Zaradi koronavirusa prekinili Dirki po Emiratih

Prireditelji so odpovedali zadnji dve etapi od predvideno skupno sedmih, s čimer so obveljali izidi po petih etapah. Skupno je zmagal Adam Yates (Mitchelton Scott), drugo mesto je osvojil Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je dobil četrtkovo, 5., etapo.

Kolesarja Pogačar in Mezgec v karanteni v Abu Dabiju

Vsi kolesarji, člani ekip, spremljevalci, novinarji in prireditelji so morali opraviti testiranje, pozitivni bodo zadržani v Abu Dabiju v 15-dnevni karanteni, zdravi pa bodo v nedeljo lahko odleteli domov. V roku 24 urah naj bi bili znani izidi testiranj. V ZAE-ju so v četrtek zabeležili šest novih primerov okužbe s koronavirusom sars-cov-19, skupna številka pa je zdaj pri 19, zaradi česar so oblasti prepovedale letalski promet v državo iz sosednjih držav.

Marca: Okužena dvojica iz UAE Emirates
Novinar španskega športnega dnevnika Marce Nacho Labarga, ki pokriva dirko svetovne serije na Bližnjem vzhodu, je v poročanju iz zaprtega hotela Crowne Royal Plaza Abu Dhabi Yas Island, kjer so nastanjene ekipe, poročal, da sta z novim koronavirusom okužena dva člana osebja domače ekipe UAE Emiratesa, katere član in prvi kapetan je Tadej Pogačar.

Okužena Italijana, člana osebja ene izmed ekip
Da gre za dva Italijana ene izmed sodelujočih ekip, so potrdile tudi oblasti v Združenih arabskih emiratih kot tudi organizator dirke RCS Sports. "Športni svet Abu Dabija je odpovedal preostali dve etapi UAE Toura 2020, potem ko sta bila dva italijanska udeleženca pozitivna na testiranju za novi koronavirus," je zapisano v uradnem obvestilu emiratskih športnih oblasti.

V soboto štart belgijskih klasik

Če Italiji grozi odpoved največjih treh marčnih dirk, se v Belgiji nemoteno veselijo štart spomladanske sezone. V soboto serijo belgijskih klasik odpira Omloop Het Niewsblad, ki je četrta dirka svetovne serije. Na 75. Omloopu, ki je za tradicionaliste pravi začetek nove kolesarske sezone, bosta nastopila dva Slovenca Grega Bole in Luka Pibernik (oba Bahrain McLaren). Lansko zmago brani Čeh Zdenek Štybar (Deceuninck QuickStep), na 200 km progi med Gentom in Ninove pa kolesarje čaka 13 kratkih, strmih vzponov in 9 odsekov kock.

Ogrožene italijanske marčne dirke
Prireditelji, kjer ključno vlogo igrajo Italijani iz podjetja RSC Sport, so v svoji izjavi dodali pojasnilo, da "gre za dva člana osebja ene izmed ekip, ki sodelujejo na UAE Touru". Poudarek je pomemben, saj so lokalni emiratski mediji poročali, da sta okužbo potrdili pri dveh italijanskih kolesarjih. RCS Sport je sicer organizator Dirke po Italiji in kopice drugih najprestižnejših italijanskih dirk. Glavni mož Gira Mauro Vegni je že pred dnevi v Dubaju izjavil, da ga je strah za izvedbo prvega kolesarskega spomenika sezone Milano–San Remo.

Po prekinitvi Dirke po Emiratih je zdaj močno ogrožena izvedba treh dirk v izvedbi RCS-a, ki sodijo v okvir svetovne serije in so na sporedu v naslednjih tednih: 7. marca je predvidena klasika Strade Bianche, od 11. do 17. marca je na sporedu etapna dirka Od Tirenskega do Jadranskega morja, marčni elitni kolesarski program v Italiji pa bi se moral končati 21. marca z omenjenim spomenikom Milano–San Remo.

Tadej Pogačar je
Tadej Pogačar je "domačo" dirko končal na drugem mestu, a zdaj kot celotna kolesarska karavana v Združenih arabskih emiratih čaka na izide testiranj za novi koronavirus. Foto: EPA

Moštvi Astane in Jumba Visme sta prek uradnih profilov na družbenih omrežjih sporočili, da je dirka odpovedana, o tem pa poročajo tudi številni mediji ter novinarji, ki so morali v četrtek zvečer ostati v hotelu zaradi suma na okužbo s koronavirusom.

Sorodna novica Izjemni Pogačar v finišu obračunal z vsemi

"Dobili smo informacijo, da je dirka odpovedana zaradi pojava koronavirusa. Vsem vpletenim želimo vse najboljše, medtem ko čakamo na nadaljnji potek dogodkov," so zapisali na Twitterju pri nizozemskem moštvu, za katero nastopa tudi Primož Roglič, ki pa ga letos ni na dirki.

Pozitivne čaka 15-dnevna karantena
Italijanski portal Tuttobici sicer poroča, da so se za odpoved dirke odločile tamkajšnje oblasti, ki bodo poskrbele za teste kolesarjev in osebja v naslednjih urah. Tisti, katerih test bo pozitiven, bodo morali ostati v 15-dnevni karanteni, preostali bodo lahko v nedeljo odpotovali iz države. Pred hotel se je pripeljala tudi posebna policijska enota CBRN, ki je usposobljena za primere kemičnih, bioloških in radioloških kontaminacij, še poročajo italijanski mediji.

Sorodna novica Svetovna serija

Končni rezultat dirke po peti etapi
Posebna enota je izolirala območje, ustvarila karanteno, trenutno pa moštva in osebje ekip, navzočih na dirki, opravljajo testiranja za morebitno vsebnost novega koronavirusa. Končni rezultat dirke je veljaven po peti etapi, na kateri je zmagal Tadej Pogačar. Član moštva UAE Team Emirates je zasedel skupno drugo mesto za zmagovalcem Britancem Adamom Yatesom (Mitchelton - Scott) ter pred Aleksejem Lucenkom (Astana).


2. DIRKA PO EMIRATIH

Skupni vrstni red (5/5):

 1. A. YATES          VB/MTS 20:35:04
 2. T. POGAČAR       SLO/UAE    +1:01
 3. A. LUCENKO       KAZ/AST     1:33
 4. D. GAUDU         FRA/FDJ     1:48
 5. R. MAJKA         POL/BOH     2:11
...                                  
88. L. MEZGEC        SLO/MTS    25:23