Kot pred tremi leti sta tudi letos na Pokljuki državna prvaka v vožnji na čas postala Urška Žigart in Tadej Pogačar. Foto: www.alesfevzer.com
Kot pred tremi leti sta tudi letos na Pokljuki državna prvaka v vožnji na čas postala Urška Žigart in Tadej Pogačar. Foto: www.alesfevzer.com

Na prvem tekmovalnem testu pripravljenosti in okrevanja po padcu na ardenskem spomeniku je Tadej Pogačar potrdil izjemno formo.

UAE Emirates imajo zelo konkurečno kolo za kronometer in Pogačar je pokazal izjemno formo. Dober obet tudi za SP v Glasgowu na začetku avgusta. Foto: www.alesfevzer.com
UAE Emirates imajo zelo konkurečno kolo za kronometer in Pogačar je pokazal izjemno formo. Dober obet tudi za SP v Glasgowu na začetku avgusta. Foto: www.alesfevzer.com

Za minuto in 27 sekund je izboljšal svoj zmagoviti čas iz enake vožnje na čas za državno prvenstvo leta 2020. Vzpon na Pokljuko je izvrstna generalka za edino vožnjo na čas na prihajajoči Dirki po Franciji. V 16. etapi kolesarje čaka 22,4 km dolg kronometer, ki bo prav tako močno gorsko obarvan in bo zahteval zamenjavo kolesa.

Kar za 5 minut in 14 sekund je prehitel drugega Marka Pavliča, medtem ko je tretji Anže Skok zaostal 6 minut in pol. Pri tem je za bronasto medaljo zgolj za 25 stotink prehitel Mihaela Štajnarja.

Pogačar: Dobra generalka za Tour

"Z roko je boljše, ni še čisto v redu, ampak me ne moti pri treningih. Za zdaj moram edino paziti, da ne padem ali se udarim v kost," je o stanju poškodovanega in operiranega zapestja povedal Pogačar, ki se je nato ozrl na zmago na Pokljuki. "Dobra generalka za kronometra na Dirki po Franciji. Želel sem odpeljati boljše kot pred tremi leti. Zadal sem si cilj izboljšanje časa za eno minuto, kar sem izpeljal, in sem zelo vesel."

Celotna ekipa UAE Emirates v letošnji sezoni kaže napredek v vožnji na čas, saj so kolo močno nadgradili in uskladili ali prenovili celotno opremo tako imenovane koze. "Časovno smo napredovali, a tudi veliko v opremi na kolesu. Vsi skupaj, cela ekipa dokazujemo, da smo močni v tej disciplini," je svoj vidik podal Pogačar, ki je zaradi poškodovanega zapestja sicer najhitreje in najlažje treniral prav na kronometrskem kolesu.

Pogačar ob vrnitvi po poškodbi postal državni prvak v kronometru

Na cestni dirki bo bolj pazil nase, kot dirkal na naslov

"Poškodba me malo drži nazaj pri tehničnih zadevah, ampak pri nogah me to ne ovira, lahko sem lepo treniral. Za kronometer me nič ni oviralo, tako da sem dal lahko vse od sebe in mislim, da gre vse po načrtu," je še enkrat poudaril gorenjski volk, da z vožnjo na čas res nima težav, zaradi česar bo nedeljska cestna dirka v Radovljici za naslov državnega prvaka resnejši test pripravljenosti.

"Bomo videli, kako bo v nedeljo, zagotovo bo kar pestro, zelo zanimiva proga, lahko se marsikaj zgodi. Na takšni 156-km progi bom iskal samo dobro počutje in pazil nase, na roko in na noge," je Pogačar dal vedeti, da na razgibani cestni dirki ne bo za vsako ceno iskal in lovil ene redkih manjkajočih lovorik – naslov državnega prvaka še v cestni vožnji.

Pogačarjeva vožnja na kronometru za DP 2023
Zmagovalni čas Tadeja Pogačarja pred tremi leti je bil 31:10, ko je za 8,53 sekunde prehitel Rogliča. Zdaj je konkurenca šibkejša, a je Tamau Pogi za minuto in 27 sekund izboljšal takratni čas! Foto: www.alesfevzer.com
Zmagovalni čas Tadeja Pogačarja pred tremi leti je bil 31:10, ko je za 8,53 sekunde prehitel Rogliča. Zdaj je konkurenca šibkejša, a je Tamau Pogi za minuto in 27 sekund izboljšal takratni čas! Foto: www.alesfevzer.com

Še večji napredek Urške Žigart

Urška Žigart je po pričakovanjih ubranila naslov državne prvakinje v vožnji na čas, pri čemer je postavila čas 38:19, kar je dve minuti in 25 sekund hitreje kot pred tremi leti. S tremi zmagami v kronometru za DP se je Urška Žigart po številu izenačila z Eugenio Bujak (2018, 2019 in 2021). Druga je bila Urša Pintar (BTC City Ljubljana) s časom 40:02, tretja pa iz istega kluba Nika Bobnar (43:46).

Zgornje Gorje–Pokljuka (Rudno polje): 15,7 km z 801 višinskim metrom vzpona – prizorišče boja za naslov prvakov Slovenije v vožnji na čas za leto 2023. Gre za identično traso kot pred tremi leti, ko sta med slovensko elito slavila Tadej Pogačar in Urška Žigart, ki sta zdaj ponovila vajo, a z veliko boljšima časoma.

Urška Žigart je v treh letih napredovala skoraj za dve minuti in pol. Foto: www.alesfevzer.com
Urška Žigart je v treh letih napredovala skoraj za dve minuti in pol. Foto: www.alesfevzer.com

Šele ko je ujela prvo tekmico, je vedela, da bo zmagala

"Tudi sama sem si želela izboljšati čas z DP-ja 2020. Niti nisem imela kakšne časovnice, za koliko. Preprosto sem šla na vso moč, bila sem tudi brez radijske zveze, sem samo pritiskala. Na začetku, ko sem pogledala številke in čas, sem se že ustrašila, da nisem šla prehitro. Šele ko sem prehitela svojo prvo tekmico Urško Pintar, sem vedela, da sem na pravi poti in da sem ubranila naslov državne prvakinje," je svoj kronometer opisala Urška Žigart, ki je očitno v življenjski formi. V torek je etapno dirko svetovne serije Po Švici sklenila na 7. mestu in osvojila največ UCI-točk doslej v karieri. V nedeljo si želi še naslova na cestni dirki, nato bo njen glavni cilj ženska Dirka po Italiji, kjer pa ne bo vozila na skupno uvrstitev, temveč na kakšen etapni uspeh.

Pred tremi leti sta člane oprala sodra in močan naliv, zdaj je bilo v Gorjah popoldne slabih 30 stopinj Celzija, v osrčju Pokljuke pa prijetnih 23 stopinj Celzija.

Izidi državnega prvenstva v vožnji na čas (prijavim.se)

Parakolesarji in mlajše kategorije so startali z Zatrnika na 11-kilometrski progi. Starejše kategorije in članice ter člani so tekmovali na celotni 15,7-kilometrski progi.

Edina razlika v coni za menjavo koles

Vzpon je neenakomeren in razdeljen na tri dele, kjer so daljši odseki z okoli 10-odstotnimi nakloni. Prvi je do Zatrnika, drugi takoj po planini in tretji na polovici poti do cilja. Na 9,7 km (malo pred križiščem za Gorjuše) sta vmesni čas in kraj za menjavo koles: z navadnih cestnih na kronometrska kolesa. To je tudi edina razlika s kronometrom izpred treh let, ko so dopuščali menjavo kjer koli s spremljevalnega vozila, zdaj pa bo to dovoljeno le na določenem mestu. "Zelo solidno, ni kaj za komplicirati pri menjavi kolesa. Z mirno krvjo se jo da kar hitro izpeljati, tako da je bilo vse kar zelo tekoče," je o tem elementu vožnje na čas dejal Pogačar, ki bo vajo, a obratno – s kronometrskega kolesa na navadno – moral ponoviti v Alpah 18. junija.

Naslova zaradi poškodbe stegnenice ni mogel braniti Jan Tratnik, ki je sicer ravno dobro začel trenirati.

Start Pogačarja na DP-ju v kronometru

'Tvit miks'


Novi državni prvaki v vožnji na čas za leto 2023

Člani:
Tadej Pogačar (UAE Emirates) 29:43

Članice:
Urška Žigart (Jayco AlUla) 38:19

Mlajši člani:
Natan Gregorčič (Pogi Team UAE Generali) 36:31

Mlajše članice:
Nika Bobnar (BTC City Ljubljana) 43:46

Starejši mladinci:
Jakob Omrzel (Adria Mobil) 35:16

Starejše mladinke:
Ema Podberšič (BTC City Ljubljana) 31:28

Mlajši mladinci:
Vanja Kuntarič Žibert (Pogi Team UAE Generali) 25:12

Menjava koles in po cilju kronometra za DP

Cestna dirka v nedeljo v Radovljici

V nedeljo ob precej močnejši in številčnejši zasedbi sledijo cestne dirke za naslove državnih prvakinj in prvakov. Dirko gosti Radovljica z okolico, na MMC TV pa si boste ogledali prenos cestne dirke za člane.