Trener Raimo Summanen je bil že drugo zaporedno tekmo jezen na sodnike. Foto: www.alesfevzer.com
Trener Raimo Summanen je bil že drugo zaporedno tekmo jezen na sodnike. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so odpravili Lustenau s 5:0 in končno prikazali pravi obraz po dveh zelo slabih predstavah. Športni direktor Jože Kovač je poudaril, da bi precej raje igral z Jeseničani. Ena serija bi odločala o dveh lovorikah. Potovanje bo zdaj precej daljše, Asiago pa je seveda tudi zelo neugoden tekmec z veliko izkušenimi hokejisti.

Prva finalna tekma bo v torek v dvorani Tivoli, potem pa bodo srečanja na sporedu vsaka dva dneva. Morebitna peta tekma bo torej 28. aprila. Ljubljančane nato čaka še finale državnega prvenstva. To bo zares naporen ritem, saj sta dve zaporedni finalni seriji fizično in psihično izčrpavajoči.

Žiga Pance in Moha Logar sta že v prvi tretjini zagotovila zmajem visoko prednost. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pance in Moha Logar sta že v prvi tretjini zagotovila zmajem visoko prednost. Foto: www.alesfevzer.com

Magovac z izjemnim strelom odprl pot do finala
Olimpija je uvodni dve tekmi proti Lustenauu dobila s 4:2 in 8:0, nato pa z ležernim pristopom dovolila, da so Avstrijci izenačili na 2:2 v zmagah. Že ob predstavitvi igralcev v soboto zvečer v Tivoliju je bilo jasno, da bodo zmaji na odločilni tekmi bruhali ogenj. Gostje so bili v izgubljenem položaju že po šestih sekundah, ko je Aleksandar Magovac z izjemnim strelom s svoje modre črte presenetil Anthonyja Morroneja v vratih Lustenaua. V prvi tretjini je bilo razmerje v strelih na vrata kar 18:4. Žiga Pance in Miha Zajc sta prikazala najboljši predstavi v končnici in že po 20 minutah je bil finalist odločen.

Pance našel šibke točke vratarja Morroneja
"Zmenili smo se, da gremo na vse ali nič. V tej polfinalni seriji skoraj ni bilo igre na telo, tokrat pa smo začeli s tem slogom od začetka. Dve tekmi, ki smo ju izgubili, smo jim dali preveč prostora. Tokrat smo jih stisnili v njihovo tretjino. Analizirali smo njihovega vratarja. Videli smo, kje je šibek, in tokrat mi ga je uspelo dvakrat matirati. Zadetek v šesti sekundi je zelo olajšal nadaljevanje tekme. Na vseh treh tekmah, ki smo jih dobili, smo imeli odličen začetek," je povedal Žiga Pance, ki je prispeval dva gola in podajo.

Kapetan Olimpije bi precej raje igral z Jeseničani za dve lovoriki hkrati: "Na žalost ni slovenskega finala. Treba se bo spočiti do finala Alpske lige. Asiago igra zelo dobro ob ogradi, to bo zelo fizična serija. Koronavirus je precej premešal koledar. Državno prvenstvo se bo končalo maja, a to sezono bo pač treba izpeljati do konca."

Zajc: Želimo vrniti Jeseničanom za pokalni poraz
Miha Zajc je po poškodbi kolena lovil pravo formo. Na odločilni polfinalni tekmi je spomnil na finale Alpske lige pred dvema letoma, ko je blestel proti Brunicu.

"To res ni bila lahka serija. Stopili smo skupaj na peti tekmi in dokazali, da smo močni. Na tretji in četrti tekmi ni šlo prav nič po naših željah. Sodniki so nas zelo jezili že na četrti tekmi. Čisti zadetek Valleranda je bil razveljavljen. Veliko se je nabralo in tokrat je pač trener eksplodiral," je poudaril Zajc. Njegov oče Bojan je že pred začetkom polfinala dejal, da je Asiago zelo neugoden tekmec za Jeseničane. Bil je eden redkih, ki niso napovedali slovenskega finala in na žalost je imel prav.

Zdaj bodo Zajc in soigralci dve finalni seriji in vitrina v Tivoliju seveda ne sme biti prazna.
"Verjamem, da bomo dobili finale. Asiago je veliko boljša ekipa od Lustenaua. Igrajo zelo trd hokej, to bo pravi boj. Če bomo ponovili predstavo s pete tekme proti Lustenau, bomo osvojili lovoriko. Poznam fante z Jesenic in privoščil sem jim zmago proti Asiagu. V finalu bi se nato pomerili za dve lovoriki. Derbi nas bo dvignil, želimo jim vrniti za pokalni poraz. Tudi naši tujci se zavedajo, da je to zelo pomembna tekma v Sloveniji in pristop bo maksimalen."

Marc-Olivier Vallerand in Chris D'Alvise sta bila soigralci v Lustenauu pred dvema letoma. Foto: www.alesfevzer.com
Marc-Olivier Vallerand in Chris D'Alvise sta bila soigralci v Lustenauu pred dvema letoma. Foto: www.alesfevzer.com

Summanen: Nikoli več nočem videti teh sodnikov na naši tekmi
Že po 35 sekundah druge tretjine je Aleš Mušič dobil disciplinsko kazen igre zaradi udarca s palico. Sodnik Borut Lešnjak je nekajkrat pošteno razjezil trenerja Raima Summanena. Fincu se sredi druge tretjine ni uspelo pomiriti in tudi po koncu tekme je bil popolnoma razburjen. Imel je daljši samogovor o sodnikih.

"V rednem delu smo nanizali veliko zmag in težko je oceniti pravo moč ekipe. Prišel sem šele sredi sezone. Tokrat sem res srečen, saj smo zelo dobro odigrali odločilno tekmo. Nadzorovali smo potek srečanja od začetka. Nisem bil prepričan, da smo lahko tako dobri po dveh zaporednih porazih," je tekmo ocenil Finec.

Ko smo mu le omenili sodnike, je bil znova v elementu: "Dvakrat ali trikrat v karieri sem bil jezen na sodnike. Na zadnjih dveh tekmah jih nisem mogel prenašati. Bili so arogantni. Pogovoril sem se tudi s supervizorjem, ki je govoril s sodniki. Mislijo, da so v Hollywoodu. Sploh niso imeli nadzora nad tekmo. To je bilo res ogabno, očitno želijo nastopati na televiziji.
Vse se je začelo dogajati, ko smo vodili s 5:0. Igralci Lustenaua so začeli igrati grobo, bilo je veliko udarcev s palico. Takih sodnikov ne potrebujemo v hokeju. Ne vem, kdo jih delegira za tako pomembne tekme. Na četrti tekmi je bilo sojenje še slabše. Nikoli več nočem videti teh sodnikov na naši tekmi."

D'Alvise: Nihče v naši garderobi ni pričakoval pete tekme v tej seriji
Stari znanec tivolskih hodnikov Chris D'Alvise ni bil preveč razočaran, saj se je zavedal, da so s soigralci presegli vsa pričakovanja. Izločili so Ritten in Pustertal, nato pa pošteno namučili Olimpijo.

"Nihče v naši garderobi ni pričakoval pete tekme v tej seriji. Na drugi tekmi nas je Olimpija povozila z 8:0. Zares smo pokazali veliko srce, dobili smo naslednji dve tekmi. Želeli smo dobiti tudi odločilno srečanje. Zelo je manjkal center Arturs Ozolinš, imeli smo le tri napade in nismo imeli možnosti," je povedal odlični napadalec, ki ima zelo lepe spomine na Ligo Ebel.

"Morrone je imel pretres možganov in ni smel igrati na prvih dveh tekmah, na tretji in četrti pa je branil neverjetno. Ko smo se z avtobusom pripeljali v Tivoli v torek, je bilo vzdušje že bolj dopustniško. Pred peto tekmo smo bili vsi optimistični. Olimpija je bila pod velikim pritiskom. Ne upam si pomisliti, kako težko bi jim bilo, če bi jih izločili," je še dodal D'Alvise, ki bo zelo verjetno do konca kariere igral za Lustenau, saj si je z ženo uredil tudi dom in uživa v Avstriji.

Olimpija v finale Alpske lige, Jesenicam ni uspelo

Šivic: Slovenski sodniki prekrškov nad Tomaževičem ne piskajo več
V Podmežakli je bilo razočaranje po porazu z 1:2 na odločilni tekmi proti Asiagu ogromno. Železarji v rednem delu tekmovanja niti enkrat niso izgubili po 60 minutah na domačem ledu. Asiago je ta teden kar dvakrat slavil na Ledarski 4. Michele Marchetti je dosegel odločilna zadetka v drugi tretjini.

"Vratar Vallini je imel osem ali devet izjemnih obramb. Asiago je imel dve ali tri priložnosti, zabil pa je dva gola. V zadnji tretjini so se odlično postavili, res so dobro odigrali. Nam se je preveč mudilo, nismo uspeli zadržati ploščka. Imajo izkušene branilce, mi pa imamo veliko mladih igralcev in to se na odločilni tekmi pozna. Gellert, Rosa in McParland so igrali v močnih ligah in znajo igrati tako pomembne tekme," je misli strnil trener Mitja Šivic.

Tudi v Podmežakli sta glavna sodnika Gregor Režek in Turo Virta razjezila železarje.
"Slovenski sodniki so se med seboj dogovorili, da Blaž Tomaževič velikokrat pade na led in prekrškov nad njim ne piskajo več. To so mi tudi povedali. Če bi piskali prekršek nad njim, bi imeli mi prednost šestih proti štirim v zadnjih dveh minutah. S štirimi proti petim nam ni uspelo izenačiti. Seveda sem bil razburjen. Sojenje je bilo sicer do zadnjih minut dobro," je vroče dogajanje v zadnjih minutah komentiral Šivic.

Odlični vratar Gianluca Vallini je na odločilni tekmi prejel le en zadetek. Foto: www.alesfevzer.com
Odlični vratar Gianluca Vallini je na odločilni tekmi prejel le en zadetek. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpiji bi dali veliko več "tinte" piti kot Asiago v finalu
Jeseničani so vseeno odigrali zelo dobro sezono v Alpski ligi: "Redni del smo končali na drugem mestu, nato pa smo v polfinalu izgubili proti odlični ekipi. Na žalost so se nam roke malo zatresle, a prehodili smo uspešno pot skupaj. Imeli smo pet tekem v desetih dneh. Najprej se bomo spočili, nato pa se moramo z nasmehom vrniti na led in se pripraviti za naskok na drugi pokal v tej sezoni."

Proti Olimpiji je bil motiv vedno velik. "Naslov državnega prvaka veliko šteje. Veliko zastav je že obešenih v Podmežakli. Če bomo ponovili igro s štirih izmed petih polfinalnih tekem, imamo lepe možnosti za naslov. Mi bi dali Olimpiji veliko več "tinte" piti kot Asiago v finalu Alpske lige, ker smo drsalno dobra ekipa, Asiago pa ima tu težave," je zaključil Šivic.

Tavželj: Lepo, da imamo še eno možnost za lovoriko
Potrt je bil tudi izkušeni branilec Andrej Tavželj, ki se je uspešno vrnil po poškodbi roke. "Asiago ne pusti veliko prostora. Ko povede, je zelo težko priti do velikih priložnosti. Dosegli smo le en gol. Veliko mladih fantov je v garderobi in veliko se bodo naučili iz tega poraza. Pričakovali smo izenačeno serijo. Danes sem pomislil, kako bi bilo, če bi bila dvorana polna. Zagotovo bi grmelo," je razmišljal kapetan Jesenic.

"Avgusta nismo razmišljali o lovorikah. Osvojili smo Poletno ligo in Pokal Slovenije že po mesecu dni. Redni del Alpske lige smo končali na drugem mestu in apetiti so narasli. V finalu še nikoli nismo igrali in želja je bila velika. Ostaja grenek priokus. Sezona še ni končana. Lepo, da imamo še eno možnost za lovoriko," je Tavželj misli že usmeril k boju za naslov državnega prvaka.

Olimpija na odločilni tekmi prikazala pravi obraz, neučinkoviti Jeseničani izpadli

Finale, prva tekma, torek ob 20.00:
SŽ OLIMPIJA - ASIAGO

Druga tekma, četrtek ob 19.00:
ASIAGO - SŽ OLIMPIJA

Tretja tekma, sobota ob 20.00:
SŽ OLIMPIJA - ASIAGO

Igrajo na tri zmage.