor Jože Kovač sta takoj po tekmi rezervirala hotel in že danes opoldne so zmaji krenili na pot. Na avtobusu je bil tudi Vallerand, ki je poudaril, da si želi igrati že v četrtek.

"V četrtek nas čaka težka tekma na majhni ledeni ploskvi. Glavna naloga bo, da pripravim teh šest igralcev, da ne bodo znova spali. Vallerand in Pešut še ne bosta igrala na četrti tekmi. Skupaj s Simšičem so se odlično ujeli, zdaj pa je ostal le še Simšič. Morda bosta pripravljena za morebitno peto tekmo. Zdaj imajo drugi igralci priložnost in čakam, da se izkažejo," je bil zelo zgovoren Summanen.

Branilci v napadu nevarnejši od napadalcev
V zadnji tretjini sta branilca Juuso Puuli in Andraž Zibelnik igrala na položaju napadalca. Nekaj je bilo treba spremeniti.

"Tako daleč je že prišlo, da so bili branilci nevarnejši v napadu od naših napadalcev. Pulli je nato postal napadalec. Nekateri naši napadalci so bili danes umetnostni drsalci. To bo res treba popraviti. Upam, da igralci ne bomo čutili prevelikega pritiska v četrtek," je še dodal Summanen.

Ropret: Zaušnica prišla v pravem trenutku
Anže Ropret je na sobotni tekmi v Lustenauu zabil hat-trick. "Zaušnica je prišla v pravem trenutku. Tudi taka tekma se zgodi v končnici. Morda bolje zdaj, kot pa v finalni seriji. Verjetno smo bili vsi z glavo že v finalu in zgodil se nam je poraz. Že drugo tekmo zapored v Tivoliju smo res slabo začeli. Vso tekmo nismo bili pravi. Začutili so priložnost in se branili s petimi igralci pred vrati. Lustenau zdaj znova upa, mi pa moramo v njihovi dvorani od prve minute pritisniti in ponoviti drugo tekmo te serije. Prepričan sem, da smo veliko boljša ekipa. Trener Summanen je dejal, da smo si s slabo igro zaslužili poraz in strinjam se z njim," je povedal izkušeni napadalec.

Simšič: V četrtek bo treba končati serijo
Edini zadetek za Olimpijo je dosegel Nik Simšič v 27. minuti. "Skušali smo končati serijo s 3:0 v zmagah. Zares smo se želeli izogniti novi dolgi poti v Lustenau. Plošček se ni odbijal po naših željah, Lustenau pa je bil učinkovit. Čakali so na protinapade. Naredili smo napako pri menjavi, imeli smo šest igralcev na ledu. Lustenau je izkoristil prednost igralca več. Nič še ni izgubljeno. Z glavo smo že pri četrti tekmi, ko bo treba končati serijo. Poraz v polfinalu je morda dobrodošel, bolje kot v finalu."

Poraza Olimpije in Jesenic na domačem ledu

D'Alvise: Olimpija je precej boljša ekipa od nas
Srečali smo tudi Chrisa D'Alvisa, ki je blestel v Tivoliju v sezoni 2012/13. Olimpija je takrat končala Ligo Ebel na devetem mestu in za las zgrešila končnico.

"Olimpija je precej boljša ekipa od nas. O tem nihče ne dvomi. Na naš dober dan lahko premagamo vsako ekipo. Mislim, da tudi tokrat nismo bili boljši, a smo unovčili priložnosti in vratar je bil odličen. Potrebujemo še eno tako predstavo v četrtek, da se znova lahko vrnem v Ljubljano," je v uvodu dejal najboljši strelec končnice (7 golov in 4 podaje).

Spomnili smo ga tudi na poraz z 0:8 v soboto zvečer. "Drugo tekmo je Olimpija odigrala izjemno. Na začetku tekme smo bili ležerni in po 20 sekundah smo se znašli v zaostanku, nato pa je šlo vse narobe."

Ne bo se vrnil v Ligo IceHL
Septembra se v Tivoli vrača avstrijsko razširjeno prvenstvo. Zanimalo nas je, če bi D'Alvise želel znova zaigrati za Olimpijo.

"Vedno je lepo videti prijatelje v Ljubljani. Malce sem že prestar, da bi se vrnil in igral v Ligi IceHL v naslednji sezoni. Težko je držati tak ritem 60 minut. Moram priznati, da je včasih kar zastrašujoče za našo ekipo, ker Olimpija res leti po ledu. Mi smo se srčno borili proti najboljši ekipi Alpske lige," je dodal D'Alvise, ki je zelo srečen v Lustenauu, kjer je našel tudi dekle.

Mitja Šivic je prepričan, da bo odločala peta tekma v soboto popoldne v Podmežekli. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Šivic je prepričan, da bo odločala peta tekma v soboto popoldne v Podmežekli. Foto: www.alesfevzer.com

Šivic prepričan, da bodo šli v četrtek na glavo
Precej bolj kakovostna tekma je potekala zvečer na Ledarski 4. Jeseničani so po zaostanku z 0:2 prišli do preobrata in vodstva s 3:2 po dveh tretjinah. Dve napaki v 44. minuti sta jih stali zmage. Asiago je po zmagi s 5:3 v odličnem položaju in si lahko v četrtek na domačem ledu zagotovi napredovanje.

"Začeli smo malce z ročno zavoro. Presekala sta nas dva zadetka iz ničesar. Povedli so z 2:0 iz dveh priložnosti. Pravočasno smo se prebudili, narekovali ritem in povedli. V zadnji tretjini smo prejeli dva gola v pol minute. Na žalost nam ni uspeli izenačiti. Ni še konec serije. V Asiagu moramo zmagati. Tudi v primeru našega vodstva z 2:1 v zmagah, bi potrebovali na četrti tekmi zmago. Ni se veliko spremenilo. Absolutno verjamem, da nihče ne bo gledal črnogledo. Želimo pripeljati peto tekmo v Podmežaklo," je srečanje analiziral trener Mitja Šivic.

Serija je izjemno izenačena, vedno odločajo malenkosti in 41-letni strateg ostaja optimist:
"Če pri tenisu vodiš z 2:0 v nizih in misliš, da si v psihološki prednosti, se lahko hitro vse obrne. Prepričan sem, da bomo šli na glavo na četrti tekmi in pripeljali serijo nazaj v našo dvorano."

Tavželj: V končnici moraš imeti zelo kratek spomin
Železarji so zbrali 42 strelov, v zadnji tretjini kar 18, a niti enkrat jim ni uspelo ukaniti Gianluce Vallinija. Vratar Asiaga je bil na zadnjih dveh tekmah sijajen.

Gianluca Vallini je zbral 39 obramb. V 53. minuti je čudežno zadržal plošček pred golovo črto in železarjem ni uspelo izenačiti na 4:4. Foto: www.alesfevzer.com
Gianluca Vallini je zbral 39 obramb. V 53. minuti je čudežno zadržal plošček pred golovo črto in železarjem ni uspelo izenačiti na 4:4. Foto: www.alesfevzer.com

"Vse smo imeli pod nadzorom in odločilo je tistih 30 sekund v 44. minuti. Čakali so na naše napake in znova smo jih naredili. Učinkovitost znova ni bila prava, čeprav smo dosegli tri gole. Na tekmi končnice na domačem ledu ne smemo prejeti štirih zadetkov," je poudaril Andrej Tavželj.

"Zdaj bo treba dobiti dvoboje v četrtek. Vsaka menjava bo pomembna. V končnici moraš imeti zelo kratek spomin. To razočaranje mora hitro miniti, ni čas za paniko. Po treh tekmah dobro poznamo njihovo igro. Ko dosežejo zadetek, se takoj pomaknejo nazaj. Asiago zelo dobro igra v obrambi," je še dodal Tavželj.

Finalna serija se bo začela v torek. Najlepše bi bilo spremljati derbi najboljših slovenskih ekip za dve lovoriki. Če bo v finalu Alpske lige le ena slovenska ekipa, bo nato sledil še finale državnega prvenstva.