Japonska javnost je sicer izrazito nenaklonjena poletni izvedbi olimpijskih iger: po 40 odstotkov si želi, da se vnovič prestavijo ali pa popolnoma odpovejo. Foto: Reuters
Japonska javnost je sicer izrazito nenaklonjena poletni izvedbi olimpijskih iger: po 40 odstotkov si želi, da se vnovič prestavijo ali pa popolnoma odpovejo. Foto: Reuters

"Razmišljamo o celovitih ukrepih za varne igre, četudi cepivo ne bo pogoj zanje," je dejal vladni tiskovni predstavnik Kacunobu Kato.

Na igrah naj bi sodelovalo okoli 11.000 športnikov z vsega sveta. Poleg njih se bo v japonsko prestolnico zgrnilo še veliko število njihovih spremljevalcev, funkcionarjev ter novinarjev. Za zdaj vprašanje, ali bodo na igrah dovoljeni tudi gledalci, ostaja odprto.

Po besedah premierja Jošihideja Suge naj bi Japonska prvo cepljenje začela konec februarja, kar je približno dva meseca pozneje kot nekatere zahodne države. Japonska bo najprej cepila zdravstveno osebje. Nato pridejo konec marca na vrsto ljudje, stari 65 let ali več. Potem so na vrsti ljudje s predhodnimi boleznimi in tisti, ki skrbijo za starejše.

Sorodna novica Aleksej Morozov

Trenutno izredno stanje v Tokiu
Zaradi koronske pandemije so morali igre v Tokiu, ki bi morale biti na sporedu prejšnje poletje, preložili na letošnje od 23. julija do 8. avgusta. V vmesnem času pa je vlada znova uvedla izredno stanje za območje Tokia in druge prefekture, ker se je število novih okužb povzpelo v višave. Japonska je doslej potrdila več kot 330.000 okužb s koronavirusom ter poročala o približno 4500 smrtnih primerih.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach je sicer že nekajkrat izključil obvezno cepljenje športnikov kot pogoj za nastop na igrah Tokio 2020.

Ši Džinping trdno verjame v izvedbo Pekinga 2022

Kitajska bo čez dobro leto gostila zimske olimpijske igre, je prepričan predsednik Ši Džinping, ki si je ogledal prizorišča iger in za tamkajšnje medije izrazil prepričanje, "da bo Kitajska leta 2022 organizirala uspešne olimpijske in paraolimpijske igre". Igre so na sporedu med 4. in 20. februarjem 2022.

Ob tem je izrazil upanje, da bodo zimske igre pomagale Kitajski, da postane športna velesila. Prav razvoj zimskega športa naj bi z igrami dobil dodatno spodbudo, da Kitajska tudi na tem področju ujame športne tekmece. Cilja Kitajske sta namreč tudi, da postane država športnikov in razvoj rekreativnega športa.

Kitajski mediji so se pri poročanju o obisku predsednika sicer izognili pisanju o novem koronavirusu, čeprav je kar nekaj prizorišč iger v provinci Hebei, kjer je prišlo do novega vala okužb.