Po slabšem začetku v prvi tretjini so se Slovenci z goloma Anžeta Kuralta in Davida Rodmana vrnili v tekmo, a jim je na koncu zmanjkalo časa za preobrat. Za igralca tekme sta bila imenovana Nikita Mihajlis in Anže Kopitar. Najboljši slovenski hokejist vseh časov igra za reprezentanco prvič po olimpijskih kvalifikacijah v Minsku septembra 2016.

Razmerje strelov je bilo 23:34 v korist Kazahstana. Razpoložen je bil tudi Matija Pintarič, ki je zbral 31 obramb.

Ogrevanje obeh ekip pred tekmo. Foto: Twitter Hokejske zveze Slovenije
Ogrevanje obeh ekip pred tekmo. Foto: Twitter Hokejske zveze Slovenije

Selitev v elito prinašata prvi dve mesti. Glede na pričakovanja so glavni konkurenti Slovencev Kazahstanci, Belorusi, ki so lani izpadli iz elitne skupne, in Madžari.

Slovenija: Pintarič/Gračnar, Sabolič, Kopitar, Rodman, Podlipnik, Kovačevič, Kuralt, verlič, Ograjenšek, Gregorc, Magovac, Pance, Goličič, Drozg, Repe, Pretnar, Zajc, Čimžar, Hebar, Štebih, Kalan. Selektor: Ivo Jan Foto: Twitter Hokejske zveze Slovenije
Slovenija: Pintarič/Gračnar, Sabolič, Kopitar, Rodman, Podlipnik, Kovačevič, Kuralt, verlič, Ograjenšek, Gregorc, Magovac, Pance, Goličič, Drozg, Repe, Pretnar, Zajc, Čimžar, Hebar, Štebih, Kalan. Selektor: Ivo Jan Foto: Twitter Hokejske zveze Slovenije

Slaba slovenska tretjina

Kazahstanci trikrat zatresli slovensko mrežo v prvi tretjini

Risi so slabo odprli tekmo, saj so po 10 minutah zaostajali že z 0:2. V 4. minuti je Kazahstan z igralcem več (izključen Klemen Pretnar) prišel do zadetka – Nikita Mihajlis je prejel podajo izpred vrat, plošček je natančno poslal v levi kot. Po tem, ko so slovenski hokejisti izgubili plošček, so podarili nasprotnikom priložnost za gol v 10. minuti, ki jo je s strelom iz težkega položaja izkoristil Anton Nekrjač. V 16. minuti pa je Mihajlis v igri z igralcem več (izključitev Boštjana Goličiča) še enkrat zatresel slovensko mrežo – slovenski branilci so Mihajlisa pustili samega, ta je zadel še drugič na tekmi.

"Preveč nediscipline, preveč kazni, preveč individualnih napak," je prvo tretjino komentiral David Rodman, dodal je: "Tekma je še dolga, ne bomo obupali."

Razmerje strelov v prvi tretjini je bilo kar 2:11.

Pintarič branil, Kuralt in Rodman zadela

Rodmanove besede so očitno zalegle, saj so Slovenci v drugi tretjini v nekaj minutah znižali zaostanek na 2:3.

Sorodna novica Jan ne bo šel zgodaj spat - težko bo prežvečiti grenak poraz

V uvodu tega dela igre so Kazahstanci nadaljevali dobro igro, da so slovenska vrata ostala nedotaknjena, pa je poskrbel Pintarič z nekaj izvrstnimi obrambami. V 38. minuti pa je začel delovati tudi slovenski napad - za prvi gol ima veliko zaslug Kopitar, ki je podal Kuraltu, ta si je izmenjal dvojno podajo s Kenom Ograjenškom in spet dobil plošček ter ga poslal v gol. Dobro minuto zatem pa je zaostanek po lepi slovenski akciji, v kateri so sodelovali Kopitar, Matic Podlipnik in David Rodman, in ob igralcu manj Kazahstancev, z golom znižal izkušeni Rodman, ki je odbitek iz bližine pospravil v mrežo. "Malo se jim hlače tresejo in moramo to izkoristiti," je pred začetkom tretje tretjine napovedal Kuralt.

Razmerje strelov v drugi tretjini 8:11.

Kuralt in Rodman vrnila Slovenijo v igro
Zadnja minuta tekme Slovenija – Kazahstan

V tretji tretjini ekipama ni uspelo zadeti, vse do konca so Slovenci pritiskali - v zadnji tretjini so imeli več strelov 13:12. Ob koncu jim je preostalo le še klasično hokejsko tveganje brez vratarja, Pintarič je gol zapustil minuto pred koncem, toda kljub dvema nevarnima streloma, najprej Ograjenška, v zadnjih sekundah pa še Saboliča, se izid ni več spremenil.

Slovenija ne bo imela veliko časa za počitek in pripravo na naslednjo tekmo, saj jih že v torek ob 12. uri po srednjeevropskem času čaka tekma proti Južni Koreji.

Korejci napolnili madžarsko mrežo

Korejci so v 1. krogu premagali Madžare kar s 5:1. Čeprav so Madžari sprožili 37 strelov, pa so morali priznati premoč južnokorejskim hokejistom, ki so zbrali 28 poskusov na nasprotna vrata. Blestel je kapetan Sangwook Kim, ki je vpisal po dva gola in dve podaji. Madžari so bili boljši v uvodnih minutah, a najprej se je zatresla njihova mreža, ko je Sanghoon Shin zadel v 16. minuti. Vsega 45 sekund pozneje je izenačil Janos Hari. V drugi tretjini je v protinapadu najprej Jin Hui Ahn kaznoval veliko napako madžarske obrambe, nato pa je ob igralcu več na ledu povišal Sangwook Kim. Kljub spodbudi številnih madžarskih navijačev je v zadnji tretjini Bence Balizs pobral še dve ploščici iz svoje mreže. V razmiku 41 sekund sta ga premagala Kisung Kim in Sangwook Kim.

Sorodna novica Zdesetkani risi, a s Kopitarjem v Nursultanu po hokejsko elito

Zmaga Belorusov po zaostanku z 0:2

Belorusija je upravičila vlogo favorita proti Litvi (3:4). Razmerje v strelih je bilo na primer kar 30:11 v belorusko korist, a za uvodno zmago se je vseeno pošteno namučila. Baltski hokejisti so namreč po osmih minutah in pol vodili z 2:0. Toda zobrom je še v prvi tretjini uspelo preobrniti izid in po zadetku Kanadčana v beloruskem dresu Geoffa Platta, ki je bil uspešen v protinapadu, so v 17. minuti povedli s 3:2. V drugi tretjini je Litva celo zapravila kazenski strel, na začetku 44. minute pa je Nikita Feoktistov po strelu Jevgenija Lisovca z modre črte preusmeril ploščico v mrežo. Nekaj upanja je Litvi vrnil Paulius Gintautas, a presenečenja Belorusi vendarle niso dopustili.

SVETOVNO PRVENSTVO DIVIZIJE I - skupina A, 1. krog:
SLOVENIJA - KAZAHSTAN
2:3 (0:3, 2:0, 0:0)
7.923; Kuralt 38., Rodman 39.; Mihailis 4., 16., Nekrjač 10.

Obrambe: Pintarič 31; Karlsson 21.

Risi so se na uvodni tekmi proti gostiteljem prebudili prepozno

MADŽARSKA - JUŽNA KOREJA
1:5 (1:1, 0:2, 0:2)
Hari 16.; Sangh. Shin 16., Ahn 22., S. Kim 29., 50., K. Kim 49.

LITVA - BELORUSIJA
3:4 (2:3, 0:0, 1:1)
Bogdziul 3., Zubrus 9., Gintautas 53.; Lopačuk 9., Maljavko16., Platt 17., Feoktistov 44.

Lestvica:                            
JUŽNA KOREJA         1  1 0 0  5:1  3
BELORUSIJA           1  1 0 0  4:3  3
KAZAHSTAN            1  1 0 0  3:2  3
LITVA                1  0 0 1  3:4  0
SLOVENIJA            1  0 0 1  2:3  0
MADŽARSKA            1  0 0 1  1:5  0