Wout van Aert je v ciljnem šprintu opravil s tekmeci. Foto: EPA
Wout van Aert je v ciljnem šprintu opravil s tekmeci. Foto: EPA

Nizozemska ekipa Team Jumbo Visma je pretekli konec tedna dobila taktični dvoboj z britanskim Ineosom in s Slovencem na čelu osvojila Tour de l'Ain. Drugo mesto, dve etapni in seveda skupna zmaga je izkupiček Primoža Rogliča, ki ga zdaj čaka nov dvoboj z Eganom Bernalom in druščino.

Generalka za vse pretendente za Dirko po Francijo 2020
A na letošnjem 72. Critérium du Dauphiné so še številni drugi asi, dejansko prav vsi pretendenti za skupno razvrstitev na prihajajoči Dirki po Franciji. Vzrok je znan: pet dni in pet razgibanih gorskih etap, prav vse pa se končajo s ciljnimi vzponi. Najmanj zahteven je zaključek prav na uvodni etapi, a to je tudi daleč najdaljša etapa tradicionalne dirke po pokrajini Dofineji, ki je bila zaradi pandemije skrajšana z osem na pet etap.

Van Aert požel sadove dela svoje ekipe
Jumbo Visma nadaljuje odlične predstave v letošnji sezoni. Nizozemska ekipa je v zaključku uvodne etape strnila vrste, odbila vse napade, pogoltnila vsakega ubežnika, najboljše pa prihranila za konec v ciljnem šprintu. Štirje kolesarji nizozemskega kolektiva so se v koloni pripeljali do zaključnega vzpona, odbijali oziroma pokrivali različne napade tekmecev. Nato se je v ospredje izstrelil trenutno izjemni Wout van Aert. 25-letni Belgijec, ki je letos že zmagal na Strade Bianche in Milano–San Remo, je prvi ciljno črto prečkal tudi v vasi Saint Christo en Jarez, 20 km severovzhodno od St. Etienna. Po notranji strani je pobegnil zasledovalcem, še najbolj se mu je približal Južnoafričan Daryl Impey (Michelton Scott), ki bo v prihodnji sezoni v ekipi Israel Start-Up Nation prvi pomočnik Chrisu Froomu. Tretji je bil Egan Bernal (Team Ineos).

Veteran Alejandro Valverde (Movistar) je osvojil četrto mesto, za njim je v cilj prispel Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Primož Roglič (Team Jumbo Visma) je bil deveti, njegova moštvena kolega Tom Dumoulin in Steven Kruijswijk sta bila 22. oziroma 23.

Profil 1. etape 72. Kriterija Dauphiné s sedmimi kategoriziranimi vzponi, od katerih pa jih je kar pet najnižje, 4. stopnje, čisto na koncu je bil še nekategoriziran strmi klanček do cilja v vasi. Foto: Twitter/@dauphine
Profil 1. etape 72. Kriterija Dauphiné s sedmimi kategoriziranimi vzponi, od katerih pa jih je kar pet najnižje, 4. stopnje, čisto na koncu je bil še nekategoriziran strmi klanček do cilja v vasi. Foto: Twitter/@dauphine
Clermont-St. Christo en Jarez,218,5 km:
  1. W. VAN AERT      BEL/TJV   5:27:42
  2. D. IMPEY         JAR/MSC       vsi
  3. E. BERNAL        KOL/INS          
  4. A. VALVERDE      ŠPA/MOV          
  5. T. POGAČAR       SLO/UAE          
  6. A. LUCENKO       KAZ/AST          
  7. S. HIGUITA       KOL/EFP      isti
  8. B. COSNEFROY     FRA/ALM          
  9. P. ROGLIČ        SLO/TJV          
 10. G. MARTIN        FRA/COF          
 ...                                   
 12. N. QUINTANA      KOL/TAS          
 13. J. ALAPHILIPPE   FRA/DQS          
 40. J. POLANC        SLO/UAE       čas
 86. C. FROOME         VB/INS     +5:24
115. M. MOHORIČ       SLO/BMC     11:55

V hotelu pred etapo zelo utrujen
"Očitno imam dobre noge. Včeraj sem prišel po nekaj dneh počitka v hotel zelo utrujen. Vseeno je ekipa želela danes zame opraviti brezhibno delo, saj smo bili prepričani, da imamo dobre možnosti," je po etapni zmagi dejal van Aert in dodal: "Vsi naši kolesarji so se potegnili zame. Imel sem veliko motivacije, da v ciljnem šprintu naredim vse, kar je v moji moči. Bila je res lepa zmaga /.../ V zaključku etape sem vozil za rumenim vlakom naše ekipe – celo povsem pri koncu. Primož (Roglič) in Steven (Kruijswijk) sta še vedno vodji tega moštva, to je velika ekipna zmaga."

Froome izgubil skoraj pet minut in pol!
Uvodna etapa je sicer prinesla tudi presenečenje: Chris Froome, štirikratni zmagovalec Toura, ki je sicer dobil tudi Giro (2018) in Vuelto (2011 in 2017), jo je sklenil šele na 86. mestu, za zmagovalcem pa je zaostal za debelih pet minut in 23 sekund. Britanec se je sicer vrnil na 'mesto zločina', saj je lani prav na tej dirki doživel grozljiv padec, po katerem bi skoraj končal kariero.

Roglič se je podredil moštveni taktiki
Letošnjega SP-ja v kolesarstvu ne bo

Organizatorji svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu so sporočili, da tekmovanja, ki bi moralo biti med 20. in 27. septembrom v Aigle-Martignyju v Švici, ne bo. Vzrok so stroge omejitve v Švici zoper širjenje novega koronavirusa. Švicarske oblasti so v sredo prepovedale zbiranja več kot tisoč ljudi do najmanj 30. septembra. "Zaradi tega je nemogoče izpeljati svetovno prvenstvo," pravijo organizatorji.