Jan Tratnik (desno) ni končal dirke za pokal časnika Herald Sun. Foto: Marjan Kelner
Jan Tratnik (desno) ni končal dirke za pokal časnika Herald Sun. Foto: Marjan Kelner
Martin Hvastija
Slovenski selektor Martin Hvastija je s svojimi varovanci v Avstralijo odpotoval z visokimi cilji. Foto: Marjan Kelner
Jarc, Kump
Marko Kump (desno) bo slovenski adut na tekmi mlajših članov v petek. Foto: Marjan Kelner
Štangelj, Koren
Štangelj: To je bil najboljši možni trening. Foto: Marjan Kelner
Zmagal je Filippo Pozzato. Foto: Marjan Kelner

Avstralci, ki zagotovo znajo streči športu, so namreč teden dni pred bojem za svetovne naslove in mavrične majice v elitni konkurenci pripravili dirko, ki sicer ni v koledarju Mednarodne kolesarske zveze, obenem pa nima niti svoje klasifikacije. Na progi svojega državnega centra, kakšnih 80 km od Geelonga, ki bo v največji meri gostil 77. svetovno prvenstvo, so namreč pripravili prestižno dirko za pokal lokalnega časnika Herald Sun, kjer je bila udeležba zares izjemna.

Najštevilčnejši Italijani
Zanimivo pa je, da ni bilo najboljših domačih kolesarjev na čelu z Cadelom Evansom, ki bo naslednjo nedeljo branil naslov svetovnega prvaka. Zelo suvereno ga je osvojil pred letom dni v Mendrisiu v italijanskem delu Švice. Manjkali so tudi najboljši Španci, ki povečini niti še niso prispeli v deželo "tu spodaj", ni pa bilo tudi Rusov in Američanov.

Italijani, ki so po lanskem razočaranju s skorajda domačega praga odločni, da mavrično majico vrnejo med "azzurre", so na štart poslali kar 18 kolesarjev, slovenski selektor Martin Hvastija pa vse svoje fante, ki so že prispeli na prizorišče (preostali pridejo v torek zgodaj zjutraj po avstralskem času in so v ponedeljek ves dan na poti - iz Ljubljane prek Benetk, Dubaja, Kuala Lumpurja in Melbourna traja 35 ur).

V prvem krogu najdejavnejši Koren
Prireditelji so najprej napovedovali dirko dolgo 120 km, na koncu pa se je izkazala za nekaj daljšo, vsi s štartne liste pa so bili po dolgotrajnih poteh na prvenstvo več kot zadovoljni s takim načinom treninga. Zanimivo je, da so povečini vsi iz elitne kategorije na dirko prispeli že na kolesih in z nje tudi odšli na ta način ter ne na štirih kolesih, kot je običaj. Tudi slovenska trojka iz elitnega razreda, ki je že tu - Gorazd Štangelj, Jani Brajkovič in Kristjan Koren.

Prav zadnji je bil najbolj aktiven v uvodnem krogu, ko sta na čelu skočila dva, ki ju na koncu ni bilo pričakovati pri vrhu. Svoj smisel za bežanje je znova pokazal Esad Hasnović iz srbske vrste, ki je tako nase opozarjal tudi že na slovenskih dirkah. Koren je bil v prvi zasledovalni skupini. Po drugem krogu je bila prednost ubežnikov že pol minute, italijanska zasedba pa je ves čas držala roko nad dogajanjem. Ko se je sredi dirke na čelu oblikovala skupina s 13 kolesarji, je večina že stavila, da je med njimi pozsnejši zmagovalec. Pa se ni izšlo po njihovih napovedih.

Zmagal Pozzato
Kot običajno je bil odločilen predzadnji krog, ko je bila skupaj skupina 25 kolesarjev, v kateri se je peljal tudi Marko Kump, slovenski adut na cestni dirki mlajših članov v petek. Toda zelo hitro se je odcepila četverica, v kateri je bil izjemno aktiven tudi Fabian Cancellara, poleg pa sta bila še Poljak Maciej Bodnar in Italijan Filippo Pozzato ter neznani Čilenec Carlos Oyarzun Guinez. Četverica je bila tako složna, da je tudi z zadnjim krogom opravila brez težav in slabe pol minute pred glavnino. V šprintu je Pozzato skorajda spravil v ogrado Poljaka in zmagal, Cancellara pa je v največji meri le spremljal troboj na drugi strani tekmovalne proge in v cilj pripeljal četrti.

Med Slovenci dirke ni končal le najmlajši Jan Tratnik: "V taki konkurenci še nisem vozil in šlo je zares hitro, kar niti nisem pričakoval, glede na to, da je osrednja dirka čez teden dni in da smo vsi utrujeni od dolge vožnje. Imel sem povsem utrujene noge in upam, da bo s tem bolje v naslednjem tednu." Za mladega Idrijčana je bila to vsekakor posebna šola, saj bo naslednje leto že med poklicnimi kolesarji pri Quick Stepu.

Štangelj: Zares težka dirka
Njegovemu razmišljanju so prikimali tudi drugi v slovenskih dresih, Gorazd Štangelj je celo dodal: "Lagal bi, če bi rekel, da ni bilo težko, da smo zlahka držali tempo spredaj. Zares težka dirka, ki pa je vsekakor prišla zelo prav, saj je bil to najboljši možen trening. Pred nami pa je še zelo zahteven teden, ko bo potrebno tudi pravilno razporediti moči."

Na to je opozoril tudi Hvastija, ki je vse skupaj spremljal v avtu in brez radijskih povezav, kar se bo dogajalo tudi v nedeljo: "Res težko rečem kar koli o dirki. Na trenutke sem imel povsem napačne podatke s proge, ampak to je pač to in seveda bo naslednjo nedeljo bolje, ko si bomo povsem razdelili naloge. Trening je v celoti uspel, zdaj pa bomo malo zmanjšali obseg. Za Brajkoviča in Jarca se tako ali tako že začenja naloga vožnje na čas, najprej seveda preizkus obeh koles."

Izidi vsaj to nedeljo niso bili pomembni, precej bolj bodo tisti, ki jih bo prinesla prva oktobrska nedelja.
Iz Avstralije, Dare Rupar