Rajko Hrvat je prvi slovenski adut. Foto: Veslaška zveza Slovenije
Rajko Hrvat je prvi slovenski adut. Foto: Veslaška zveza Slovenije

Hrvat, lani bronast na SP-ju na Češkem, je v lahkem enojcu v prvi kvalifikacijski skupini zasedel drugo mesto. Za šest sekund ga je prehitel Italijan. Tretji je bil Nemec.

"Jutri imam popravni izpit. Nič posebnega. Skušal sem biti v stiku z Italijanom. Ni šlo in na zadnjih 500 metrih sem popustil. Upam, da se vidimo v nedeljo v finalu, da vrnem udarec," je bil po tekmi kratek 37-letni Hrvat, ki dodaja: "Ni nobenega alarma. Vem, da se bom jutri uvrstil v finale. Ne bojim se ničesar."

Sorodna novica "Manjka le malo žlehtnobe in predrznosti"

Nina Kostanjšek v polfinalu, Pfeifer in dvojec v repešaž

Prva sta nastopila Mariborčana Jaka Čas in Nik Krebs v dvojcu brez krmarja. V svoji predtekmovalni skupini sta varčevala z močmi in tekmo končala na zadnjem mestu ter bosta priložnost iskala v petkovem (10.40) repešažu. Popustila sta že pred polovico proge.

"Taktika je bila, da do 750, 1000 metrov vidiva, kako gre, nato pa privarčujeva nekaj moči za jutri. In na koncu, če nisi v pravem položaju, niti ni potrebe po močnem finišu," je povedal Krebs.

Nina Kostanjšek je v enojcu v svoji skupini zasedla tretje mesto in se uvrstila v polfinale. Razred zase je bila aktualna evropska in svetovna prvakinja, Nizozemka Karoijen Florijn. Izolska veslačica se je v boju za čim boljše izhodišče v polfinalu spopadla z Danko Foie Udby Erichsen. V drugem delu je bila močnejša tekmica s severa Evrope.

"Cilj je bil, da se uvrstim v polfinale in tekmo sem skušala odpeljati tako, da ostanem na mestih, ki vodijo tja. Pomembno je, da sem si priborila prost dan, da lahko naberem potrebne moči za soboto," je povedala slovenska reprezentantka.

Nina Kostanjšek zelo zadovoljna po uvodnem nastopu na Bledu

Prav tako v enojcu je bil Filip Matej Pfeifer v svoji skupini peti in bo napredovanje iskal v repasažu. Jasno je bilo, da je prvo mesto, ki je edino neposredno vodilo med dvanajsterico, oddano olimpijskemu prvaku, Grku Stefanosu Ntouskosu, kar je tekmovalec s Peloponeza potrdil tudi v čolnu.

"Tekma je bila ogrevalna, a nisem zadovoljen. Treba bo pogledati statistiko in kaj sem delal. Nato se bom zbral za drugo tekmo, ki je še pomembnejša. Razlika do drugih veslačev je bila prevelika," z lastno predstavo ni bil zadovoljen Pfeifer

Finalne obračune boste lahko v soboto in nedeljo v prenosu spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Miloš Janša: Imamo veliko dobrih mladih veslačev in na Bledu še nismo rekli zadnje besede