SŽ Olimpija je novo zgodbo začela poleti 2017 in že v drugi sezoni je osvojila Alpsko ligo. V Brunicu je slavje z navijači trajalo vse do polnoči. Foto: MMC RTV SLO
SŽ Olimpija je novo zgodbo začela poleti 2017 in že v drugi sezoni je osvojila Alpsko ligo. V Brunicu je slavje z navijači trajalo vse do polnoči. Foto: MMC RTV SLO
Olimpija po zaostanku z 1:3 v zmagah do naslova v Alpski ligi

V petek je v Tivoliju odmevala kultna pesem Mala terasa, v nedeljo zvečer pa so jo prepevali hokejisti Olimpije v garderobi Rienzstadiona, kjer je bila seveda evforija na eni strani in velika žalost na drugi. Pustertal je imel v sredo roko in pol na pokalu, na koncu pa je doživel največje razočaranje v zgodovini kluba. Pod stropom visijo praporji za zmago v italijanskem pokalu in superpokalu, novega in hkrati najprestižnejšega pa ne bodo dvignili.

Velikonočna nedelja v Brunicu je velik premik v pravo smer po številnih kriznih sezonah ljubljanskega hokeja. 24 sekund pred koncem pete tekme so zmaji izenačili na 2:2. Dobili so neverjeten zalet. Najprej je David Planko odločil podaljšek, nato so povozili najboljšo ekipo rednega dela s 6:2 pred 3.500 gledalci v Tivoliju in na sedmi tekmi pokazali, da so iz šampionskega testa (1:3).

Žilavi Slovenci strli utrujene Južne Tirolce
Ekipa, sestavljena izključno iz Slovencev, je v zadnjih osmih minutah popolnoma nadigrala utrujene Italijane, ki so računali, da bodo vodstvo z 1:0 pripeljali do konca. Žan Jezovšek je z modre črte izenačil, izjemni Miha Zajc pa je z dvema zadetkoma kronal vrhunsko sezono Olimpije v Alpski ligi.

Od poletja so trenirali za sedmo tekmo
"To je bila epska zmaga. Pustertal je bil 24 sekund oddaljen od naslova. Vodil je že s 3:1 v zmagah. Ko so izgubili peto tekmo, niso bili več pripravljeni za tako dolgo serijo. Mi smo že od poletja trenirali za sedmo tekmo. Mislim, da se bo o tej sezoni še dolgo govorilo, saj nam je uspela res izjemna vrnitev v finalni seriji," je bil navdušen Jure Vnuk, ki se je popolnoma sprostil in ob podelitvi pokala na ledeni ploskvi rajal z igralci.

Brata Vnuk obnovila scenarij iz leta 1995
Aprila 1995 sta skupaj z bratom Tomažem osvojila prvi naslov Olimpije v samostojni Sloveniji. Takrat so Jeseničani vodili z 2:0 v zmagah, sledil je sestanek igralcev brez trenerja Pavleta Kavčiča v garderobi. V tednu dni so Ljubljančani zmagali štirikrat zapored.

V ponedeljek se je strateg Olimpije spomnil na finale pred 24 leti, ko je na šesti tekmi zadel dvakrat. Verjel je v vrnitev po zaostanku z 1:3 v zmagah. Med njegovim druženjem z mediji so imeli igralci sami sestanek v garderobi. Na zadnjih treh tekmah smo videli pravo Olimpijo. Napak je bilo precej manj, agresivnost pa veliko večja in Italijani so imeli ogromne težave.

Zadnje tri tekme so zmaji odigrali na vrhunskem nivoju. Foto: www.alesfevzer.com
Zadnje tri tekme so zmaji odigrali na vrhunskem nivoju. Foto: www.alesfevzer.com

"S prvo tretjino nisem bil zadovoljen, v drugi smo premalo streljali, a smo bili drsalno že na pravem nivoju. O zadnji tretjini ni treba nič več dodati. Ko smo izenačili na 1:1, so se Italijani ustavili. Vedel sem, da je to njihov konec. Igra se 60 minut in na dolge proge se ne galopira. Malce sem premešal napade, spočil določene igralce in jih dal v igro v ključnih trenutkih," je taktiko razkril Vnuk, ki je 17. januarja lani na mestu glavnega trenerja nasledil Andreja Brodnika.

Zajc: V življenju takih priložnosti ni veliko
Miha Zajc, ki se je poškodoval na drugi tekmi četrtfinala v Rittnu, se je vrnil šele za finalno serijo. V petek je Tivoli dvignil na noge s samostojnim prodorom prek celotnega igrišča, ko je mojstrsko matiral Colina Furlonga. V nedeljo je v 54. minuti odločil finale po lepi akciji Luke Zorka.

"Izjemen občutek je po koncu finala. Po dveh tretjinah smo v garderobi stopili skupaj. Rekli smo si, da je to zadnja priložnost. V življenju takih priložnosti ni veliko. Morda le enkrat igraš finale. Zavedali smo se, da se bo z izenačenjem na 1:1 vse obrnilo v našo korist. Izteklo se je na najlepši možen način," je bil navdušen odlični napadalec, ki ga bo zelo težko zadržati v Ljubljani. Mikavnih ponudb ne bo manjkalo.

"Olimpija je prava družina. Eden naredi vse za drugega. Po zaostanku z 1:3 smo šli na vse ali nič in preobrnili serijo v našo korist," je dodal Zajc, ki se zaveda, da sezone še ni konec: "Zdaj ne smemo popuščati, saj lahko osvojimo tudi državno prvenstvo. Upam, da bodo navijači v četrtek zvečer napolnili dvorano Tivoli."

Vnuk: Fante je bilo užitek gledati

Jezovšek: Mi smo mlajša ekipa, Italijani pa so na koncu ugasnili
Žan Jezovšek je v 53. minuti z natančnim strelom od daleč ukanil Furlonga. "Pri zaostanku z 0:1 v zadnji tretjini znova nismo imeli več česa izgubiti. Pritisnili smo in Italijani so popustili. Zadetek za 1:1 nam je dal krila in dosegli smo še dva gola. V zadnjih treh tekmah smo naredili precej manj napak, nismo jim poklonili ničesar. Mi smo mlajša ekipa, Italijani pa so v dolgi seriji na koncu ugasnili. Naš cilj je zdaj, da v četrtek v Tivoliju proslavimo dve lovoriki," je odločno napovedal Jezovšek, ki danes praznuje 22. rojstni dan.

Zadetek Čepona na peti tekmi omogočil sanjski razplet
Veliko slavje je omogočil Kristjan Čepon, ki je na peti tekmi izsilil podaljšek. "Italijani so se v zadnji tretjini le še branili. Mi smo krenili v popoln napad in obrestovalo se je. Veliko ploščkov smo poslali proti vratom in jasno je bilo, da bo eden kmalu končal v mreži. Naša ekipa je odlična v napadu, vse je videti boljše, če imamo plošček v naši posesti in smo agresivni. Italijani so bili 24 sekund oddaljeni od pokala. Po izenačenju na 2:2 se je vse razpletlo pa naših željah."

Visoki branilec je usmeril pogled k državnemu prvenstvu: "Mislim, da imamo mi morda celo prednost, saj smo v zmagovitem ritmu. Jeseničani niso igrali že dva tedna. Po daljših premorih v letošnji sezoni smo vedno igrali slabše, nam to ne bi koristilo. Nobena zmaga na letošnjih derbijih ni bila lahka. Le še dve tekmi moramo odigrati, potem pa bo veliko časa za slavje. Res lepo bi bilo proslaviti dve lovoriki pred našimi navijači."

Tommaso Traversa je bil najboljši igralec Pustertala v finalni seriji. Na zadnji tekmi je z nekaj grobimi naleti podrl kapetana Aleša Mušiča, ki pa je na koncu dvignil prestižni pokal. Foto: www.alesfevzer.com
Tommaso Traversa je bil najboljši igralec Pustertala v finalni seriji. Na zadnji tekmi je z nekaj grobimi naleti podrl kapetana Aleša Mušiča, ki pa je na koncu dvignil prestižni pokal. Foto: www.alesfevzer.com

Koren: Traversa nas je res jezil
Gal Koren je vso sezono igral v prvem napadu. V finalu je Vnuk večkrat premešal napade, zelo dobro je deloval drugi napad z Nikom Simšičem in Sašem Rajsarjem.

"Peta tekma je prelomnica v finalni seriji. Ko smo znižali na 2:3, smo se zavedali, da je vse mogoče. Nismo jim več poklanjali zadetkov. Italijani so bili zagrizeni tekmeci, še posebej Traversa nas je jezil. Stopnjevali smo ritem in dobili res veliko nagrado. V zadnji tretjini smo dali v prestavo višje. Težko je dojeti, kaj smo dosegli."

Mattila: Olimpija lahko na višji ravni igra dlje časa
Srečali smo tudi trenerja Pustertala Petrija Mattilo, ki je bil razočaran, a je vseeno športno priznal, da je bila Olimpija boljša.

"Odigrali smo dobro tekmo. Ključen je bil zadetek Olimpije za 1:1. Hokej je igra, ko se v enem trenutku vse spremeni. Na peti tekmi smo imeli naslov že skoraj v rokah. Tokrat smo imeli dve lepi priložnosti za 2:0. Nismo zadeli v ključnih trenutkih. Olimpija je res igrala na visoki ravni. Zadovoljen sem le s prvo tekmo, na tretji in četrti tekmi smo dobro igrali le v zadnji tretjini. Ljubljančani so šesto in sedmo tekmo blesteli. Skupno so bili malce boljši od nas v celotni seriji. Olimpija lahko igra na višji ravni dlje časa, mi imamo le prebliske. To ni bilo dovolj," je misli strnil Finec.

"Mi smo najboljše predstave prikazali proti Jeseničanom. Proti Olimpiji smo igrali malce slabše in zasluženo smo izgubili serijo. Naporen ritem tekem nas je izčrpal. Ne smem iskati izgovorov. Moramo se še izboljšati. Celoten klub se mora dvigniti, potrebujemo novo dvorano," je dodal Mattila.

Rienzstadion res ni bil primerno prizorišče za odločilno tekmo finala. V taki dvorani lahko poteka rekreacija, nočna hokejska liga ali pa kakšno nižjerazredno tekmovanje. Gledalci so stali po vseh kotih, nagnetlo se jih je precej več od uradne kapacitete (2.070). Načrti za novo dvorano v Brunicu so že izdelani.

Jure Vnuk je napovedal dolgo finalno serijo in ni se zmotil. Desetdnevni boj za prvaka je postregel z dramatičnimi preobrati. Foto: BoBo
Jure Vnuk je napovedal dolgo finalno serijo in ni se zmotil. Desetdnevni boj za prvaka je postregel z dramatičnimi preobrati. Foto: BoBo

Vnuk: HZS bo zdaj na dveh tekmah določil, kdo bo prvi na vasi
Že v torek ob 19.00 bo v precej modernejši Podmežakli prva finalna tekma državnega prvenstva. Druga tekma bo v četrtek ob 20.00 v Tivoliju. Prvak bo boljši v skupnem izidu po 120 minutah.

Nekateri igralci Olimpije se zelo radi merijo z Jeseničani, spet drugi pa bi radi odšli na dopust in sta jim dve dodatni tekmi odveč.

"To je enkratna ekipa. Devet mesecev smo bili popolnoma pri vrhu. Sezona še ni končana, saj moramo odigrati še dve tekmi z Jesenicami po nogometnem sistemu. Sploh ne vem, zakaj. Šestkrat smo jih že premagali, oni pa so bili osmi v Alpski ligi. Ne vem, zakaj moramo sploh igrati ti dve tekmi. Naj nam dajo nekaj odmora, nato pa se bomo pomerili na štiri zmage. Tako se igra hokejska finalna serija," je nezadovoljstvo z zgoščenim urnikom izrazil Vnuk.

"Dve finalni seriji v tako kratkem času sta nesmiselni. To ni humano. Popoln nesmisel. Naša zveza si je izmislila še dve tekmi, da bo določila, kdo bo prvi na vasi," je v svojem slogu zaključil trener Olimpije.

Državno prvenstvo je bilo predvsem v devetdesetih letih zelo cenjeno tekmovanje. Spisali so se mnoge nepozabne zgodbe v nabito polnih dvoranah. Zdajšnji sistem ne odgovarja nobeni ekipi in treba bo poiskati drugačne rešitve. Predvsem je treba skrajšati redni del Alpske lige, da bo potem dovolj časa za končnico in tudi za finale državnega prvenstva.