Na zadnjih 11 etapnih dirkah je Roglič slavil 8-krat, dvakrat je bil tretji, enkrat pa četrti. Bernal je na svojih zadnjih 11 etapnih dirkah zmagal 5-krat, 2-krat je bil drugi, enkrat tretji, dvakrat četrti in 15. Za oba šampiona je najslabši izid s Toura 2018. Foto: EPA
Na zadnjih 11 etapnih dirkah je Roglič slavil 8-krat, dvakrat je bil tretji, enkrat pa četrti. Bernal je na svojih zadnjih 11 etapnih dirkah zmagal 5-krat, 2-krat je bil drugi, enkrat tretji, dvakrat četrti in 15. Za oba šampiona je najslabši izid s Toura 2018. Foto: EPA

Navdušeni po kolesarskem koncu tedna? Zmag lačni Primož Roglič se je odločil, da bo skušal dobiti kar vse tri etape malega Tour de l'Ain in je na račun taktične ter številčne premoči njemu podrejene nizozemske ekipe dvakrat suvereno premagal lanskega zmagovalca Toura Egana Bernala.

Roglič pričakuje, da bo še stopnjeval formo do Toura

"Ker ne vemo, koliko dirk bo, je najbolje kar takoj začeti zmagovati," je za RTV Slovenija v nedeljo pripovedoval vodilni kolesar UCI-lestvice in še enkrat poudaril pomen ekipnega dela: "Super predstava. Tako zame kot za celotno ekipo. Vsi smo pokazali, da smo dobro pripravljeni. Mogoče smo res vse malce presenetili, tudi sam sebe, da smo tako dobro pripravljeni."

Šteje le razplet zadnjega dela
Strah vzbujajoča predstava in bojazen, da ni zasavski orel prehitro že v vrhunski formi. Ne nazadnje velja ključno opozorilo: v trilogiji dvobojev Ineos – Jumbo Visma šteje le razplet zadnjega dela.

Tega se prav dobro zaveda branilec najprestižnejše rumene majice Bernal: "To je priprava za Dirko po Franciji. Tudi nekateri drugih odlični kolesarji iz drugih ekip so zgodaj odpadali na etapah, a to ne pomeni, da na Touru ne bodo med vodilnimi. Ostati moramo mirni in se zavedati, da smo tukaj samo zaradi treninga. Naš veliki cilj je Tour!"

Ko ti na pomoč pride zmagovalec Siene in San Rema

Po premoči Jumba Visme v departmaju Ain se pričakuje nadaljevanje taktičnega boja z Ineosom, ki je potegnil krajšo na obeh gorskih etapah, kjer je bil na koncu Egan Bernal sam izoliran, na drugi strani pa so bile tudi še do štiri rumeno-črne čebele.

Pri nizozemski ekipi so za Dirko po Dofineji dali prosto Novozelandcu Georgu Bennettu, ki je predtem dirkal v Burgosu in Ainu. Zato pa je zdaj v postavi veliki zmagovalec Stade Bianche in San Rema Wout van Aert. Za dobro mero je tu še Sepp Kuss, ključni gorski pomočnik ob Rogličevi lanski zmagi na La Vuelti.

Pri Ineosu je več sprememb, saj uradno tudi še niso oddali vseh osmih mest za Tour, pri čemer se skoraj vsi strinjajo, da Chris Froome nima zagotovljenega mesta. Bernal bo imel trojico svežih pomočnikov: Pavel Sivakov je blestel na Dirki po Okcitaniji, Michal Kwiatkowski je bil na italijanskih klasikah med petnajsterico, Dylan van Baarle pa je zanesljivi motor.

Sky zmage na Touru napovedal z zmagami na Dofineji
Vendar je bila Dirka po Dofineji (Criterium du Dauphiné) ravno v eri britanske prevlade na Dirki po Franciji odličen pokazatelj, kako dobro gre Skyu in kdo bo pozneje slavil na Elizejskih poljanah pod Slavolokom zmage v Parizu.

Bradley Wiggins je dobil Dirko po Dofinejo leta 2011, a na Touru padel in odstopil, tako da je slavil na Dofineji drugouvrščeni Cadel Evans. Leto pozneje je bil Wiggins znova prvi na jugovzhodu Francije, zatem pa mu je uspel veliki met in v rumeni majici je pripeljal v Pariz.

Ob odpovedi Švice edina prava generalka
Chris Froome
je dobil Dirko po Dofineji v letih 2013, 2015 in 2016, vselej je nato osvojil tudi Tour. Izjema je bilo leto 2017, ko je bil Froome v Dofineji "le" četrti. Vajo Skya je zatem leta 2018 z dvojčkom Dauphine – Tour ponovil še Geraint Thomas. Lani je britansko tradicijo presekal Egan Bernal, ki pa je dobil drugo tradicionalno generalko za francosko pentljo – Dirko po Švici, ki pa je letos zaradi pandemij ni.

Kjer se prepirata dva, Pogačar dobiček ima?
Posledično to pomeni, da je letošnji 72. Critérium du Dauphiné resnično mini Dirka po Franciji. Od srede do nedelje bodo svojo moč v gorah kazali skorajda vsi kapetani, ki se nameravajo od Nice do Pariza boriti za rumeno majico. Med njimi se kolesarski sladokusci najbolj veselijo drugega slovenskega aduta.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je pretekli dve soboti v Italiji dokazal, da vročina nad 35 stopinj Celzija ni več hendikep: na krstnih nastopih je bil 13. na Strade Bianche in 12. na spomeniku Milano – San Remo. Gorenjski volk je adut marsikoga, da bi popestril dvoboj superekip. Končno pa bo Tamau Pogi delil cesto z Eganom Bernalom, saj se do zdaj v njuni mladi karieri sploh še nista pomerila na isti dirki. "Nekatere etape na Dofineji bi mi lahko ustrezale, ampak glavni cilj je priprava na Tour de France," je za spletno stran svoje ekipe UAE Emirates dejal 21-letni volk iz Klanca.

Prvič na isti dirki bosta tekmovala Tadej Pogačar in Egan Bernal, dva izmed mladcev, ki so zavzeli kolesarski svet. Na soočenje z nezaustavljivim Remcom Evenepoelom pa bo treba še počakati. Mogoče na SP-ju takoj po koncu Toura? Če ga bodo v Švici sploh lahko izvedli. Foto: www.alesfevzer.com
Prvič na isti dirki bosta tekmovala Tadej Pogačar in Egan Bernal, dva izmed mladcev, ki so zavzeli kolesarski svet. Na soočenje z nezaustavljivim Remcom Evenepoelom pa bo treba še počakati. Mogoče na SP-ju takoj po koncu Toura? Če ga bodo v Švici sploh lahko izvedli. Foto: www.alesfevzer.com

Na štartu vsi pretendenti in kapetani za TdF 2020
Proti zmagovalcema zadnjih dveh Grand Tourov se bodo postavili naslednje vodje ekip: Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step), Thibaut Pinot (Groupama FDJ), Romain Bardet (Ag2r La Mondiale), Mikel Landa (Bahrain McLaren), Emanuel Buchmann (Bora Hansgrohe), Miguel Angel Lopez (Astana), Rigoberto Uran in Sergio Higuita (EF), Adam Yates (Mitchelton Scott), Enric Mas (Movistar), Richie Porte (Trek Segafredo), Nairo Quintana (Arkea Samsic) ...

Na etapni dirki več sreče za Alaphilippa?
Od Slovencev bosta na dirki v vlogi pomočnikov tudi Jan Polanc (UAE Emirates) in Matej Mohorič (Bahrain McLaren). Zanimiva bo predvsem predstava lanskega glavnega igralca Toura – Alaphilippu ni uspelo ubraniti zmag na prestižnih italijanskih klasikah, a je imel pri tem obilo smole. Na Strade Bianche je moral Francoz kar šestkrat menjati kolo, zaradi predrtja gum, v San Remu je imel znova okvaro pred zaključnima vzponoma, a bil vseeno najmočnejši na Poggiu, v ciljnem šprintu pa za pol kolesa prekratek.

Naval na šport ob 09:15: Roglič po zmagi na l'Ainu

Veliki šampioni slavili v Dofineji in Parizu
Ob izjemni zasedbi je v boju za zmago v Savojskih Alpah omajan tudi mit o nevarnosti prezgodnjega vrhunca forme. Ne nazadnje so na omenjenem dvojčku poletnih etapnih dirk v preteklosti v isti sezoni že zmagovali Lance Armstrong (2002 in 2003), Miguel Indurain (1995), Bernard Hinault (1979 in 1981), Bernard Thevenet (1975), Eddy Merckx (1971) in Jacques Anquetil (1963).

L'Ain + Dauphiné = standardnih osem etap
Za dobro mero je tradicionalno Dirka po Dofineji osemdnevna dirka, ki pa se je letos zaradi pandemije skrčila na pet etap. Če pa k temu prištejemo tri dni l'Aina, dobimo odgovor, zakaj sta se Jumbo Visma in Ineos odločila za tovrstni dvojček zadnjih priprav na francosko pentljo. Organizator – ASO, ki prireja seveda tudi Tour de France – se je odpovedal običajnemu kronometru, katerega ogled trase je bil lani usoden za Frooma.

Dirko po pokrajini Dofineji – kronska dežela, ki je 500 let pripadala francoskemu prestolonasledniku – je leta 1947 zasnoval lokalni časopis
Dirko po pokrajini Dofineji – kronska dežela, ki je 500 let pripadala francoskemu prestolonasledniku – je leta 1947 zasnoval lokalni časopis "Le Dauphiné libéré" iz Grenobla, zgodovinske prestolnice dežele. Če Tour de l'Ain velja za mini Dofinejo, velja Critérium du Dauphiné za mini Tour de France. Foto: EPA
Tour 2021 se bo začel v Brestu

108. Dirka po Franciji se bo prihodnje poletje začela v Brestu v Bretanji, je potrdil direktor Toura Christian Prudhomme. Prvotno bi uvod dirke leta 2021 moral gostiti København, a ga bo danska prestolnica zaradi sovpadanja z izločilnimi boji Eura v mestu gostila leta 2022.

Pet etap in pet ciljnih vzponov
Prva etapa v sredo prinaša štart Clermont-Ferrandu in kar 218,5 km s sedmimi vzponi 4., 3. in 2. kategorije, za konec pa pride kratek vzpon do cilja v Saint-Christo-en-Jarez. Sledijo štiri krajše etape, podobnih dolžin kot na l'Ainu, a zato so prav vse s cilji na vrhu kategoriziranih vzponov.

Bernal in Roglič sta na l'Ainu uprizorila že dva zanimiva dvoboja in s tem dokazala, da ju taktiziranje in zavajanje ne zanima v tolikšni meri kot zmage, ne glede na raven dirke. Foto: EPA
Bernal in Roglič sta na l'Ainu uprizorila že dva zanimiva dvoboja in s tem dokazala, da ju taktiziranje in zavajanje ne zanima v tolikšni meri kot zmage, ne glede na raven dirke. Foto: EPA

V četrtek se 2. etapa po 135 km in treh vzponih konča na dobro poznanem prelazu Porte (HC 17,5 km vzpona s 6,2 %). Petek prinaša generalko za novo pot na prelaz de la Madeleine (HC 17,3 km vzpona z 8,3 %), ki se bo uporabila tudi na letošnjem Touru, po 157 km se 3. etapa konča z vzponom 1. kategorije na Saint-Martin-De-Bellleville (14,8 km vzpona s 6 %).

Dvakrat na gorsko letališče Megeve
Najtežje bo v 4. etapi v soboto s 4700 višinskimi metri, šest vzponov, predzadnji klanec je najvišje HC-kategorije na Montee de Bisanne 12,4 km vzpona z 8,2 %), cilj pa je nad Megevom na gorskem letališču (7,4 km vzpona s 4,7 %). V nedeljo se bo štartalo in končalo v Megevu, po 153 km na osmem vzponu dneva, na istem altiportu kot v soboto, a z druge strani (9 km vzpona s 4,6 %).


Na UCI-lestvici (enoletna tekoča lestvica, kot je teniška ATP-lestvica) se dogajajo občutne spremembe. To je povezano s pandemijskim odpovedovanjem dirk, ki jih letos ne bo, in močno spremenjenega sporeda, po katerem so na primer spomladanske klasike zdaj na vrsti oktobra.

Danec blizu, a brani več točk kot Roglič
Roglič lani ni dirkal v Dofineji, ki jo je osvojil zdaj drugouvrščeni na UCI-lestvici Jakob Fuglsang (Astana). Danec bo po 2. mestu na Dirki po Poljski ta teden dirkal v sredo na Grand Piemonte in v soboto na drugem spomeniku po Lombardiji, kjer je bil lani Roglič sedmi. Fuglsang tako brani več točk kot Slovenec, katerega prednost se je sicer stopila na 182 točk.