Miha Zajc je zrežiral preobrat. Najprej je izenačil na 3:3, nato pa je še podal za odločilni zadetek Gala Korena. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Zajc je zrežiral preobrat. Najprej je izenačil na 3:3, nato pa je še podal za odločilni zadetek Gala Korena. Foto: www.alesfevzer.com

493. derbi večnih tekmecev je bil poln preobratov in napet do zadnjega piska sirene. Zeleno-beli so unovčili večjo samozavest in še petič letos so se veselili prestižne zmage. Drugič zapored so bili boljši s 4:3. Novi trener Jeseničanov Marcel Rodman se zaveda, da ga čaka še veliko dela.

Vnuk: Premagati Jesenice petkrat zapored je velika stvar
Jure Vnuk je sredi januarja nasledil Andreja Brodnika na klopi Olimpije. Ob koncu lanske sezone je skušal z udarnimi izjavami prebuditi svoje izbrance, ki so izgubljali derbije kot po tekočem traku. V letošnji sezoni ima na voljo precej boljši igralski kader. V komunikaciji z novinarji vsako besedo dobro premisli in tudi po petih zaporednih zmagah na letošnjih derbijih ni evforičen, saj se dobro zaveda, da bodo ključne tekme na sporedu marca v končnici Alpske lige in aprila v finalu državnega prvenstva.

"Super tekma. Najbolj me veseli, da so se gledalci v tako lepem številu vrnili v Tivoli. Zelo sem zadovoljen s predstavo in izjemnim bojem mojih varovancev. Zelo lepo je petkrat zapored premagati Jesenice. To je velika stvar," je bil nasmejan strateg Ljubljančanov.

Preveč medlo vstopili v drugo tretjino
Seveda ni bil zadovoljen z uvodom v drugo tretjino, ko so zmaji prejeli dva gola v 40 sekundah: "V drugo tretjino smo šli preveč medlo. Morda smo se počutili preveč dobro po vodstvu z 2:1. Jeseničani so nas hitro kaznovali in zelo smo se morali potruditi, da smo se vrnili v igro. Fantje so znova dokazali, da so iz pravega testa."

V zadnji tretjini so Ljubljančani prikazali zelo disciplinirano igro. Branilci niso brezglavo krenili v napad in železarji so imeli le redke nevarne strele v zadnje četrt ure.

"Po drugi tretjini smo strnili vrste in precej bolje smo vstopili v zadnjih 20 minut. Navodila so bila jasna od začetka tekme, a v uvodnih dveh tretjinah smo naredili nekaj napak, kar pa se na takih tekmah dogaja. Mislim, da smo bili večji del tekme boljši, imeli smo tudi več strelov," je razmišljal Vnuk, ki je pojasnil, da bo moral Žiga Pešut še ujeti pravi tekmovalni ritem. Računa, da bo do februarja že v pravi formi, potem ko v zadnjem letu in pol ni veliko igral.

Marcel Rodman se zaveda, da je za spremembo sistema potreben čas. Foto: www.alesfevzer.com
Marcel Rodman se zaveda, da je za spremembo sistema potreben čas. Foto: www.alesfevzer.com

Jeseničani spremenili sistem igre
Vnuk se je temeljito pripravil na derbi. Zavedal se je, da bodo imeli Jeseničani nov zagon, saj je Marcel Rodman spremenil sistem igre. "Jeseničani so sprememnili način igre. Pripravili smo se na njihov nov sistem. Težko je reči, če jim bodo spremembe prinesle boljši izid. Med tekmo sem skušal prebrati nekatere njihove taktične zamisli. Na videoanalizi po tekmi se z moderno tehniko vidi vsaka podrobnost. Ne bomo počivali na lovorikah, veliko dela nas še čaka. V ponedeljek imamo že naslednji trening."

Jezovšek najboljši igralec tekme
Žan Jezovšek, ki je lani blestel v Podmežakli, jo je znova zagodel nekdanjim soigralcem. Dosegel je uvodna gola za zmaje: "Tekma je bila zelo dobra, ritem je bil visok. Točno to smo tudi pričakovali. Res sem dosegel dva zadetka, a ne bi se rad izpostavljal, saj gredo zasluge celotni ekipi. Igramo dobro, derbi smo znova dobili za en zadetek in take zmage so res sladke."

"Preveč ležerno smo začeli drugo tretjino in takoj smo prejeli dva gola. To nas ni ustavilo, nadaljevali smo v svojem ritmu in uspeli smo izenačiti na 3:3. V zadnji tretjini smo odigrali agresivno in zadnje štiri minute smo zdržali tudi z igralcem manj. Ves trud je bil poplačan," je še dodal hitri in spretni Jezovšek, ki je od soigralcev dobil tudi posebno čelado za najboljšega igralca tekme.

Rodmana čaka še veliko dela na Jesenicah

M. Rodman razočaran s podobo ekipe na ledu
Marcel Rodman je šele drugič v Alpski ligi vodil železarje, zato je bil zelo previden pri analizah. Njegova pričakovanja so seveda precej večja.

"V prvi tretjini sem bil zadovoljen le z vodilnim zadetkom. Zelo sem bil razočaran z našo podobo na ledu. Odziv na začetku druge tretjine je bil pravi, nato pa smo znova padli. V sredo proti Rittnu sem bil zadovoljen z našo igro, tokrat pa nismo izgledali dobro in seveda nisem zadovoljen," je povedal trikratni državni prvak z železarji (2005, 2006 in 2009).

Ko je bil tri minute pred koncem izključen David Planko, je bila lepa priložnost, da Clarke Saunders zapusti vrata, a je ostal na ledu vse do konca tekme.

"Imeli smo štiri minute prednosti igralca več ob koncu tekme in niti enkrat nismo nevarno streljali. Nobene energije ni bilo čutiti. Nismo imeli pobude. Čakal sem, da vzamem Saundresa iz vrat, a nismo prišli do prvega položaja pred njihovimi vrati. Nismo imeli nadzora. Res nas čaka še veliko dela," je poudaril Rodman, ki si zelo želi, da bi obe najboljši slovenski ekipi igrali v Ligi Ebel, kjer je nivo hokeja precej višji. Alpska liga je velika stopnička nižje.

Navijači Olimpije so znova zadovoljni zapuščali Tivoli. Polna dvorana je velika želja vodstva kluba. Zadnjič je bila razprodana marca 2012 v polfinalu Lige Ebel proti Linzu. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači Olimpije so znova zadovoljni zapuščali Tivoli. Polna dvorana je velika želja vodstva kluba. Zadnjič je bila razprodana marca 2012 v polfinalu Lige Ebel proti Linzu. Foto: www.alesfevzer.com

Nekaj lahko spremeni hitro, a korenine ostanejo
Gaber Glavič je po porazu v Tivoliju s 3:4 pred štirimi tedni moral zapustiti klop. Rodman ima popolnoma drugačne ideje.

"Mislim, da lahko določene stvari na hitro spremenimo. Korenine pa ostanejo in dolgo časa jih nato vlečemo ven. Nisem razočaran zaradi poraza, zelo pa sem razočaran zaradi naše podobe na ledu. Na sredini tekmi in tudi na treningih smo bili precej boljši. Vseeno mislim, da imamo kakovostno ekipo in lahko še veliko stvari naredimo. Včasih je treba narediti kakšen korak nazaj, da lahko nato narediš kakšnega naprej," je razlagal Rodman, ki je igral na olimpijskih igrah 2014 in 2018.

Čas za temeljite analize bo prišel po seriji tekem v naslednjih tednih. Rodman noče kritizirati prehitro in je vsekakor zelo previden: "Ko sem prišel na Jesenice, so mi vsi govorili, da je nekaj igralcev zanič. V tem trenutku sem še vedno v času spoznavanja ekipe. Ne morem kar v desetih dneh vse vedeti o kakovosti igralcev. Njihov odnos je vsekakor pravi. Ne bi se rad zaletel, če nisem prepričan v določene stvari. Olimpija je precej bolj samozavetsna in tudi odločnejša od nas."

Pet večnih derbijev, pet zmag Olimpije

D. Rodman: Po porazih na derbijih nimamo samozavesti
Njegov mlajši brat David je dosegel prvi zadetek na srečanju v 7. minuti. "Na vsakem derbiju smo bližje Olimpiji. Nisem zadovoljen z našo igro. Pravo predstavo smo odigrali v sredo proti Rittnu, ko smo bili agresivni in povezani. Tokrat smo naredili preveč napak, igra je bila raztrgana. Gole smo dobili prepoceni in Olimpija je na koncu zasluženo zmagala. Zadovoljen sem le s 15 minutami druge tretjine. Vse ostalo ni bilo v redu in čaka nas še veliko dela," je povedal 35-letni Rodman.

"Imeli smo premalo časa za uigravanje novega sistema, ki ga uvaja moj brat. Tudi v glavah se pozna, da smo izgubili zadnje derbije proti Olimpiji. Preveč na lahek način smo izgubljali ploščke. Prisoten je bil strah pri nekaterih igralcih. Vidi se, da nimamo samozavesti."

Zadnji derbi v rednem delu Alpske lige sredi februarja v Podmežakli
Naslednjo priložnost za zmago na derbiju bodo imeli Jeseničani 12. februarja v Podmežakli. Takrat se bo razplamtel boj za čim boljši položaj v končnici. Redni del Alpske lige se bo končal 2. marca.