Marcelu Rodmanu je uspelo dvigniti raven igre. V končnici igrajo železarji agresivno, igre na telo ne manjka, tudi
Marcelu Rodmanu je uspelo dvigniti raven igre. V končnici igrajo železarji agresivno, igre na telo ne manjka, tudi "power play" se je izboljšal. Foto: BoBo/Sara Ros

Polfinalna serija med Pustertalom in Jesenicami je izjemna. Ne le, da je vredna finala Alpske lige, tudi v Ligi Ebel bi obe moštvi lahko igrali. Zagotovo ne bi pustili tako slabega vtisa, kot sta ga Beljak in Medveščak. Na prvih dveh tekmah je odločitev padla v podaljšku, na tretji in četrti tekmi pa tik pred zadnjim piskom sirene. Verjetno je še najbolj pošteno, da finalista določi odločilna tekma na Rienzstadionu.

Vratar Furlong reševal goste
Železarji so na obeh tekmah v Podmežakli narekovali ritem igre, priigrali so si veliko več priložnosti. Imeli so tudi več strelov na vrata (36:28), a je znova blestel vratar Colin Furlong. Klonil je le dvakrat, ko res ni imel nobene možnosti za posredovanje. Gašper Glavič je najprej zadel prečko, odbiti plošček pa je pospravil v mrežo. Luka Bašič je bil natančen z bekhendom, potem ko je Furlong odbil prvi nevaren strel iz bližine. Vseeno to ni bilo dovolj za zmago (2:3).

Na obeh tekmah v Brunicu so ritem igre narekovali gostitelji (streli na vrata na prvi tekmi 42:18 in na tretji tekmi 31:19). Trener Petri Mattila, ki je bil v petek besen na sodnika Miho Bulovca, ker je dosodil dvominutno kazen minuto in 51 sekund pred koncem rednega dela, je v nedeljo zvečer v Podmežakli že precej bolj sproščen. Na voljo ima zelo izkušeno zasedbo, ki igra zelo disciplinirano in ne naredi veliko napak.

Vratar Colin Furlong je zbral 34 obramb v nedeljo. Foto: BoBo/Sara Ros
Vratar Colin Furlong je zbral 34 obramb v nedeljo. Foto: BoBo/Sara Ros

Tavželj: To je ena izmed najbolj napetih serij, ki sem jih igral v karieri
Andrej Tavželj je bil v petek veliki junak, ko je tri sekunde pred koncem, z močnim strelom od daleč dosegel edini zadetek na srečanju. V nedeljo se je sreča v zadnji minuti obrnila na stran Italijanov, saj so kar štirje igralci Jesenic krenili proti ploščku, pozabili pa na Armina Helferja, ki je bil na desni strani popolnoma osamljen in je z močnim strelom matiral Matta Climieja.

"Veliko lažje je igrati, če imaš prednost. Gledalci so bili res nori. Ni nam uspelo povesti, čeprav smo porabili veliko energije. Zavedamo se, da je zelo težko zadeti. Tak nesrečen poraz je treba hitro pozabiti. To je bila neizkoriščena priložnost. Naša želja je neizmerna, saj želimo igrati proti Olimpiji. Ta finalna serija bi bila češnja na torti. Znova bi radi igrali pred polno Podmežaklo. To bo pravi praznik hokeja," je razlagal kapetan Jesenic.

Pred odločilno finalno tekmo so železarji optimistični: "To je ena izmed najbolj napetih serij, ki sem jih igral v karieri. V garderobi tega ne čutimo. V petek v Brunicu je bil vso tekmo izid 0:0, a nikoli nismo imeli občutka, da bi se nam tresla roka. Zelo smo samozavestni. Brunico v rednem delu nikoli ni izgubil dvakrat zapored. So zelo zahteven tekmec. Računam, da bodo tudi na zadnji tekmi odločale malenkosti. Pritisk je na njihovi strani, saj igrajo doma. Zelo dolgo že niso igrali finalne serije. Večkrat so že pokleknili tik pred ciljem."

Brus: Navijačev nismo razočarali
"Tekma je bila zelo napeta vseh 60 minut. V petek smo mi imeli srečo, tokrat pa Brunico. Navijačev nismo razočarali. Želeli smo zmagati pred polno dvorano, a nam ni uspelo. Upam, da se vsi skupaj vidimo v četrtek v Ljubljani. V Brunicu nam ne bo lahko, na domačem ledu so bili boljša ekipa. Vseeno mislim, da imamo lepe možnosti za finale," je dodal Miha Brus.

Philippe Paradis je velemojster igre ob prednosti igralca več. Z agresivno igro je
Philippe Paradis je velemojster igre ob prednosti igralca več. Z agresivno igro je "nalezel" tudi soigralce. Foto: BoBo/Sara Ros

Rodman: Niti slučajno nismo obupali
Marcel Rodman je prerodil ekipo, ki do sredine februarja ni igrala dobro. V končnici so Jeseničani dvignili raven za dva razreda. Vsi trije tujci so se izkazali za prave okrepitve. Vratar Climie je v končnici branil na desetih tekmah in ima 96-odstotno uspešnost.

"Prva tretjina je bila dobra, a žal se nismo nagradili z golom. Ni mi bilo všeč, ko smo se v drugem delu igre postavili malce bolj nazaj. Ko je Brunico povedel, sta obe ekipi grizli do konca. Malenkosti so odločale. Morda so si tokrat oni zaslužili izenačenje na 2:2. Seveda smo zdaj vsi razočarani. Veliko igralcev je že igralo dolge serije in ne vidim težav," je poudaril Rodman.

"Že pred začetkom polfinala sem vedel, da je Brunico odličen v obrambi. Vso sezono so bili na prvem mestu, sezono želijo kronati s finalom. Fantom ne morem prav ničesar očitati, saj so pustili srce na ledu. Niti slučajno še nismo obupali. Res smo naredili velik korak naprej v zadnjem mesecu. Uživajo v igri, zares garajo. Pomembnih je le zadnjih 60 minut polfinala, nihče še ne razmišlja o Olimpiji," je še dodal Rodman.

V Tivoliju si želijo slovenski finale
Olimpija še čaka na tekmeca v finalu, ki se začenja v četrtek. Zmaji se bodo v finalu državnega prvenstva vsekakor srečali z železarji, zato želijo, da bi finale Alpske lige štel tudi za finale DP-ja. Slovenski finale bi pomenil manj potovanj, tekme bi si sledile na dva dni (11., 13., 15., 17., 19., 21. in 23. april) in obisk bi bil izjemen.

Če bo v torek zmagal Pustertal, čakajo Ljubljančane potovanja. Na pot bo prvič treba že v sredo. Serija bo potekala po sistemu 2-2-1-1-1, saj mora biti končana najpozneje 21. aprila. V letošnji sezoni so izbranci Jureta Vnuka izgubili obe medsebojni tekmi (1:4 in 2:3 po kazenskih strelih). Ne glede na razplet finala bo po koncu na sporedu še finale državnega prvenstva. Zelo verjetno bo čas le za dve tekmi, prvak bo boljši v skupnem seštevku obeh srečanj.

V petek zvečer, ko je Olimpija pometla z Lustenauom s 3:0 v zmagah, je vodstvo kluba poudarjalo, da upa na slovenski finale. Seveda se vsi zavedajo, da bo finalna serija zelo zahtevna.

Jeseničani klonili 16 sekund pred koncem