Tadej Pogačar že postavlja nove rekordne čase, na 25-minutnem vzponu nad Alicantejem je pokazal že zavidljivo pripravljenost, četudi ga čaka prva dirka
Tadej Pogačar že postavlja nove rekordne čase, na 25-minutnem vzponu nad Alicantejem je pokazal že zavidljivo pripravljenost, četudi ga čaka prva dirka "domači" UAE Tour šele med 20. in 26. februarjem. Foto: EPA

Športnik Slovenije za leto 2021 se skupaj s celotno kolesarsko ekipo UAE Emirates mudi na osrednjih zimskih pripravah za novo sezono. Emirati se od 5. do 17. januarja mudijo na kampu v Alicanteju na jugozahodu Španije, meki profesionalnih kolesarjev za ulivanje temeljev za nove izzive.

Pogačarjev program dirk

20.-26. 2.: Po Emiratih
5. 3.: Strade Bianche
7.-13. 3.: Od Tirenskega do Jadranskega morja
19. 3.: Milano-Sanremo
30. 3.: Skozi Flandrijo
3. 4.: Po Flandriji
20. 4.: Valonska puščica
24. 4.: Liege-Bastogne-Liege
15.-19. 6.: Dirka po Sloveniji
1.-24. 7.: Dirka po Franciji
19. 8.-11. 9.: Dirka po Španiji
8. 10.: Po Lombardiji

Tadej Pogačar je že ob decembrskem izboru za športnika leta slovenski in s tem posredno tudi tuji športni javnosti razkril svoj okvirni program dirk za 2022. V četrti sezoni med svetovno elito si želi prvič odpeljati dve tritedenski dirki v istem letu.

Najbolj epska vožnja prvih treh sezon med svetovno elito?
Najbolj epska vožnja prvih treh sezon med svetovno elito? "Osma etapa TdF 2021. Počutil sem se izredno, popoln dan zame, saj sem oblekel rumeno majico in jo zadržal do konca. Imam kar veliko dobrih dni, ki jih lahko omenim, a je seznam kar predolg." Foto: AP

Želi še obogatiti lepe španske spomine

Kot dvakratni zaporedni zmagovalec Dirke po Franciji bo poleti seveda branil rumeno majico, nato pa se vrača na prizorišče svojega dokončnega preboja med kolesarske zvezdnike – Dirko po Španiji.

"Letos je bolj jasno začrtano, da se gre na dva Grand Toura v enem letu. Gre za veliko večjo verjetnost kot lani, zagotovo pa ne more biti 100-odstotno. Nikoli ne veš, kaj se zgodi med sezono, a to si želim. Upam, da se bo vse izšlo po načrtu in bom dirkal tako na Le Touru kot La Vuelti. Dirka po Španiji je bila moja prva tritedenska dirka, kjer sem dosegel prve etapne zmage in osvojil skupno 3. mesto. Lepi spomini, ki jih želim v prihodnje še obogatiti," je na spletnem druženju z novinarji iz vsega sveta svoj načrt za dvojček Tour-Vuelta obrazložil Pogačar.

Po Flandriji kot izkušnja in vaja za kocke TdF-ja

Ko je prvi kolesar sveta napovedal, da se namerava v sezoni 2022 podati na štart kar štirih od petih spomenikov, je v kolesarskem svetu završalo. Za primerjavo – lani je od kolesarskih zvezdnikov samo svetovni prvak Julian Alaphilippe nastopil na štirih spomenikih, točno istih kot namerava mladi Slovenec.

Resnično sem vesel, da se je UAE ponudil za pomoč in pokroviteljstvo pri Pogi Teamu, kjer je zdaj postal eden glavnih pokroviteljev. Zelo sem vesel, da imamo vse več pokroviteljev. Zdaj lahko razvijamo klub, ki raste, vsem članom lahko ponudimo zato boljše pogoje in opremo. Imamo že več kot 150 kolesarjev, kar me izredno veseli.

O UAE kot novem pokrovitelju Pogi Teama

Zato ne čudi, da tuje medije zanima zlasti debi na najbolj priljubljenem kolesarskem spomeniku – Po Flandriji, ki bo letos 3. aprila doživel že 106. izvedbo. "Nov izziv, zagotovo tudi spoznavanje kock zaradi 5. etape na poletnem Tour de France. Po sami Ronde bomo opravili izvidnico tlakovanih sektorjev za omenjeno etapo Dirke po Franciji. Nova izkušnja, ki se je veselim. Po Flandriji sem sicer že dirkal v okviru pokala narodov z reprezentanco do 23 let. Zelo težka dirka, a ni isto: ni takšne dolžine, ne odvija se na isti dan. Zdaj se pa veselim, da preizkusim Flandrijo med svetovno elito," je Pogačar na široko obrazložil motivacijo in povod za debi na najbolj priljubljeni klasiki med kolesarji.

Zmagovalec kar dveh lanskih spomenikov Liege-Bastogne-Liege in Po Lombardiji pa ne gre v Flandrijo kar po zmago. "Ne bom vodja, saj bom ne nazadnje šele debitiral. Imamo kolesarje za klasike, kot je Trentin. Moja naloga je opazovati, pridobiti izkušnje in pomagati ekipi. Če bom v dobrem položaju, ga bom skušal izkoristiti. A sam ne pričakujem izida, temveč da pomagam ekipi in pridobim izkušnje," je bil odkrit 23-letnik iz Klanca pri Komendi.

Sorodna novica Pogačar na štiri spomenike in tudi na Dirko po Sloveniji

Tudi na Pariz-Roubaix bo zagotovo šel vsaj enkrat

Pogačar sicer ne skriva želje, da se preizkusi na vseh najpomembnejših kolesarskih dirkah, četudi zgolj zaradi lastnega veselja. "Grem sicer res na kar štiri spomenike, a to ne pomeni, da se bom osredotočil prav na vse. Si pa v prihodnosti res želim nastopiti na vseh petih spomenikih. Na Pariz-Roubaix mogoče ne ravno v bližnji prihodnosti, zagotovo pa vsaj enkrat v naslednjih letih," je mladi slovenski superšampion potrdil, da so minili časi, ko se zmagovalci Grand Tourov niso dirkali na spomenikih oziroma so bili njihovi nastopi na največjih klasikah izjema kot pa pravilo.

Za dve minuti popravil rekord Kwiatkowskega

Med pripravami v okolici Alicanteja, kjer ne manjka gričev in hribov, je Pogačar z nedeljsko vožnjo za trening že pritegnil pozornost spletnih kolesarskih analitikov. Po daljšem času je na Stravo naložil svojo vožnjo, ki je razkrila, da je na 10-km vzponu s povprečjem 6,6 odstotka na prelaz Rates postavil nov rekord s povprečno hitrostjo 23,4 km/h. S časom 24:50 je kar za dve minuti je popravil prejšnji rekord, ki ga je iz leta 2016 držal Michal Kwiatkowski. A pri resnem pretegovanju nog v nedeljo je Pogija gnal tudi pritisk mladega španskega upa Juana Ayusa, ki je bil le 14 sekund počasnejši.

Glede covida smo zelo pazljivi, imamo zelo natančna ekipna pravila. Močno pazimo. Higiena je na prvem mestu. Maska je vedno, tudi v mehurčku nosimo maske. Kar me je najbolj strah so leti in zaprtih prostorov. Nič ne moremo, kot da nosimo maske, si razkužujemo roke, so le okoliščine, v katerih delamo že dve leti.

O covidu kot glavni zunanji grožnji

"Opravila sva nekaj skupnih treningov. Včeraj je bil eden najtežjih treningov in na prelaz Rates sva preizkusila svojo formo. Sam se počutim zelo dobro, sem v formi, ki jo sam od sebe pričakujem v januarju. Ayuso bo letos zelo močan, razmišlja že o velikih ciljih. Imel bo svoje priložnosti, ki jih lahko pograbi in pokaže, kako dober je. V nedeljo smo imeli daljši 6-urni trening. Malo smo se potestirali med seboj. Na ta prelaz smo šli kar 'full gas'. BIlo se je zabavno malo poigrati. Še zmeraj pa je bil le trening," je z nasmeškom pokomentiral vožnjo na klanec, ki odmeva v kolesarskih spletnih krogi.

Že na prvi "domači" dirki po zmago

Prvi cilj nove sezone za Pogačarja in UAE Emirates je že dolgo znan – Dirka po Združenih arabskih emiratih (20.–26. februar), kjer na uvodni dirki svetovne serije 2022 ravno on brani skupno zmago. Na domači ekipi glavnega pokrovitelja se pričakuje nov ekipni uspeh, zaradi česar ni nič prepuščeno. Za uvodno dirko svetovne serije bodo emirati pripravljeni vrhunsko.

"Forma za januar je v redu in sem na pravi poti za UAE Tour. Konec januarja in v začetku februarja gremo s polovico ekipe za prvo dirko še na višinske priprave v Sierro Nevado. Do prve dirke imam še kar nekaj časa za treniranje. UAE Tour je ena pomembnejših dirk za našo ekipo. Če želiš biti med najboljšimi na kateri koli dirki v teh časih, moraš biti na štartu v polni formi," je Pogačar potrdil, da se od njega že takoj pričakuje nove zmage.

Sorodna novica Pogačar leta 2022 na izziv Tour-Vuelta, izziv Giro-Tour pa kdaj pozneje
Kakšna bo ekipa UAE Emirates za Dirko po Franciji 2022, še ni znano oziroma ne želijo razkrivati kandidatov.
Kakšna bo ekipa UAE Emirates za Dirko po Franciji 2022, še ni znano oziroma ne želijo razkrivati kandidatov. "Vesel sem, da smo se okrepili. Gremo v isto smer, dobra skupina. Zabavno je, ko si iz dirke v dirko boljši. Ne vem še, kakšna bo ekipa za Tour. A potrebujemo močne fante tudi za Francijo." Foto: Reuters

Branil bo tudi naslov kralja dveh morij

Sledila bo selitev v Italijo, kjer ga marca čakata dve klasiki: novodobni spomenik Strade Bianche in tradicionalni uvod v pomlad Milano-Sanremo. Vmes bo Pogačar branil lanskoletno zmago tudi na etapni dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Po predahu bo od 15. do 19. junija branil skupno zmago tudi na pravi domači dirki – Po Sloveniji 2022.

S programom dirk, ki je bolj ali manj začrtan za vso sezono, vključno z jesenskimi italijanskimi klasikami, se pri UAE Emirates niso ozirali na nikogar razen nase. "Ne gledamo tekmecev. Zlasti ne zdaj, ko ni dirk. Vsak trenira zase in se fokusira na svoje kolesarje. Vemo, da bo konkurenca močna na vsaki dirki, ki se je bomo lotili."

Italijani si ga želijo na Giru, ki pa mora počakati

Kljub kopici dirk, ki ga čakajo na Apeninskem polotoku, pa italijanski mediji ne skrivajo bolečine, da se najboljši kolesar sveta še ne bo preizkusil na Dirki po Italiji. "Giro je od nekdaj ena mojih najljubših dirk, vedno blizu Slovenije. Res si želim štartati, a to je letos zame neizvedljivo. V mislih imam Giro čim prej, mogoče že drugo leto. A najprej moram odpeljati to leto in potem vidimo, kaj bo," je skušal Pogačar potolažiti zahodne sosede, da mogoče bo na štartu Gira 2023.

Pogačar začne v Emiratih, marca pa dirka v Italiji
Polancu okužba odnesla skupne priprave

Na zimskih pripravah v Španiji ni drugega slovenskega kolesarja ekipe UAE Emirates, saj je Jan Polanc tik pred odhodom PCR-test potrdil okužbo s covidom-19. "Na srečo vsaj nisem resneje zbolel," je prek videoklica z doma dejal Polanc, ki tako ne ve, če bo lahko začel sezono po načrtu, ko bi moral dirkati Po Valencii, na enodnevnih dirkah na Mallorci in Po Algarvi. V sezoni 2022 Polanc po načrtu ne bo kaj veliko dirkal kot pomočnik Pogačarja, več o njegovem stanju in izhodiščih za novo sezono pa v torkovem članku.