Neverjetno! Na osmi dirkalni dan sezone 2024 je Tratnik dosegel zmago, že šestič pa je bil med najboljšo deseterico. Foto: EPA
Neverjetno! Na osmi dirkalni dan sezone 2024 je Tratnik dosegel zmago, že šestič pa je bil med najboljšo deseterico. Foto: EPA

Po drugem mestu na prvi dirki sezone v Murcii in tretjem mestu na španskem makadamu sredi morja oliv in nato skupnem tretjem mestu na etapni Dirki po Algarvu je Jan Tratnik dočakal zmago. In to kakšno ter v kakšnem slogu!

Ali je pričakoval zmago na Omloopu? "Bolj ne, ker vemo, kako močno ekipo za klasike imamo. Sam v preteklih letih nisem veliko dirkal na enodnevnih dirkah. Bil sem predviden bolj za pomočnika. Fantje so odlično oddelali na začetku, meni je malo zmanjkala, a sam sem bil lahko malce bolj sproščen, ker smo spredaj imeli že pet fantov. Na koncu, ko smo se vsi polovili, sem šel v protinapad in na koncu sem zmagal," je v zmagovalnem intervjuju sobotno dirkanje v Flandriji opisal Tratnik in se tudi strinjal: "Da, zagotovo je to največja zmaga v karieri."

Dirka Omloop Het Nieuwsblad je po belgijski tradiciji prva dirka nove kolesarske sezone, s katero se začenja pomlad z enodnevnimi dirkami na severu, ki jih zaznamujejo s kockami tlakovani odseki. Tokratna 79. izvedba je potekala med flamskima mestoma Gent in Ninove v dolžini 202,2 km, vseskozi pa je na 12 vzponih in devetih s kockami tlakovanih odsekih razplet nadzirala ekipa Visma Lease a Bike.

Omloop za kolesarske tradicionaliste odpira novo sezono, v kateri so od Slovencev že zmagali Matej Mohorič, Matevž Govekar in Jan Tratnik, medtem ko prva slovenska šampiona sploh še nista začela dirkati. Foto: EPA
Omloop za kolesarske tradicionaliste odpira novo sezono, v kateri so od Slovencev že zmagali Matej Mohorič, Matevž Govekar in Jan Tratnik, medtem ko prva slovenska šampiona sploh še nista začela dirkati. Foto: EPA

Odločilna poteza: skok 9 km pred ciljem

Tratnik je v zaključku dobil priložnost kot eden izmed adutov dominantne nizozemske ekipe, ki je imela za zadnje kilometre na voljo kar pet kolesarjev. Devet km pred ciljem je Slovenec taktično napadel, da bi prisilil konkurenčne ekipe v izčrpavajoče zasledovanje. Sledil mu je le Nils Politt (UAE Emirates), s katerim sta si nato privozila dobrih 20 sekund prednosti.

V zadnja dva kilometra sta Nemec in Slovenec prišla s prednostjo pičlih 15 sekund, a sta imeli pri lovu drugoligaški ekipi Lotto Dstny in Uno-X Mobility premalo pomoči. Začela se je taktična igra med Polittom in Tratnikom, pri čemer je slovenski adut zaradi svojih kapetanov van Aerta in Laporta v ozadju lahko mirno čakal na zadnje metre.

Kljub dvomu suvereno dobil dvoboj s Polittom

300 metrov pred ciljem je Syuk pohodil pedale in suvereno prehitel Nemca ter se že pred ciljno črto lahko začel veseliti 12., a daleč največje zmage v karieri. Tratnik je ravno v petek praznoval 34. rojstni dan, izvrstno formo na začetku sezone 2024 pa je kronal s prvo zmago v dresu nizozemske ekipe in prvim mednarodnim uspehom po znameniti zmagi v 16. etapi Gira 2020 v San Danieleju del Friuliju.

Uspeh Tratnika sta s tretjim in petim mestom dopolnila Wout van Aert in Christophe Laporte, sam Idrijčan pa je prinesel slovenskemu kolesarstvu zmago na še eni redkih manjkajočih klasik.

"Čisto na koncu sem bil malce zaskrbljen, ali lahko dobim sprint v dvoboju, a je Nils začel močno vleči že zelo zgodaj, tako da sem verjel, da lahko zmagam," je Tratnik priznal, da je pred razpletom tudi sam malce podvomil, ali lahko matira Nemca, ki je najprej poskrbel za ulov vodilne šesterice, v kateri so čebele ob van Aertu in Laportu imele še Jorgensona.

Na vprašanje, ali bi lahko v superekipi tudi sam bil večkrat določen za vodjo oziroma kapetana na kakšni dirki, pa je Syuk v smehu odgovoril: "To morate pa povprašati moje športne direktorje." Tratnika v nedeljo čaka še drugi del uvodnega konca tedna, ki ga ob Omloopu sestavlja še dirka Kuurne–Bruselj–Kuurne.

Odmevna zmaga Jana Tratnika v Belgiji

Mohorič ni lovil Tratnikovega skoka

Opazen je bil tudi Matej Mohorič kot kapetan ekipe Bahrain Victorious, a čisto v ospredje se ni prebil in ni prišel do položaja za kakšen napad. Ob Tratnikovem napadu je bil na čelu skupine, a ni reagiral na napad rojaka.

V cilj je Mohorič prišel v glavni skupini, kjer se je 32 kolesarjev udarilo za tretje mesto, a se je Slovenec odpovedal sprintu in na koncu osvojil 24. mesto. Tretji Slovenec na dirki, Matevž Govekar, ni dokončal svojega prvega Omloopa.

Kaj še manjka Slovencem? E3, Gent–Wevelgem, Roubaix in SP

Sorodna novica Svetovna serija 2024

Od največjih dirk v cestnem kolesarstvu Slovencem zdaj manjkata tako rekoč le še Pariz–Roubaix in svetovno prvenstvo ter od številnih flamskih klasik še Gent–Wevelgem in E3 ter San Sebastian. Z Omloopom se sicer začenja serija spomladanskih klasik, ki svoj vrhunec dosežejo na dveh najpomembnejših kolesarskih spomenikih: praznik Po Flandriji (letos 31. marca) in pekel Pariz–Roubaix (7. aprila). Pri etapnih dirkah je lani Primož Roglič s Katalonijo in Dirko po Italiji zaokrožil niz slovenskih zmag na desetih najpomembnejših večdnevnih dirkah.