Veselje švedskih hokejistov, novih starih svetovnih prvakov v hokeju na ledu. Foto: Reuters
Veselje švedskih hokejistov, novih starih svetovnih prvakov v hokeju na ledu. Foto: Reuters
Filip Forsberg je v loteriji kazenskih strelov takole dosegel odločilni zadetek. Foto: Reuters
Nino Niederreiter je vseskozi pretil švedskemu vratarju Andersu Nilssonu, enkrat ga je tudi premagal. Kazenski strel je nato zapravil. Foto: Reuters
Nosilci bronaste medalje - Američani. Foto: Reuters
Sprejem za srebrne švicarske hokejiste
Švedi do naslova po drugo leto zapored po kazenskih strelih
Kazenski streli na finalu med Švedsko in Švico

Finale je bil ponovitev tistega iz leta 2013, ko sta se isti ekipi srečali v Stockholmu, tudi takrat so bili boljši Švedi, ki so na tem prvenstvu postali edina neporažena ekipa. Švicarji so na drugi strani odlično stopnjevali formo, v predtekmovanju so bili četrti, se kot zadnji prebili v izločilni del, potem pa izločili dva favorita, najprej Fince in v soboto še Kanadčane. Za naslov prvaka jim je na koncu zmanjkalo sreče.

Za MVP-ja turnirja so izbrali Američana Patricka Kanea, ki je na desetih tekmah zbal osem golov in 12 podaj.

V bogati zgodovini švedskega hokeja so Skandinavci tako osvojili 11. naslov prvaka, dva (2013 in 2017) so osvojili v zadnjih petih letih. Švica zlate medalje še nima, to je bil njen tretji poskus, predtem je na sklepni tekmi turnirja igrala v letih 1935 in 2013.

Na prvi odmor z izidom 1:1
Švedi so bili v prvi tretjini sicer boljši nasprotnik, a prvi so povedli Švicarji. Nino Niederreiter, napadalec Minnesote, je po prodoru Romana Josija s kančkom sreče plošček spravil med nogama vratarja Andersa Nilssona v mrežo. Toda veselje švicarskih navijačev, ki so jih hokejisti na letošnjem turnirju razvajali z odličnimi predstavami, ni trajalo dolgo, saj je že dobro minuto pozneje izid izenačil Gustav Nyquist. 28-letnik iz Halmstada je zadel s strelom iz zapestja na lovilko Leonarda Genonija.

Izenačeno vse do kazenskih strelov
Prav Nyquist si je na uvodu druge tretjine privoščil napako, zaradi visoke palice je moral za dve minuti na kazensko klop, Švicarji pa so power play izkoristili in povedli z 2:1. Timo Meier je zdrvel v protinapad po desni strani in se z diagonalnim strelom iz zapestja vpisal med strelce. A tudi to ni bilo dovolj, da bi se z ekipo na drugi odmor odpravil v vodstvu, v 35. minuti je Švedska še drugič na tekmi izenačila. Po izključitvi Enza Corvija zaradi zadrževanja s palico je v igri z igralcem več zadel Mika Zibanejad. Napadalec New York Rangersov je zadel z modre črte.

Forsberg zadel za naslov
V zadnji tretjini sta mreži obmirovali, tudi v 20-minutnem podaljšku gledalci niso videli zadetka, zato so o svetovnem prvaku odločali kazenski streli. Kazenske strele je začel Sven Andrighetto, ki je lepo preigral švedskega vratarja in zadel z leve strani. Na drugi strani je Zibanejad zgrešil. V drugi seriji sta Kevin Fiala in Rickard Rakell zapravila svoja strela, Corvi je nato sprožil mimo gola, tretjo serijo je z zadetkom zaključil Oliver Ekman-Larsson. V četrti seriji je plošček Gaetanu Haasu ušel, Filip Forsberg pa je zadel za prvo vodstvo Švedov. Ko je Niederreiter zgrešil v zadnji seriji, se je slavje Skandinavcev lahko začelo.

Američanom mali finale
Kanadčanom, lanskim poražencem finala, ni uspelo uloviti tolažilne bronaste medalje, saj so jih v malem finalu ugnali Američani. Izid je bil po dveh tretjinah izenačen (1:1), ZDA pa so pravo moč pokazale ob koncu tekme, ko so v razmiku nekaj minut trikrat zatresle mrežo Kanadčanov. Junak srečanja je bil Chris Kredier, ki je zadel dvakrat. Američani so se bronaste medalje razveselili po treh letih.

SP elitne divizije 2018, finale:
ŠVEDSKA
- Švica
* 3:2 (1:1, 1:1, 0:0)
12.490; Nyquist 18., Zibanejad 35.; Niederreiter 17., Meier 24.
* - po kazenskih strelih

Tekma za 3. mesto:
ZDA - Kanada
4:1 (0:0, 1:1, 3:0)
12.100; Kreider 27., 59., Bonino 54., Lee 58.; Vlasic 39.


Zadnjih 20 svetovnih prvakov v hokeju

Leto  1. mesto  2. mesto  3. mesto
1999  ČEŠKA    FINSKA   ŠVEDSKA 
2000  ČEŠKA    SLOVAŠKA  FINSKA 
2001  ČEŠKA    FINSKA   ŠVEDSKA 
2002  SLOVAŠKA  RUSIJA   ŠVEDSKA 
2003  KANADA   ŠVEDSKA   SLOVAŠKA
2004  KANADA   ŠVEDSKA   ZDA   
2005  ČEŠKA    KANADA   RUSIJA 
2006  ŠVEDSKA   ČEŠKA    FINSKA 
2007  KANADA   FINSKA   RUSIJA 
2008  RUSIJA   KANADA   FINSKA 
2009  RUSIJA   KANADA   ŠVEDSKA 
2010  ČEŠKA    RUSIJA   ŠVEDSKA 
2011  FINSKA   ŠVEDSKA   ČEŠKA  
2012  RUSIJA   SLOVAŠKA  ČEŠKA  
2013  ŠVEDSKA   ŠVICA    ZDA   
2014  RUSIJA   FINSKA   ŠVEDSKA 
2015  KANADA   RUSIJA   ZDA   
2016  KANADA   FINSKA   RUSIJA 
2017  ŠVEDSKA   KANADA   RUSIJA 
2018  ŠVEDSKA   ŠVICA    ZDA   
                    

Sprejem za srebrne švicarske hokejiste
Švedi do naslova po drugo leto zapored po kazenskih strelih
Kazenski streli na finalu med Švedsko in Švico