Matjaž Kek v objemu z danskim selektorjem. Kasper Hjulmand je priznal, da je Dancem pošla sapa v zaključku tekme in so 'malce' razočarani, medtem ko je slovenski selektor zadovoljen, čeprav je bila res osvojena 'le' točka. Foto: Reuters
Matjaž Kek v objemu z danskim selektorjem. Kasper Hjulmand je priznal, da je Dancem pošla sapa v zaključku tekme in so 'malce' razočarani, medtem ko je slovenski selektor zadovoljen, čeprav je bila res osvojena 'le' točka. Foto: Reuters
Sorodna novica Točka, velika kot Triglav!

"To je bila tekma dveh polčasov. Ko potegnem črto, mislim, da je izid realen. Preveč spoštovanja v prvem polčasu, ko smo se v drugem osvobodili te podobe velikega tekmovanja, vzdušja, smo bili videti veliko boljše. Tekma, ki mi je kot selektorju pokazala, koliko prostora za napredek še ima ekipa. Čestitam fantom, odigrali so pošteno tekmo v čudoviti kulisi. Dejstvo je, da je bila ta neverjetna energija s tribun naš velik adut, ko se je tekma lomila," je bil selektorjev uvodni komentar razpleta tekme Slovenija - Danska.

Naivno prejeti gol, a šola za naprej

"Prebit je debel led. Naivno smo izpadli pri prvem golu. A potem so videli, da lahko, in po izenačenju šli po drugi gol, pri čemer ne smemo pozabiti, proti kakšni reprezentanci, ki te lahko v vsakem trenutku kaznuje. Vseeno se ne morem znebiti nerodnega občutka, kako naivni smo bili videti pri prvem golu, kako smo nato še dvakrat, trikrat naivno posredovali, ampak to je šola za naprej. Že nekaj časa vam govorim, ko bo ta reprezentanca igrala drugi ali tretji veliki turnir, bodo zares nevarni," je svetlo prihodnost svojim izbrancem napovedal Matjaž Kek.

Vzdušje je bilo veličastno. Čestitke tudi danskim navijačem. Danes je Slovenija po dolgem času odigrala tekmo na evropskem prvenstvu. Nismo se osramotili in jutri nas čakata dober trening in regeneracija in potem mislimo na naslednjo tekmo.

Selektor Kek

Na krilih navijačev in z menjavami do 1:1

Ko sta napadalca začela agresivneje pokrivati dansko branilsko vrsto in je bilo dobljenih nekaj dvobojev, se je tehtnica v nadaljevanju tekme začela nagibati na drugo stran. Kljub številčni podrejenosti na tribunah so slovenski navijači v belih oblačilih preglasili in zasenčili v rdečo opremljeno večino. Energija s tribun je dala zanos in začel se je slovenski pritisk.

Kek je opravil taktično spremembo, ko je v 75. minuti v igro poslal napadalca Žana Celarja (namesto Jana Mlakarja) in osrednjega vezista Jona Gorenca Stankovića (namesto Timija Maxa Elšnika), s čimer se je sistem 4-4-2 spremenil v 4-3-3. Sledila sta omenjena vratnica Šeška, takoj nato pa kot, ki je prinesel izenačenje Erika Janže v 77. minuti.

"Če nismo imeli sreče pri strelu Šeška, pa nas je ta poljubila pri strelu Janže in nas nagradila za vse opravljeno delo," je Kek obudil svojo priljubljeno metaforo iz svojega prvega selektorskega obdobja, ko je Slovenijo popeljal na SP 2010.

"Na ta stadion imam posebne spomine še z Rijeko. Ves čas sem imel občutek, da ne morem te tekme izgubiti. Navijači, ko ti na takšen način pomagajo ... Toliko nasmejanih obrazov, toliko sporočil. Hvala vsem, ki so danes navijali za Slovenijo na tem stadionu in po vsem svetu," je bil nad navijaško kuliso in izredno podporo Slovencev na tribunah navdušen selektor.

Pogovor s selektorjem Kekom po remiju z Dansko

Med polčasom v slačilnici povzdignil glas

"Nisem ravno zadovoljen s fizično pripravljenostjo pri vseh. Pri nekaterih je vidno presekalo kolena. Moraš biti trener, a tudi človek. Malo sem povzdignil glas v slačilnici, samo da sem jim dal energijo, da bi vedeli, da zmorejo. Že v prvem polčasu bi lahko, če bi ujeli tri ali štiri podaje na njihovo nepostavljeno obrambo, odigrali veliko nevarneje," je Kek izdal, da je bil tokrat med odmorom glasen, ob končnem zadovoljstvu pa je vseeno poudaril, kakšen je dejanski izkupiček tekme v Stuttgartu: "Vseeno le ena točka. Čez štiri dni imamo novo tekmo. Veliko je prostora za zadovoljstvo, a tudi veliko stvari za razmislek, kako smo lahko še boljši."

Preživeli smrtonosne danske prekinitve

"Danes prekinitve pomenijo ogromno v modernem nogometu. Danci so nenormalno nevarni iz njih, kar smo kar dobro preživeli – razen naivnosti pri tem avtu, kar je mojster, kot je Erikson, izkoristil na najboljši mogoči način. Moja težava je bil prvi polčas, ker smo preveč spoštovali dansko ekipo. V drugem smo odigrali neprimerno bolje in sem zadovoljen s točko," je Kek še enkrat povzel izkupiček, ki je dobra popotnica za preostali tekmi v skupini C. Najprej v četrtek v Münchnu proti Srbiji, nato prihodnji torek v Kölnu proti Angliji.

Sorodna novica Slovenski navijači s fantastičnim navijanjem navdušili tudi Keka

"Če vratar, kot je Oblak, ubrani le en 'zicer', veliko pove o tem, kako smo igrali s takšno silo, kot je Danska. Če govorimo taktično, sta bili špici premalo agresivni pri pokrivanju v obrambi. Ko smo dobili dvoboje, smo dobili elan, stopili na žogo in nekaj odigrali," se je selektor dotaknil pomembnega elementa, ki je Slovence vrnil v igro z Danci.

Žalni trak v spomin na Šarkića

Po koncu tekme je Kek potrdil, da so Slovenci nosili žalni trak v spomin na tragično umrlega vratarja Črne gore Matijo Šarkića.

"Ko se zgodi takšna tragedija, kot se je zgodila, kjer koli na svetu, ko umre tako mlad človek, pred katerim je še vse življenje, potem preprosto moraš biti žalosten. Gesta spoštovanja, pietete do nekoga, ki ga žal ni več, pa je bilo pred njim še vse življenje. V imenu celotne ekipe Nogometne zveze Slovenije izražam globoko sožalje družini in vsem, ki so bili blizu temu fantu," se je Kek ob koncu priklonil spominu na komaj 26-letnega vratarja, ki je nenadoma umrl v noči na soboto.

Dancem po 70 minutah pošla sapa

Za zadovoljnim selektorjem Slovenije je v konferenčno sobo Stuttgart Arene prišel danski selektor Kasper Hjumland. "Dober prvi polčas. V 70. minuti pa smo ostali brez sape. Manjkalo nam je zagona. Izpustili smo izredno priložnost, nato vratnica Šeška in takoj zatem gol. Izvrstna tekma v prvih 70 minutah, a na koncu se ni razpletlo po željah," je priznal Danec.

Danski mediji so mu očitali, da je prepozno menjal, čeprav se je videlo, da v zaključku tekme igra in je za gol nevarna le še Slovenija. "Ko vodiš 1:0 in ne dosežeš drugega gola, se nekaj zgodi. Bili smo mu zelo blizu. Kdaj pa kdaj se stvari preprosto zgodijo, zato sem nekoliko razočaran," je skušal zapravljeno vodstvo in prvotno pobudo pojasniti Hjumland.

Danci izgubili dve točki, Slovenci eno osvojili

V zadnjih dneh pred uvodno tekmo prvenstva so v danskem taboru vse manj omenjali Slovenijo in v izjavah niso analizirali ali izpostavljali kakšnih podrobnosti tekmecev. Ali so Kek in Slovenci presenetili Dance, pri katerih je javnost neformalno že vknjižila tri točke s prve tekme? "Ni bilo presenečenje, ne glede na to, kako so igrali. Vedno smo spoštovali Slovenijo," se je branil selektor Danske.

Na koncu je v nedrjih Stuttgart Arene ostal jasen občutek: Danci so izgubili dve točki, Slovenci pa so osvojili eno točko, veliko kot Triglav.