Matej Mohorič je bil glavni krivec za eno najrazburljivejših izdaj
Matej Mohorič je bil glavni krivec za eno najrazburljivejših izdaj "severnega pekla" v zadnjih letih. Prvič je krenil v napad že 112 km do cilja, nato bil ujet in še enkrat šel v napad, 37,5 km pred ciljem mu je zagodla okvara, na velodromu pa je v sprintu četverice potegnil najkrajši konec in ostal brez odra za zmagovalce na najzahtevnejši enodnevni dirki v kolesarstvu. Foto: A.S.O./Pauline Ballet
Sorodna novica Van Baarleju severni pekel; odličen Mohorič: "Danes bi lahko zmagal"

Izredni dosežki slovenskih kolesarjev se kažejo na UCI-lestvici, kjer se je prvič zgodilo, da so med vodilno četverico kar trije Slovenci.

Matej Mohorič je po petem mestu na kraljici vseh klasik kolesarskemu spomeniku Pariz–Roubaix napredoval za eno mesto, saj je prehitel svetovnega prvaka Juliana Alaphilippa, ki je izpustil klasike na kockah.

27-letnik iz Podblice pod Jelovico bo do konca pomladi nastopil še na nedeljskem spomeniku Liège–Bastogne–Liège, zato pa izpušča Valonsko puščico v sredo.

Še nekaj utrinkov Mateja Mohoriča z nedeljske dirke Pariz–Roubaix, ki jih je ujela Pauline Ballet ( (A.S.O.)

Sorodna novica UCI-lestvica 2022

Pogačar znova v akciji v Ardenih

Tadej Pogačar ima na vrhu UCI-lestvice skoraj 2000 točk naskoka (5733) pred Primožem Rogličem, kar bo lahko ta teden še povečal, saj bo dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji nastopil na obeh omenjenih dirkah.

Sorodna novica Roglič ne bo dirkal na Valonski puščici in v Liegeu

Na Valonski puščici lani Pogačar zaradi primera okužbe s koronavirusom v ekipi UAE Emirates ni smel nastopiti, s čimer v sredo ne bo branil nobenih točk, zato pa v nedeljo v Liègeu brani maksimalnih 500 točk za lansko veličastno zmago. V ekipi UAE Emirates bo ob Pogačarju tudi drugi Slovenec Jan Polanc, v vozilu pa bo športni direktor Andrej Hauptman.

Bo WvA prehitel Roglo?

Primož Roglič je bil lani drugi na Mur de Huyju, kjer ga je v zadnjih metrih prehitel Alaphilippe. Ob tem je bil zasavski orel na ardenskem spomeniku še 13. Skupno bo tako Roglič izgubil 370 točk, saj bo izpustil obe dirki zaradi zdravljenja poškodbe, ki ga je ovirala že Po Baskiji.

Sorodna novica Svetovna serija 2022

Tretjeuvrščeni Wout van Aert bo tako imel priložnost, da prehiti ekipnega kolega pri Jumbu Vismi, saj bo drugouvrščeni iz Roubaixa nastopil še na najstarejši kolesarski dirki v nedeljo.

Od preostalih Slovencev je najvišje Jan Polanc (UAE Team Emirates) na 131. mestu, sledi mu Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) na 139. Med 500 najboljšimi kolesarji sta še Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) na 353. in Matevž Govekar (Tirol KTM) na 423. mestu.

Prva reprezentanca sveta

Slovenija je po novem uspešnem tednu na lestvici zadržala vodstvo med državami. Na vrhu ima 13.834 točk, sledita ji Belgija (13.496) in Francija (12.154). Pri ekipah prav tako vodstvo ohranja UAE Emirates pred Jumbo Vismo in Ineos Grenadiers, za katerim je sanjski april in je vse bližje vodilnemu dvojcu.