Calella - Calella, 178 km:        
  1. A. KRON         DAN   4:20:15
  2. L. L. SANCHEZ   ŠPA       vsi
  3. R. ROCHAS       FRA      isti
  4. L. KÄMNA        NEM       čas
  5. D. SMITH        NZL     +0:16
  6. M. MOHORIČ      SLO  isti čas
...
106. D. NOVAK        SLO      8:30

Štart in cilj etape na vzhodu Katalonije je bil v Calelli. Drugi je bil Luis Leon Sanchez, tretji Francoz Remy Rochas in četrti Nemec Lennard Kämna. "Fantastično. To je moja prva etapna zmaga v svetovni seriji. Noro, sploh ne vem, kaj naj rečem. Tudi moštvo je dirkalo fantastično. V begu smo imeli Sylvaina Moniqueta, ki je oblekel tudi majico najboljšega hribolazca," je bil po največjem uspehu kariere vzhičen Kron. Moniquet je bil zadnji od "preživelih" v prvem pobegu dneva ...

Četverica ušla na zadnjem vzponu
Karavana je morala prekolesariti skoraj 180 kilometrov in tri kategorizirane klance (drugi od njih, Port de Santa Fe de Montseny, je vzpon prve kategorije), vrh zadnjega je bil 17 km pred ciljem. Tam je ušla četverica (na spustu se ji Mateju Mohoriču ni uspelo priključiti), ki je v ravninskem zaključku obračunala o končni zmagi. Večina bi stavila na izkušenega španskega prvaka Sancheza, toda Kron je bil najmočnejši.

V torek ravninski kronometer
Glavnina je zaostala za 16 sekund, v šprintu za 5. mesto se je zelo potrudil Matej Mohorič (že prej je bil med napadalnejšimi kolesarji) in osvojil šesto mesto. Mohorič je v soboto uspešno nastopil na klasiki Milano–San Remo. V torek kolesarje čaka 18 kilometrov dolga ravninska vožnja na čas v mestu Banyoles. Za katalonski krog je nenavadno, da bo kronometer ravninski, saj se to ni zgodilo od leta 1998.

"Za 5. mesto se ne bom kregal"
"Nad rezultatom sem razočaran. Počutil sem se res odlično, sposoben sem bil za kaj več. Tisti štirje so nam odšli predvsem zato, ker je eden od mojih ekipnih kolegov z njimi napadel in potem ni zdržal njihovega ritma, zato je bilo prepozno, da bi jaz poskušal iti z njimi. Nesrečna kombinacija. Odpeljali so se in bilo je prepozno, da bi jih spet ujeli. V šprintu sem bil drugi, ker je Dion Smith nekoliko spremenil smer, ampak – za 5. mesto se ne bom kregal. Upam, da bo v nadaljevanju tedna bolje," je povedal Mohorič, ki bo gotovo še kdaj poskušal: "Imam proste roke v vsaki etapi. Na skupno razvrstitev bo v naši ekipi sicer dirkal Santiago Buitrago."

Klancev predvsem v četrtek ne bo manjkalo
V sredo bo sledila gorska preizkušnja v Pirenejih, cilj bo na vrhu klanca ekstra kategorije valter. A to bo edini kategorizirani klanec dneva, zato bo 4. etapa še precej napornejša (štirje vzponi, od tega dva ekstra kategorije) in bo že izluščila peščico tistih, ki bodo lahko računali na končno zmago. Dirka po Kataloniji, četrta najstarejša dirka na svetu, bo trajala do nedelje, ko bo po vožnji na kroge v Barceloni za veliki finale sledil 2,5 km dolg vzpon na grad Montjuix z izjemno strmim odsekom (do 18-odstotni naklon).

Skupni vrstni red po 1. etapi:    
  1. A. KRON          DAN  4:20:05
  2. L. L. SANCHEZ    ŠPA    +0:04
  3. R. ROCHAS        FRA     0:06
  4. L. KÄMNA         NEM     0:10
  5. D. SMITH         NZL     0:26
  6. M. MOHORIČ       SLO     0:26
...
107. D. NOVAK         SLO     8:40

Hircshi prvič v dresu UAE Team Emirates
Udeležba je zelo močna, med drugim nastopajo Chris Froome (danes je imel ob močnem tempu ekipe Movistar težave pri vzponu 1. kategorije in je zaostal skoraj 9 minut), Peter Sagan, Nairo Quintana, Ineosovi mušketirji Richard Carapaz, Geraint Thomas in Adam Yatess, pa trio iz Jumba Visme Steven Krujswijk, Sepp Kuss in George Bennett ter prvič v dresu UAE-ja Marc Hirschi. Izjemno močno ekipo ima Movistar z Enricom Masom in lokalnim junakom Marcom Solerjem, ne bo pa branil lanske zmage Miguel Angel Lopez.

Kron v Kataloniji dobil šprint četverice

Dirka za VN Adrie Mobil najmočnejša do zdaj
V nedeljo bo v Sloveniji prvi vrhunec domače sezone, dirka za veliko nagrado Adrie Mobila v okolici Novega mesta. Kot pravijo organizatorji, bo šesta izvedba te dirke najmočnejša doslej. Štart in cilj bosta zaprta za gledalce. Prijavljenih je 25 ekip in največje dovoljeno število kolesarjev. Na dirko prihajata tudi razvojni ekipi kolesarskih velikanov Jumba Visme in Groupama-FDJ, med močnimi celinskimi ekipami pa bodo svoje priložnosti iskali tudi kolesarji domačih ekip Adria Mobil, Meblo Jogi, Gusto Santic Ljubljana, KK Bled in KK Kranj. Med prijavljenimi najvišje kotira Italijan Filippo Fortin (Team Vorarlberg), ki je na dirki slavil že v letih 2016 in 2018.

Marko Kump, dolenjska puščica, je dobil zadnjo izvedbo dirke za VN Adrie Mobila. V nedeljo se na to cenjeno domačo preizkušnjo vrača kot športni direktor novomeške ekipe. Foto: Goran Badovinac
Marko Kump, dolenjska puščica, je dobil zadnjo izvedbo dirke za VN Adrie Mobila. V nedeljo se na to cenjeno domačo preizkušnjo vrača kot športni direktor novomeške ekipe. Foto: Goran Badovinac

Kump tokrat v vlogi športnega direktorja
Zadnja izvedba leta 2019 je pripadla Marku Kumpu, ki se zdaj na dirko vrača kot športni direktor domače ekipe. O kakovosti konkurence govori tudi statistika spletne strani procyclingstats.com, ki dirke razvršča glede na uspehe in uvrstitve prijavljenih kolesarjev. Kot pojasnjujejo, pri Adrii Mobil, je dirka po moči na 151. mestu med približno tisoč dirkami v sezoni. Trasa je dolga 181,5 km, sestavlja jo veliki krog s startom pred poslopjem podjetja Adria Mobil do prvega prihoda v Novo mestu, v tem delu sta tudi vzpona na Brezovico (538 m) in Vahto (615 m). Sledita dva kroga z zahtevnim vzponom na Gabrje ter cilj na Glavnem trgu v Novem mestu. Dirka se običajno konča s sprintom večje skupine in močno selekcijo, zaradi konkurence in napovedane taktike nekaterih ekip pa je pričakovati napade celotno dirko. Prenos bo na spletni strani www.adria-mobil-cycling.com.