Hokejisti Olimpije so se zbrali v Tivoliju. Manjkal je še kapetan Aleš Mušič, ki se bo kmalu pridružil pripravam. Foto: MMC RTV SLO

V prihajajoči sezoni bodo ljubljanski hokejisti nastopili na štirih tekmovanjih, na treh bodo branili lovorike.

Trener Jure Vnuk je imel na voljo že večino igralcev. Poleti je ostal brez Kristjana Čepona, Gregorja Koblarja, Luke Vidmarja in junaka finala Alpske lige in državnega prvenstva Mihe Zajca.

"Imamo visoke cilje. Zato že danes začenjamo peklenske priprave, ki bodo še kanček težje kot lani. Zelo sem zadovoljen z ekipo. Imamo ogromno možnosti za dobre napade in se že veselim dela s fanti. Zdaj so bazične priprave, ko še ne bomo razmišljali o taktiki, v tretjem tednu pa bosta že prva dva močna tekmeca," je poudaril Vnuk, ki je podrobno spremljal prestopni rok. Asiago in Pustertal sta se okrepila in bosta zelo nevarna v novi sezoni.

Vnuk priznal, da je lani naredil nekaj napak
"Zame je to nekaj posebnega. Prvo leto, ko sem bil trener, smo s fanti osvojili vse. Lani sem naredil nekaj napak, ki jih bom letos popravil in upam na še eno dobro sezono. Videl sem, da ima Asiago veliko novih igralcev, pričakujem dobre avstrijske ekipe. Težko bo ponoviti takšno sezono, a k temu bomo težili. Lani je bilo vse na robu fanatičnega boja. Upam, da lahko to ponovimo," je razlagal Vnuk, ki bi si želel še več pripravljalnih tekem. 15. avgusta v Tivoli prihaja madžarska ekipa Dunaujvarosi.

Jure Vnuk je bil v lanski sezoni večkrat nasmejan. Po dopustu na jadrnici si ni ogledal posnetkov finalnih tekem pretekle sezone, saj je vse misli usmeril naprej. Foto: www.alesfevzer.com

Bili so blizu vstopa v Ligo Ebel
Vodstvo Lige Ebel je želelo še 12. ekipo za novo sezono. Potekali so pogovori z vodstvom Olimpije, ki pa se je odločilo, da še ni pravi trenutek za velik korak naprej.

"Bili smo blizu Ligi Ebel, a najprej je treba imeti močno konstrukcijo. Za zdaj še nismo tam, ostajamo na realnih tleh, je pa to želja za dokazovanje. Danes že začenjamo razmišljati o tem, da Liga Ebel v Ljubljani nekoč bo. Želim si, da obe slovenski ekipi igrata v Ligi Ebel. Tam dolgoročno morata biti," je še dodal Vnuk, ki je prepričan, da je ekipa zelo konkurenčna za visoka mesta v Alpski ligi.

Proračun enak kot v lanski sezoni
"Z Ligo Ebel smo imeli skupen interes, da bi Ljubljana spet vstopila vanjo. Po tehtnem premisleku smo se odločili za še eno sezono v Alpski ligi, ki bo letos tudi zelo zahtevna. Ta bo za zdaj ljubljanskemu občinstvu ponudila maksimum. V naslednji sezoni pa bomo šli verjetno razred višje, a ne nujno v Ligi Ebel," o prihodnosti kluba pravi predsednik Miha Butara. Poudarja, da so cilji ob približno enakem proračunu kot lani enaki kot v prejšnji sezoni.

Celinski pokal v Rittnu nov velik izziv
Alpska liga, državno prvenstvo in Pokal Slovenije so tekmovanja, na katerih bodo Ljubljančani branili lanske zmage. Novost pa bo celinski pokal, kamor so se uvrstili kot slovenski prvaki, prvi nastop jih čaka na turnirju drugega kroga sredi oktobra v Rittnu. Vnuk se zelo veseli tega izziva in upa na preboj med osem najboljših ekip.

Ropret: Ekipa je kakovostna in sposobna, da lahko to ponovimo
"Lani je Olimpija osvojila vse, kar se je dalo. To je velik izziv za letos. Ekipa je kakovostna in sposobna, da lahko to ponovimo. Po treh letih v tujini sem tehtal možnosti. Imel sem ponudbe še za kam drugam, a je bilo finančno podobno kot pri Olimpiji, tako da sem se odločil za Ljubljano. Cilji mislim, da bodo enaki, ekipa je večinoma enaka, tako da bi morala biti dobra sezona," je pojasnil povratnik v Tivoli Ropret, ki bo po treh sezonah v tujini znova eden izmed nosilcev igre.

"Veselim se že začetka priprav, saj že nekaj časa nismo bili na ledu. V lanski sezoni smo dosegli velik uspeh. Gremo z optimizmom naprej. želimo ponoviti dosežke. Izziv bo tudi celinski pokal. Vmes so bile govorice, da bi lahko igrali tudi v Ligi Ebel. Mislim, da ne bi izgubili vseh tekem. Razočaranja ni čutiti v garderobi, igrali bomo v Alpski ligi in čaka nas nova zanimiva sezona," je poudaril Žan Us, ki je blestel na sedmi tekmi finala Alpske lige v Brunicu, ko je Olimpija z zmago s 3:1 osvojila naslov. Foto: www.alesfevzer.com

Logar finančno ni na slabšem, v Franciji ne bi dobil nič več
24-letni Logar je aprila 2016 osvojil naslov državnega prvaka z Olimpijo, v naslednjih dveh sezonah pa je bil najboljši še z Jeseničani. V lanski sezoni je igral za Strasbourg.

"Slišal sem same dobre stvari o Olimpiji. Večino soigralcev že poznam. Nekaterih mladih še ne. Res smo že prava klapa. Vesel sem, da sem se vrnil iz tujine, saj je doma vedno najlepše. Čaka nas veliko tekem, ritem bo hud, saj bomo igrali v štirih tekmovanjih," je povedal odlični branilec.

Na Celovški 25 so po dolgih letih težav uredili razmere: "Lanska sezona je bila za Olimpijo zelo uspešna. Če nam jo uspe ponoviti, bo še toliko bolje. Imel sem možnost, da ostanem. Malce me je dajalo domotožje. Želel sem več časa preživeti s sinom. Zelo dobre pogoje mi je ponudila Olimpija in nisem imel več kaj razmišljati. Finančno nisem na slabšem, v Franciji ne bi dobil nič več."

"Slišal sem govorice, da je vodstvo Lige Ebel želelo še 12 ekip, saj niso želeli začeti tekmovanja z enajstimi ekipami. Tomaž Vnuk mi je pojasnil, da je želja najprej nekaj sezon igrati dobro v Alpski ligi. Finančno je treba speljati sezone, saj vsi vemo, kakšna je preteklost. Mislim, da je bila odločitev pravilna. Liga Ebel je precej močnejše tekmovanje. Če bi želeli igrati le s Slovenci, bi morali imeti še nekaj reprezentanov, ki si želi še igrati za slovensko reprezentanco," je še dodal Logar.

Za uvod Celovčani prihajajo v Tivoli
Nova sezona Alpske lige se bo začela 14. septembra, ko v Tivoli prihaja druga ekipa KAC-a. Sistem tekmovanja bo spremenjen. V novi sezoni bo tekmovalo 18 ekip. Milano ne bo več sodeloval, pridružili pa sta se mladi ekipi Dunaja in Linza. Na sporedu bo 34 krogov rednega dela, prvih šest ekip se uvrsti v končnico. V drugem delu tekmovanja bodo odigrale deset krogov za razvrstitev. Preostalih 12 moštev se bo borilo za preostali dve mesti za končnico. V četrtfinalu, polfinalu in finalu bodo igrali na štiri zmage.

Hokejiste Olimpije čaka težko obdobje suhih treningov

Trenutni kader SŽ Olimpije:

Vratarji: Tilen Spreitzer, Žan Us, Nal Kavčič.

Branilci: Uroš Batič, Nejc Brus, Mark Čepon, Aleš Kranjc, Miha Logar, David Planko, Žiga Svete, Luka Zorko.

Napadalci: Martin Bohinc, Aljaž Chvatal, Žan Jezovšek, Gal Koren, Anej Kujavec, Aleš Mušič, Janez Orehek, Žiga Pešut, Sašo Rajsar, Anže Ropret, Mark Sever, Nik Simšič, Luka Ulamec; Enes Gorše je na preizkušnji.

Glavni trener: Jure Vnuk

Pomočnik trenerja: Gregor Polončič


Miha Brus je bil dve leti tudi kapetan železarjev. Foto: www.alesfevzer.com

Tudi Brus ostaja na Jesenicah, priprave se začenjajo v četrtek
V četrtek bodo priprave začeli tudi na Jesenicah. 32-letni napadalec Miha Brus, ki je že celotno kariero član železarjev, ostaja v Podmežakli. Lanska sezona je bila zanj točkovno najbolj uspešna, odkar igra v Alpski ligi. Na 51 tekmah je dosegel 37 točk in je bil v rednem delu četrti strelec ekipe. V sezonah 2015/16 in 2016/17 je bil tudi kapetan ekipe.

Vesel sem, da ostajam na Jesenicah, in komaj čakam, da se sezona začne. Ekipi je priključenih kar nekaj mladih igralcev, zato bomo na začetku prava neznanka za naše tekmece. Upam, da se bomo z novimi soigralci dobro ujeli, igrali dober in hiter hokej ter presenetili z uspehi,” je povedal Brus.

Pogodbo z železarji so podaljšali še Urban Avsenik, Andrej Tavželj, Gašper Glavič, Nejc Stojan, Urban Sodja, Jaka Šturm, Jaka Sodja, Žiga Urukalo, Gašper Seršen, Gašper Korošec in Blaž Tomaževič. Poleg Andreja Hebarja sta prišla še Nik Grahut in Timotej Kočar.