27-letni Tom Dumoulin je na ulicah Jeruzalema takole brzel zmagi naproti. Foto: EPA
27-letni Tom Dumoulin je na ulicah Jeruzalema takole brzel zmagi naproti. Foto: EPA
Tom Dumoulin
Dumoulin je takoj oblekel rožnato majico vodilnega. Foto: EPA
Jan Polanc
Jan Polanc je bil na 59. mestu najboljši Slovenec. Foto: EPA
Dumoulin na kronometru drvel po ulicah Jeruzalema

Dumoulin je 9,9-kilometrsko razgibano in tehnično zahtevno preizkušnjo, ki se je začela in končala ob obzidju t. i. starega mesta (Old City), prevozil v 12 minutah in dveh sekundah, s čimer je za dve sekundi ugnal Avstralca Rohana Dennisa in Belgijca Victorja Campenaertsa.

Padec Frooma na ogrevanju
Britanec Chris Froome, ki lovi edino še manjkajočo zmago na treh največjih dirkah, je z zaostankom 37 sekund osvojil 21. mesto. Froome je na ogledu trase oziroma ogrevanju padel in utrpel odrgnine, ki pa niso bile tako hude, da bi mu preprečile nastop. To ni bil edini padec na ogrevanju, Bahrain Merida je namreč pred začetkom ostala brez Konstantina Sivcova, zmagovalca letošnje Dirke po Hrvaški, ki bi moral biti glavni pomočnik kapetana ekipe Domenica Pozzoviva v gorskih etapah.

Dumoulin odgovoril ljudem, ki so spraševali, kako je pripravljen
"Videl sem, da se ljudje sprašujejo, kako sem pripravljen, saj me letos praktično niso videli. Sam sem vedel, da sem dobro pripravljen, a nisem bil prepričan, da kronometer lahko dobim. Zmaga je lepa, dosegel sem vse, kar sem si želel. Zadovoljen sem tudi, da so nekateri lovci na skupno zmago kar lepo zaostali. A to seveda ne pomeni prav ničesar. Kronometer mi je ustrezal, bil je zahteven, dirka pa se bo odločala drugje. Je pa vsekakor dobro za mojo glavo in če je ta prava, tudi noge bolje tečejo. Majico vodilnega je lepo imeti, a težko zadržati. Zato je ne načrtujemo braniti vsak dan. Dirka je namreč zelo dolga. Ni nujno, da bom majico odnesel v Italijo, saj so na voljo bonifikacijske sekunde, pravih sprinterjev pa tukaj ni,"
je povedal Dumoulin.

Jan Polanc 59.
Od treh Slovencev je bil najboljši Jan Polanc na 59. mestu (+0:56). Matej Mohorič je bil 79. (+1:03), Domen Novak pa 170. (+1:54).

V soboto od Hajfe do Tel Aviva
V Izraelu bosta v soboto (Hajfa-Tel Aviv) in nedeljo (Beeršeba-Ejlat) še dve etapi, nato pa se bo karavana preselila v Italijo, na Sicilijo.

 

Jeruzalem, kronometer, 9,9 km:     
 1. T. DUMOULIN    NIZ    12:02
 2. R. DENNIS     AVS    +0:02
 3. V. CAMPENAERTS   BEL    0:02
 4. J. GONCALVES    POR    0:12
 5. A. DOWSETT     VB     0:16
 6. P. BILBAO LOPEZ  ŠPA    0:18
 7. S. YATES      VB     0:20
 8. M. SCHACHMANN   NEM    0:21
 9. T. MARTIN     NEM    0:27
 10. D. POZZOVIVO    ITA    0:27
 ...                  
 21. C. FROOME     VB     0:37
 59. J. POLANC     SLO    0:56
 79. M. MOHORIČ     SLO    1:03
170. D. NOVAK      SLO    1:54
Dumoulin na kronometru drvel po ulicah Jeruzalema