Britanec Chris Froome se je po sredni nesreči oglasil iz bolnišnice v St. Etiennu, kjer okreva po številnih zlomih. Foto: Twitter Chris Froome
Britanec Chris Froome se je po sredni nesreči oglasil iz bolnišnice v St. Etiennu, kjer okreva po številnih zlomih. Foto: Twitter Chris Froome

Poel je v deževnem vremenu slavil pred Dancem Jakobom Fuglsangom in Nemcem Emanuelom Buchmannom. Fuglsang je novi vodilni v skupnem seštevku. Rumeno majico je odvzel Britancu Adamu Yatesu, ki zaostaja osem sekund. Tretji je Američan Tejay Van Garderen.

31-letni Nizozemec Wout Poels (fotografija je arhivska) je zmagal tudi za moštvenega kolega (Team Ineos) Frooma. Foto: EPA
31-letni Nizozemec Wout Poels (fotografija je arhivska) je zmagal tudi za moštvenega kolega (Team Ineos) Frooma. Foto: EPA

V sedmi etapi med Saint Genix les Villagesom in Les Sept Laux Pipayem (133 km) so kolesarji na jugovzhodu Francije opravili s tremi vzponi prve kategorije in zadnjim ekstra. Že po 22 kilometrih se je oblikovala ubežna skupina, ki je skupaj prikolesarila do zadnjega 19-kilometrskega vzpona. Na vzponu pa je skupina razpadla in osem kilometrov pred ciljem sta bila ujeta še zadnja "preživela", Kanadčan Michael Woods in Kazahstanec Aleksej Lucenko. Sledil je obračun favoritov, v katerem je imel največ moči Poel, ki se je okoli sto metrov pred ciljem odlepil od Fuglsanga in Buchmanna. Fuglsanga do druge zmage na kriteriju Dauphine loči še nedeljskih 113 kilometrov med Clusesom in Champeryjem v Švici.

Slovenca nista bila v ospredju
Slovenca Jan Tratnik (89.) in Luka Pibernik (95.) v vlogi pomočnikov nista igrala vidne vloge pri končnem razpletu, v ozadju pa sta tudi v skupni uvrstitvi.

Dauphine in Švica: zmagi Poelsa in Dennisa

Froome: Vem, da sem lahko srečen, da sem tukaj
Prvič po hudi nesreči, ki jo je doživel v sredo in dobil številne zlome, se je iz bolnišnice v St. Etiennu oglasil Britanec Chris Froome, ki se je zahvalil za številna sporočila podpore. "Sem v težkem obdobju, a iz sporočil podpore črpam veliko moči. Vem, da sem lahko srečen, da sem tukaj, zato bi se zahvalil vsem reševalcem in zdravnikom, ki so mi pomagali. Pred menoj je dolga pot okrevanja, a odločen sem, da se vrnem na najvišjo raven. Na koncu bi se rad zahvalil ženi Michelle in družini, ki so na vsakem koraku z menoj. Njihova ljubezen in podpora me motivirata, da se bom vrnil v najkrajšem mogočem času," je za spletno stran cyclingnews.com dejal Froome, čigar okrevanje naj bi trajalo pol leta.

Po padcu na Giru ima Tom Dumoulin še vedno posledice. Foto: EPA
Po padcu na Giru ima Tom Dumoulin še vedno posledice. Foto: EPA

Dumoulin odstopil zaradi bolečin v kolenu, Greipel zaradi okužbe
Nizozemec Tom Dumoulin pa se je zaradi bolečin pred etapo odločil, da bo Dauphine predčasno končal. Že pred začetkom je sicer tožil nad poškodbo kolena, zaradi katere je moral odstopiti na Dirki po Italiji, kjer je veljal za enega glavnih favoritov. "V mojem kolenu je še vedno tekočina, hrustanec je poškodovan," je dejal kolesar Sunweba, ki je pred dvema letoma v Milano prikolesaril v rožnati majici kot zmagovalec Gira, nato pa je v Bergnu osvojil še naslov svetovnega cestnega prvaka v kronometru. "Za mano je sicer kar soliden teden, znova sem se spravil v tisti pravi tekmovalni ritem. Po najdaljši etapi sem se počutil dobro, ponoči pa se je ponovilo nelagodje v kolenu. Zato sem se odločil za počitek, saj bo kakršno koli pretiravanje le poslabšalo stanje. Ko bom čutil, da bo koleno pripravljeno, pa se bom lotil sklopa kakovostnih višinskih priprav," je dodal 28-letni Nizozemec. Odstopil je tudi nemški kolesar Andre Greipel. Kot so sporočili iz njegove ekipe Arkea-Samsic, je 36-letni veteran staknil bakterijsko okužbo.

Kronometer v Švici Dennisu, Špilak 58., Mohorič 89.
Z 9,5-kilometrskim kronometrom se je začela tudi Dirka po Švici. Vožnjo na čas v okolici Langnaua je dobil Avstralec Rohan Dennis. Za Dennisa je bila to tretja etapna zmaga na tej dirki, dvakrat je bil najboljši leta 2017. Drugo mesto je s tako rekoč identičnim časom kot svetovni prvak v kronometru zasedel Poljak Maciej Bodnar, tretji pa je bil Avstralec Michael Matthews, ki je zaostal sekundo. Na sedmem mestu se je s sedmimi sekundami zaostanka izkazal tudi Slovak Peter Sagan (Bora). Na dirki nastopata tudi dva Slovenca. Simon Špilak je bil 58. z 38 sekundami zaostanka, Matej Mohorič pa 89. Zaostal je 53 sekund.

UCI WORLD TOUR                         
                                       
71. KRITERIJ DAUPHINE, 7. etapa        
                                       
Saint-Genix-les-Villages-Les Sept Laux-
Pipay, 133 km:                         
  1. W. POELS           NIZ    4:01:34 
  2. J. FUGLSANG        DAN      +0:01 
  3. E. BUCHMANN        NEM       0:01 
  4. T. PINOT           FRA       0:10 
  5. D. MARTIN          IRS       isti 
  6. A. YATES            VB        čas 
 89. J. TRATNIK         SLO      24:18 
 95. L. PIBERNIK        SLO      24:18 
Skupni vrstni red po 7. etapi:        
  1. J. FUGLSANG        DAN   27:36:40
  2. A. YATES            VB      +0:08
  3. T. VAN GARDEREN    ZDA       0:20
  4. E. BUCHMANN        NEM       0:21
  5. W. POELS           NIZ       0:28
  6. D. TEUNS           BEL       0:32
 57. J. TRATNIK         SLO      42:05
114. L. PIBERNIK        SLO    1:15:17
DIRKA PO ŠVICI                        
                                      
Kronometer, 9,5 km:                   
  1. R. DENNIS          AVS      10:50
  2. M. BODNAR          POL   isti čas
  3. M. MATTHEWS        AVS      +0:02
  4. S. K. ANDERSEN     DAN       isti
  5. K. ASGREEN         DAN        čas
  6. L. CRADDOCK        ZDA       0:05
  7. P. SAGAN           SLK       0:07
  8. P. BEVIN           NZL       0:08
  9. S. KUNG            ŠVI       0:08
 10. T. SCULLY          NZL       0:11
 ...                                  
 58. S. ŠPILAK          SLO      +0:38
 89. M. MOHORIČ         SLO       0:53