Tomaž Vnuk je bil prvo sezono delovanja SŽ-ja Olimpije v članskem hokeju predsednik kluba, letos pa je v vlogi direktorja že presegel pričakovanja. Foto: www.alesfevzer.com
Tomaž Vnuk je bil prvo sezono delovanja SŽ-ja Olimpije v članskem hokeju predsednik kluba, letos pa je v vlogi direktorja že presegel pričakovanja. Foto: www.alesfevzer.com

49-letni Vnuk je leta 2012 postal predsednik HK-ja Olimpija, ki se je do predlani posvečal le mlajšim selekcijam. Lani ga je na predsedniškem mestu zamenjal Miha Butara, Vnuk pa je prevzel vlogo direktorja kluba. Krivulja se je v Tivoliju obrnila strmo navzgor. Lani so zmaji izpadli v četrtfinalu Alpske lige z 0:4 v zmagah proti Jeseničanom, v nedeljo pa so postali zmagovalci.

V Tivoliju je preživel veliko časa vse od svojega četrtega leta naprej. Njegov dres s številko 24 edini visi pod stropom dvorane. Na Celovški 25 je "deklica za vse", saj z generalnim sekretarjem Dušanom Lepšo skrbi tudi za vse organizacijske zadeve pred tekmo. V petek sta postavila balone na sedeže dvorane, da so potem gledalci navijali ob zmagi s 6:2 nad Pustertalom.


Kako bi ocenili finalno serijo, ko ste uprizorili zares izjemno vrnitev?
Nobena finalna tekma ni bila lahka. Ponosen sem na te fante. Bolje smo unovčili naše adute. Morda ima Pustertal več kakovostnih posameznikov, vendar smo mi imeli širši kader. Na to smo stavili vso sezono. Uporabili smo več igralcev in v zadnji tretjini sedme tekme je to prišlo do izraza.

Kaj je bil ključni trenutek v sezoni, da se je vse obrnilo v pravo smer?
Najboljši igralci blestijo, ko so pod pritiskom. V določenem trenutku letošnje sezone smo preveč tekem zlahka zmagali. To se je zgodilo v rednem delu sezone in takrat smo igrali slabše. V končnici smo se dvignili. Ključen je bil izbor Rittna v prvem krogu končnice. Ritten je zares dobra ekipa, po kakovosti blizu Pustertalu in Jesenicam. V četrtfinalu smo zares premagali težkega tekmeca. Mislim, da je bil to ključen zasuk v pravo smer.

Olimpija po zaostanku z 1:3 v zmagah do naslova v Alpski ligi

Prejšnji ponedeljek ste bili precej potrti po porazu na četrti tekmi finala v Tivoliju. Olimpija je dvakrat zapored zapravila dva zadetka prednosti na domačem ledu in znašla se je v zaostanku z 1:3 v zmagah.
Res sem bil razočaran prejšnjo nedeljo po tretji tekmi, po četrti tekmi morda malce manj. Poudaril bi, da sem po prvi tekmi v Brunicu, ki smo jo izgubili z 0:3, rekel, da bomo osvojili naslov, če se bo serija zavlekla. Širši kader odloča v sedmih tekmah.

Leta 1995 sta z bratom Juretom in drugimi soigralci zrežirala velik preobrat v finalu državnega prvenstva z Jeseničani. Od 0:2 v zmagah do 4:2 in prvega naslova v samostojni Sloveniji v tednu dni. Tokrat ste zaostajali z 1:3 v zmagah in bili 24 sekund od poraza v finalu. Kako bi primerjali oba velika uspeha, čeprav je minilo že 24 let?
Res se je razpletlo podobno. Psihološki trenutek se naredi v garderobi. Fantje stopijo skupaj in lahko odloča tudi kakšen trenutek zunaj ledu. Vse je v malenkostih. Ko začutiš, da ti lahko uspe nekaj velikega. Če vsi verjamejo v uspeh, potem lahko res steče.

Zagovarjate ekipo s samimi slovenskimi hokejisti. Brez tujcev ste osvojili naslov v Alpski ligi.
Ponosen sem na našo ekipo. Vedno sem verjel, da imamo v Sloveniji prave vodje, ki prevzamejo ključne vloge. V večini evropskih hokejskih ekip se vse vrti okoli tujcev. Vse življenje verjamem, da lahko tudi Slovenci v ključnih trenutkih naredimo velike stvari. Imamo igralce, ki znajo povezati ljudi.

Zelo težko bo zadržati nosilce igre. Ponudb verjetno ne manjka. Kakšni so vaši načrti?
Težko je še govoriti o tem pred koncem sezone. Želim ohraniti jedro ekipe. Morda bi lahko tudi okrepil ekipo.

Pred nami je še finale državnega prvenstva. Igralci so utrujeni in čustveno izpraznjeni. Igrali bodo proti svežim Jeseničanom. Na sporedu bosta le dve tekmi. Kakšna so vaša pričakovanja?
Z Jeseničani bo zelo težko. Težko bo motivirati ekipo po takem naslovu. Zaupam igralcem, ki morajo prepoznati priložnost, da lahko osvojimo dve lovoriki v eni sezoni. Nikomur ne bom zameril, če bo šlo v finalu kaj narobe.

Tivoli je vsako tekmo bolj poln. Že sedem let ni bilo takega obiska. V četrtek zvečer se obeta rekorden obisk na zadnji tekme sezone.
Najbolj sem ponosen, da smo mi in Jeseničani napolnili dvorane proti drugemu tekmecu. Velik dosežek je, da ljudje ne pridejo gledat samo derbija. To je res velik mejnik za slovenski hokej. Jeseničani so imeli na četrti tekmi proti Brunicu polno dvorano, mi pa v petek tudi skoraj. To je pokazatelj, da je klubski hokej znova v vzponu. Veliko se znova govori o hokeju. Prišli so izidi in ljudje to znajo spoštovati.