Jani Brajkovič je na dirki Dauphine dokazal, da je v vožnji na čas zelo hiter, na koncu pa so mu uvrstitev med peterico preprečile težave z želodcem. Foto: Reuters
Jani Brajkovič je na dirki Dauphine dokazal, da je v vožnji na čas zelo hiter, na koncu pa so mu uvrstitev med peterico preprečile težave z želodcem. Foto: Reuters
Martin Hvastija
Martin Hvastija julija ne bo imel časa za svojega sina, saj bo popoldne v studiu TV Slovenija komentiral Dirko po Franciji. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Martin Hvastija in Tomaž Kovšca
Na TV Slovenija boste v živo videli 16 etap. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Seveda ne ravno za zmago, je pa po njunem mnenju najboljši slovenski kolesar sposoben izboljšati 9. mesto Tadeja Valjavca iz leta 2008. Boj za rumeno majico boste lahko spremljali tudi na TV Slovenija, ki bo prenašala 16 etap. Komentator bo Tomaž Kovšca, pomagala mu bosta selektor članske reprezentance Martin Hvastija in občasno tudi Gorazd Štangelj.


Kdo je glavni favoriti za zmago? Spet le Alberto Contador, morda Andy Schleck ...
Kovšca
: Če bo Contador nastopil, potem je prvi favorit, da.
Hvastija: Pričakujem predvsem, da se bodo vsi borili proti Contadorju. Andy letos še ni pokazal tako rekoč ničesar, mogoče pa bo prav svežina njegova prednost. Dirka se bo zares začela šele z 12. etapo v Pirenejih. Evans in Basso sta kandidata za stopničke iz stare šole, van den Broek in Gesink iz generacije, ki prihaja. Sem štejem seveda tudi Brajkoviča. Vprašanje je, kako visoko lahko pridejo ob svojih kapetanih Fuglsang (Leopard Trek) ter Mollema in Kruijswijk iz Rabobanka. Za Wigginsa ne verjamem, da bo zdržal tri tedne.

Contador je letos zmagal na Dirki po Italiji. Je mogoče, da bo na Touru preutrujen za zmago?
Kovšca:
Ne. Časa za regeneracijo je bilo več kot dovolj in kolesar takega kova, kot je Alberto Contador, kilometrov na Giru ne bo več čutil v nogah. Lahko pa postane prvi po Pantaniju, ki mu bo uspelo zmagati Giro in Tour v istem letu.
Hvastija: Res je, že dolgo je tega, ko je Pantani zmagal obe največji dirki. Zadnja leta nihče ni bil konkurenčen na obeh. Contador je trenutno najboljši kolesar na svetu, zato bo prav zanimivo.

Čas je, da tudi Jani Brajkovič stopi na 'veliko sceno'. Kaj pričakujete od njega? Kilometrov na kronometru bo malo, klancev pa dovolj ...
Kovšca:
Pričakujem veliko. Izboljšanje uvrstitve Tadeja Valjavca, morda boj za peterico. Seveda so pričakovanja in napovedi eno, kako pa se bo Jani v resnici znašel na neskončnih alpskih klancih, bo pokazal čas.
Hvastija: Jani je dozorel tako fizično kot, vsaj mislim, psihično. Menim, da je dovolj stabilen in konstanten, da lahko zdrži tri tedne oziroma bolje - zadnjih 10 dni. V prvi polovici predvsem ne sme ničesar izgubiti.

RadioShack bo imel kar štiri kolesarje, ki bodo vsaj na začetku dirke v enakopravnem položaju za mesto kapetana. Je to prednost ali slabost za Brajkoviča?
Kovšca:
Po mojem mnenju je to slabost, saj si bo moral kapetanski trak šele izboriti. To pa ni dobro za mirno kolesarjenje pred vrhuncem dirke in za hranjenje moči. Vsak potrošen atom moči se na tako zahtevni dirki prej ali slej pozna.
Hvastija: Predvsem ovira. Preostali trije so že precej v letih in proti koncu svoje kariere. Bodo pa gotovo poskušali doseči vsaj kakšno vidnejšo uvrstitev. Upam, da jih bo Bruyneel spravil v red.

Katere etape bodo najbolj spektakularne, katerih ne smemo zamuditi?
Kovšca
: Zame bo vrhunec gotovo etapa s ciljem na Alpe d'Huezu. Ta bo dala dokončni odgovor, kdo bo zmagovalec. Etapa je dolga le 109,5 km, daleč najkrajša na dirki (če odmislimo oba kronometra in parado na Elizejskih poljanah), a zato lahko pričakujemo izjemen spektakel, boj do zadnjih atomov moči na serpentinah proti temu zimskošportnemu središču. Komaj čakam.

Hvastija: Pireneji in Alpe seveda. Katera bo odločilna, pa je zapisano samo v zvezdah. Sam pričakujem veliko tudi od Božiča in Boleta v uvodnem tednu ter od Korena, če ga bo Basso pustil dirkati v kakšni izmed lažjih gorskih etap.