Po dveh tekmah v Nursultanu je Slovenija še brez točk. Foto: www.alesfevzer.com
Po dveh tekmah v Nursultanu je Slovenija še brez točk. Foto: www.alesfevzer.com

Po Kazahstanu so risi klonili še pred Južno Korejo, ki je po prvih dveh tekmah že pri dveh zmagah, na sedmi medsebojni tekmi pa je prvič premagala Slovenijo. Vrsta Iva Jana je po zelo dobri prvi tretjini, ko se je zdelo, da je vendarle ujela pravi ritem, povsem popustila in znova močno razočarala. Usodni sta bili črni dve minuti in pol v drugi tretjini, ko je Matija Pintarič klonil kar trikrat. Po korejskem preobratu se Slovencem ni uspelo več pobrati, čeprav so močno pritisnili v zadnji tretjini (razmerje v strelih na koncu 24:44), in že po vsega dveh tekmah si zapirajo vrata med elito, kar je bil cilj pred turnirjem v Nursultanu. V četrtek se bo Slovenija pomerila z Belorusijo (12.00).

Zadetki v prvi tretjini tekme Južna Koreja – Slovenija

Rodman, Ograjenšek in Sabolič med strelci

Če je na uvodni tekmi proti Kazahstanu Slovenija v prvi tretjini imela ogromno težav z izključitvami, pa so imeli tokrat težave z disciplino na začetku tekme nasprotniki. Že po dobri minuti je bil zaradi nepravilnega oviranja izključen Jin Hui Ahn in Slovenija je dve minuti napadala z igralcem več. Kar nekajkrat so risi nevarno streljali na vrata Matta Daltona, toda korejska obramba je zdržala. Po izteku kazni so Korejci pritisnili in v peti minuti je Sangwook Kim na levi strani dobil dvoboj ob ogradi z Aleksandrom Magovcem, nato pa je kapetan zadrsal proti vratom in našel rekorderja tako po številu nastopov kot po točkah v reprezentančnem dresu, Kisung Kima, ki je sprožil "s prve" in premagal Pintariča.

Vendarle pa je Janovi vrsti hitro uspelo izkoristiti številčno premoč na ledu in izenačiti. Ob drugi korejski izključitvi v 9. minuti so že po 11 sekundah izpeljali akcijo za 1:1. Anže Kopitar je podal z leve strani, močno pa je z modre črte sprožil Matic Podlipnik. Pred vrati se je ploščica dotaknila Davida Rodmana, ki je skupaj z Janom Drozgom (uspešno) zastiral pogled Daltonu, ki je bil premagan. Azijske hokejiste je drago stala tudi tretja dvominutna kazen na tekmi. Tokrat je nasprotno obrambo matirala druga napadalna trojka. Močno je v 13. minuti ustrelil Blaž Gregorc, Kanadčan v korejskih vratih je ploščico odbil, a je pridrsal Ken Ograjenšek in Slovenijo popeljal v prvo vodstvo na turnirju v Nursultanu.

Risi so povsem zagospodarili na ledu in v 17. minuti izpeljali še eno lepo akcijo. Znova se je izkazal prvi napad. Kopitar je silovito potegnil v protinapad, podal na desno stran, kjer je drsal Rodman, ta pa je takoj ploščico poslal povsem na levo, kjer je akcijo spremljal Robert Sabolič, ki je premagal Daltona. Tik pred koncem tretjine se je po veliki napaki slovenske obrambe lepa priložnost ponudila Kisung Kimu, a se je s posredovanjem izkazal Pintarič.

Zadetki v drugi tretjini tekme Južna Koreja – Slovenija

V razmiku dveh minut in pol trije ploščki v slovenski mreži

Če se scenarij tiste uvodne tretjine proti Kazahstanu ni ponovil v prvi, je bila pa podobna zato druga. Predvsem so branilci napravili preveč napak. Igra ni bila več tako kombinatorna, predvsem pa risi niso bili tako agresivni in odločni kot v prvih 20 minutah. Hitro je bil izključen Ograjenšek in takoj je bila slovenska obramba nekajkrat na težki preizkušnji. Prvi nalet so risi ubranili, nato pa je sledil mrk s črnima dvema minutama in pol. Iztekala se je 28., ko se je na desni strani ob ogradi Jungwoo Jeon izmaknil Juriju Repetu, ob Boštjanu Goličiču je ploščico Jin Kyu Park prepustil Won Jun Kimu, ki je ostal sam in prepolovil slovensko prednost.

Dobro minuto pozneje je na kazensko klop moral Magovac, 27 sekund pa so gostitelji lanskih olimpijskih iger potrebovali, da so številčno prednost tudi unovčili. Takoj si je slovenska obramba privoščila veliko napako, a je izenačenje preprečil okvir vrat. Nekaj sekund pozneje pa nova nepozornost ni ostala nekaznovana. Znova je na desni strani blizu Pintariča sam ostal Kisun Kim, toda njegov poskus je slovenski vratar še zaustavil. Nato je pridrsal Sangwook Kim, ki je pred tem podal soigralcu za priložnost, in ploščico zbezal za Pintaričev hrbet. Sodniki so si sicer ogledali posnetek, ali je bil morebiti korejski kapetan v vratarjevem prostoru, a so nato hitro zadetek priznali.

Zadetek iz tretje tretjine tekme Južna Koreja – Slovenija

Le 36 sekund pozneje so Korejci dokončali ekspresen preobrat in povedli. Z modre črte je bil uspešen Hyunsoo Kim. V drugi polovici tretjine je Slovenija le zaustavila nalet in si priigrala tudi nekaj priložnosti. Največja se je sicer pojavila v 37. minuti, ko so imeli risi 19 sekund kar dva igralca več na ledu, a tedaj sploh niso streljali na vrata.

V zadnji tretjini so Slovenci silovito napadli. Drug za drugim so poskušali z vseh mogočih položajev, razmerje strelov je bilo v tej tretjini ka 7:20 v slovensko korist, a so bili naboji risov v končnici srečanja slepi. Kar nekajkrat se je sicer tudi izkazal odlični Dalton. Toda tudi Korejci so imeli svoje priložnosti. V peti minuti je povišanje prednosti zaustavila vratnica, Pintarič pa se je zatem ulegel na ploščico in preprečil morebiten zadetek. Dve minuti pred koncem je zapustil vrata, a tudi z igralcem več Sloveniji ni uspelo realizirati napadov, je pa Južna Koreja prek Sanghoon Shina, ki je zadel prazno mrežo, potrdila drugo zmago na turnirju.

Slovenci proti Koreji zapravili vodstvo s 3:1

2. krog:
JUŽNA KOREJA - SLOVENIJA
5:3 (1:3, 3:0, 1:0)
780; K. Kim 5., W. J. Kim 28., S. Kim 30., H. Kim 31., Sangh. Shin 60.; Rodman 9., Ograjenšek 13., Sabolič 17.
Obrambe: Dalton 41; Pintarič 19.

BELORUSIJA - MADŽARSKA
3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Feoktistov 5., Lisovec 30., Platt 46.; Gallo 55.

KAZAHSTAN - LITVA
3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Lestvica:                            
JUŽNA KOREJA         2  2 0 0 10:4  6
BELORUSIJA           2  2 0 0  7:4  6
KAZAHSTAN            2  2 0 0  3:2  6
SLOVENIJA            2  0 0 2  5:8  0
LITVA                2  0 0 2  3:4  0
MADŽARSKA            2  0 0 2  2:8  0