Jure Vnuk je bil v izjemni dnevni formi. Po koncu sezone se je pohvalil s tremi lovorikami. Leta 1995 sta z bratom Tomažem zagotovila Olimpiji prvi naslov v samostojni Sloveniji po zaostanku z 0:2 v zmagah proti Jeseničanom. V četrtek zvečer ni bilo veselje prav nič manjše. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Vnuk je bil v izjemni dnevni formi. Po koncu sezone se je pohvalil s tremi lovorikami. Leta 1995 sta z bratom Tomažem zagotovila Olimpiji prvi naslov v samostojni Sloveniji po zaostanku z 0:2 v zmagah proti Jeseničanom. V četrtek zvečer ni bilo veselje prav nič manjše. Foto: www.alesfevzer.com

Prejšnji ponedeljek je bilo vzdušje v Tivoliju na dnu. Pustertal je z dvema zaporednima preobratoma povedel s 3:1 v zmagah in bil na pragu naslova v Alpski ligi. Branilec Kristjan Čepon je na peti tekmi 24 sekund pred koncem izsilil podaljšek, ko je Olimpija že igrala brez vratarja Žana Usa. Ljubljančani so dobili silovit zalet, v nedeljo pa v Brunicu osvojili naslov prvakov Alpske lige.

V torek so si Jeseničani priigrali lepo prednost (4:2), a trener Marcel Rodman je opozarjal, da bodo zmaji umrli za naslov državnega prvaka. Imel je še kako prav. Zadnjih 20 minut so odigrali vrhunsko. Miha Zajc, ki je odločil že finale Alpske lige, je zadel dvakrat. Odločilni zadetek je po izjemnem prodoru prispeval Žan Jezovšek, ki je še lani igral za železarje.

Olimpija je ena velika družina. Nikoli se ne predamo. V garderobi smo sami Slovenci. Take izkušnje še nisem imel v karieri. Tri lovorike v eni sezoni in dve v štirih dneh. Vpisali smo se v zgodovino kluba. Več se ni dalo osvojiti. Proti Brunicu smo zaostajali z 1:3 v zmagah, proti Jesenicam pa smo potrebovali dva gola 20 minut pred koncem. Uspela sta nam dva velika preobrata.

Žan Jezovšek, strelec odločilnega gola v finalu
Miha Zajc je blestel na obeh odločilnih tekmah sezone. Dva gola je dosegel na sedmi tekmi v Brunicu in dva v četrtek za naslov proti Jesenicam. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Zajc je blestel na obeh odločilnih tekmah sezone. Dva gola je dosegel na sedmi tekmi v Brunicu in dva v četrtek za naslov proti Jesenicam. Foto: www.alesfevzer.com

Vnuk vse stavil na zadnjo tretjino in zadel v polno
Jure Vnuk je vse stavil na zadnjih 20 minut. Vedel je, da je ekipa popolnoma izčrpana, ima pa šampionsko miselnost. V zadnji tretjini so zmaji leteli po ledu in dosegli preobrat, ki se v uvodnih stotih minutah finala res ni nakazoval.

"Celotno tekmo smo načrtovali, da bomo pritisnili v zadnji tretjini. Popolnoma smo se odprli, streljali iz vseh položajev. Vse sem stavil na zadnjih deset minut. To se nam vedno obrestuje. Ta ekipa je nora, tega še nisem videl, fantje so kot levi," je bil navdušen Jure Vnuk, ki v zadnjih tednih raje ni govoril o poškodbah igralcev. Po koncu sezone je spregovoril o velikih težavah, ki jih je imel.

Chvatal končal na urgenci, čaka ga operacija
"Imamo ogromno poškodovanih igralcev. Večina je stisnila zobe za zadnji dve tekmi. Kapetan Mušič ima zlomljen prst na nogi, Koren ima zlomljeno koščico na roki, Svete je dobil močan udarec v rebra. Vidmar in Jezovšek imata težave s prepono. Chvatal je moral na urgenco sredi tekmi in čaka ga operacija ramena. Na koncu se je uresničila moja skrita želja, imeli smo polno dvorano. Izjemen večer za vse nas. Zavedam se, da bo to težko ponoviti," je bil navdušen strateg Ljubljančanov.

Jure Vnuk po trojni kroni Olimpije gost v Odmevih

Zajc odločil obe finalni seriji
Miha Zajc je odločil že finale Alpske lige. Na šesti tekmi je s samostojnim prodorom zadel za 3:1, dvignil Tivoli na noge in Pustertal je padel s 6:2. Na sedmi tekmi je dosegel dva zadetka za naslov v Alpski ligi. V četrtek zvečer je bil znova neustavljiv. Najprej je v 44. minuti krenil s svoje polovice, Ericu Pancetu ga ni uspelo zaustaviti, nato pa je z natančnim strelom tik ob vratnici matiral Clarka Saundersa, ki je klonil šele prvič v finalu. V 50. minuti je Zajc ob prednosti igralca več izničil zaostanek Olimpije s prve tekme in vsekakor si zasluži naziv MVP-ja finalne serije.

V zadnji tretjini so vso sezono najboljši
"V zadnji tretjini smo šli na vse ali nič. Drugače ni bilo mogoče osvojiti trojne krone. V garderobi smo se dogovorili, da moramo dvigniti raven igre. Moštveni duh je bil na vrhuncu. To je bila pravljica, gledalci so noreli na tribunah. Nosili so nas po ledu. Mislim, da smo z odlično igro ugasnili Jeseničane, ki jih v zadnji tretjini ni bilo na ledu. Dogovorili smo se, da je treba prvi dve tretjini zdržati. Zadnja tretjina je vso sezono naša najboljša. Ko dobiš tisti zalet, je to težko zaustaviti," je poudaril odlični napadalec, ki se je poškodoval na drugi tekmi četrtfinala Alpske lige v Rittnu in se vrnil šele za finale proti Pustertalu.

David Rodman: Po domače povedano smo se "usrali"

Rad bi presegel dosežke očeta
"Za nas ima Alpska liga malce večjo težjo, ker smo jo igrali vso sezono. Vseeno smo bili izjemno motivirani za to povratno tekmo finala državnega prvenstva," je dodal Zajc, ki že danes potuje v Kazahstan, kjer se v ponedeljek začenja svetovno prvenstvo divizije I.

"Upal sem, da bom poklican, in zelo sem vesel, da bom igral za reprezentanco. To je velika čast. Mislim, da imamo možnosti za preboj med elito. V prihodnji sezoni bi se rad preizkusil v tujini. To je moj velik cilj. Rad bi postal velik igralec in morda tudi presegel dosežke očeta," je sklenil Zajc, ki ga je oče Bojan seveda pozorno spremljal na tribuni. Po koncu tekme je kar žarel od zadovoljstva.

Žan Jezovšek je z izjemnim prodorom odločil finale. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Jezovšek je z izjemnim prodorom odločil finale. Foto: www.alesfevzer.com

Pešut: Ključni trenutek sezone preobrat na peti tekmi v Brunicu
Žiga Pešut je na začetku druge tretjine zadel za 2:1. Na Jesenicah je prav tako dosegel zadetek na prvi finalni tekmi. "Ključni trenutek celotne sezone se je zgodil prejšnjo sredo v Brunicu, ko so že pripravljali vse potrebno za podelitev pokala. Mislim, da so že imeli pripravljene kape z napisom Pustertal prvak. Tisti preobrat nas je neverjetno povezal in obe finalni seriji smo zasluženo dobili," je povedal Pešut.

Rajsar: Ne znamo igrati obrambno
Prav poseben motiv je imel Sašo Rajsar. V letošnji sezoni je odločil že dva derbija, Olimpiji je zagotovil pokalno lovoriko septembra v Kranju. Novembra je v zadnji minuti odločil še derbi rednega dela Alpske lige. Že med slavjem v Brunicu nam je pojasnil, da je nujen tudi naslov državnega prvaka.

"Po pravici povedano komaj še hodimo. Ne vem, kako smo se lahko sestavili za zadnjo tretjino. Mislim, da smo boljša ekipa. Karakter ekipe je pravi. Po porazu na Jesenicah sem rekel, da je zelo dobro, da izgubljamo za dva gola. Morali smo napasti, kar naši ekipi res ustreza. Najboljši smo, ko je najtežje. Ne znamo igrati obrambno, to se je pokazalo proti Brunicu."

M. Rodman: Gol Zajca nas je odrezal, poniknili smo
Marcel Rodman je decembra nasledil Gabra Glaviča na klopi Jesenic. Zelo je mu uspelo dvigniti raven igre. Marsikaj je popravil, železarji so bili konkurenčni. V polfinalu Alpske lige so bili zares blizu uspeha, tudi v finalu državnega prvenstva je bil pokal že na dosegu roke. Razočaranje je bilo seveda ogromno.

"Prekratki smo bili na obeh frontah. Mogoče je bila največja razlika v samozavesti, če bi primerjal Olimpijo z nami. Dolgo smo čakali zmagovalno mentaliteto, našli smo jo, pa smo bili prekratki v Brunicu v najbolj ključnem delu. Tokrat pa očitno tudi. Ne znam točno povedati, zakaj. Ko smo šli po drugi tretjini nazaj ven, je bilo videti vse v redu ... potem pa nas je gol Zajca odrezal, samozavest je padla in čisto smo poniknili. Premalo je bilo zmagovalne miselnosti, zakaj pa smo jo izgubili, pa ne znam povedati. Ponovil se je 22. december v Tivoliju, ko sem prvič vodil Jeseničane na derbiju," je bil potrt Rodman.

David Rodman je športno čestital kapetanu Alešu Mušiču za naslov. Foto: www.alesfevzer.com
David Rodman je športno čestital kapetanu Alešu Mušiču za naslov. Foto: www.alesfevzer.com

Saunders bolj pripaden klubu kot Climie
"Zaradi nogometnega sistema je bila Olimpija še bolj agresivna pri izidu 3:2. Ponesli so jih domači navijači in na koncu so zasluženo zmagali. Mi smo izgubili in seveda smo razočarani. Težko je najti kakšne pozitivne točke. Škoda, ker smo garali, na koncu pa ostali brez vsega," je razlagal Rodman, ki je že na začetku druge tretjine zamenjal vratarja. Matt Climie se ni znašel v teh dveh finalnih tekmah: "Saunders kaže večjo pripadnost klubu. Climie je blestel v Alpski ligi in zaslužil si je minutažo. Sistem finala ni bil idealen. Obe ekipi sta ga poznali vnaprej in ne bomo iskali izgovorov v tem."

Moti ga, da je v medijih hokej zapostavljen šport
Rodman je odličen analitik in zelo dobrodošel sogovornik. Po koncu sezone je povedal svoje mnenje tudi o slabem pokrivanju hokeja v medijih v Sloveniji: "Želim delati od začetka sezone. Klubski hokej se je dvignil. Letos so bile stvari na svojem mestu v obeh klubih in škoda bi bilo, da ne bi šli naprej. Hokej je zapostavljen v Sloveniji v medijih. V sredo je imela košarka (redni del DP-ja) v časopisih več prostora od hokeja, pa smo mi igrali prvo finalno tekmo državnega prvenstva. Alpska liga je neprivlačna za medije. Hokej ne dobi prostora. V Sočiju smo blesteli, pa ni bilo nobenega premika. Čez dva tedna so vsi pozabili na naš uspeh."

Železarji so imeli glasno podporo s tribun. Po 100 minutah finala so bili že zares blizu naslova ... Foto: www.alesfevzer.com
Železarji so imeli glasno podporo s tribun. Po 100 minutah finala so bili že zares blizu naslova ... Foto: www.alesfevzer.com

D. Rodman: Če bi se pomerili na sedem tekem, bi mi zmagali
Njegov brat David še vedno igra. Ni več v tisti izjemni formi izpred nekaj let, a vseeno je bil nosilec igre železarjev. "Mislim, da niti prve niti druge tekme v finalu nismo igrali tako, kot znamo. Sicer smo imeli po prvi tekmi in po dveh tretjinah dober izid, zadnjo tretjino pa ne vem ... začeli smo v krču, pustili smo, da so oni vodili igro, ko so dali en gol, so dobili krila in kaj naj rečem. Na koncu so zasluženo zmagali. Mislim, da če bi nam uspelo premagati Pustertal v polfinalu Alpske lige, bi bila to serija na sedem tekem in bi bila veliko bolj gledljiva, pa tudi naša igra je bila na višji ravni in takrat bi mi zmagali."

Tudi Župan Janković obiskal Tivoli
Na tekmi je bil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je bil seveda zelo zadovoljen z razpletom. V košarki in nogometu Olimpiji v letošnji sezoni ne gre po načrtih, hokej pa je znova zanetil evforijo. Še uro po tekmi je bilo pred dvorano glasno navijanje, palice in dresi prvakov pa najbolj iskani med navijači.

Prvak je Olimpija: odločil Jezovšek z mojstrovino

Treba bo skrajšati redni del Alpske lige
Državno prvenstvo mora imeti večji pomen v prihodnjih sezonah. Redni del Alpske lige se igra skoraj pol leta in razen nekaterih derbijev ni velikega zanimanja. Končati bi se moral najpozneje sredi februarja, potem pa bi se igrala končnica v manj zgoščenem ritmu. Na začetku aprila bi nato bilo dovolj časa za finale državnega prvenstva na tri zmage. Če bi Olimpija in Jesenice odigrale še tri tekme, bi bili obe dvorani polni in seveda je to tudi lep zaslužek.

Olimpija 16. hokejski prvak Slovenije