Fabio Jakobsen je lani dobil dve etapi na Vuelti. Drugo leto se bo skušal vrniti v svetovni vrh, a zaveda se, da ga čaka trnova pot. Foto: EPA
Fabio Jakobsen je lani dobil dve etapi na Vuelti. Drugo leto se bo skušal vrniti v svetovni vrh, a zaveda se, da ga čaka trnova pot. Foto: EPA

Član belgijske ekipe Deceuninck Quick Step je v ekskluzivnem intervjuju za nizozemski časnik razkril, da mu je Groenewegen, moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbu Vismi, med okrevanjem poslal več sporočil in da je nanje odgovoril. Na srečanje iz oči v oči pa še ni pripravljen. Groenewegen je dobil devetmesečno prepoved nastopanja.

"Razumem ga, da je nesreča za njegovo dušo veliko breme in da bi rad prišel do nekega sklepa. Sam na to še nisem pripravljen. Najprej se moram posvetiti okrevanju. Bolje kot se bom počutil, bolje bo tudi zanj. Vem, da tega ni želel, poleg tega mora požreti veliko gnojnice zaradi sporočil anonimnežev za tipkovnicami, kar je obupno. Upam, da bova lahko nekoč to pustila za sabo," je odkrito dejal 24-letnik.

Vložil je tožbo prek svojih odvetnikov, za nesrečo pa ne krivi le Groenewegna. "Zapleteno je in nisem strokovnjak. Veliko je odgovornih za to, kar se je zgodilo. Od Dylana, njegove ekipe, do organizatorjev in Mednarodne kolesarske zveze. Upam, da se bom lahko vrnil med najboljše, toda – kaj se bo zgodilo, če mi to ne bo uspelo? Pogodbo imam do konca leta 2021 in lahko se zgodi, da bo ta moja zadnja, sploh če se do takrat ne izkažem. Nihče si v ekipi ne želi gledati polomljenega kolesarja, ki si ne upa sprintati. Ne bodo me plačevali, ker se jim smilim," je dejal Jakobsen.

Utrpel veliko finančno izgubo
Omenil je, da mu ob najslabšem scenariju in koncu kariere ne bo težko delati v tovarni in tako služiti denar. Priznal pa je, da bi ob morebitnem koncu kariere zaradi nesreče na Poljskem doživel veliko finančno izgubo. Zato je tožba izhod v sili, če mu ne uspe vrnitev med najboljše sprinterje, še posebej zaradi krivde nekoga drugega, je poudaril mladi Nizozemec.

Jakobsen si želi, da bi nekdo prevzel odgovornost in da bi se obnašanje sprinterjev v sklepnih delih etap spremenilo. Tudi organizatorji morajo zagotoviti varne razmere za tekmovalce, je še dodal. Priznal je, da v zaključkih etap ne bo več sprintal, če ne bo poskrbljeno za varnost in če ograje ne bodo primerne za organizacijo dirk, in to na vseh ravneh kolesarstva.

Zdaj lahko kolesari le v turističnem ritmu
Vračanje po hudih poškodbah glave je označil kot mučno. Februarja ga čaka nova operacija, preden bo lahko nadaljeval okrevanje. Za zdaj lahko kolesari v turističnem ritmu, hitrost 30 km/h v skupini sotekmovalcev, ki so ga pred tedni obiskali, pa se mu je zdela kot povsem nov svet.

Še vedno ne more tekoče govoriti
Jakobsen si je v nesreči v Katovicah na začetku avgusta zlomil nos, lobanjo, raztrgal glasilke in živce v njih, izgubil je deset zob, zdrobljen pa je imel tako del spodnje kot zgornje čeljusti. Otekli so mu možgani, zlomil si je palec, odrgnil ramo, močno si je poškodoval zadnjico, delno pa so se mu sesedla še pljuča. Nekaj mesecev po nesreči še ni mogel govoriti, zdaj pa priznava, da ima s tem še vedno nekaj težav.

Na koncu intervjuja je dejal, da ničesar več ne bo jemal kot samoumevno in da ceni trenutke z družino. Pred nesrečo sta se želela s partnerko preseliti v Monako, a je zaradi nesreče to opustil in se preselil bližje staršem in starim staršem, ki jih lahko obiskuje vsak dan.