Z zmago je začel in končal koronsko športno sezono. Vnovič vodilni kolesar UCI-lestvice, prvič prejemnik mednarodnega zlatega kolesa, obenem skupaj s Tadejem Pogačarjem seveda tudi najboljši cestni kolesar Slovenije. Drugo leto zapored najboljši športnik leta v Sloveniji. Foto: EPA
Z zmago je začel in končal koronsko športno sezono. Vnovič vodilni kolesar UCI-lestvice, prvič prejemnik mednarodnega zlatega kolesa, obenem skupaj s Tadejem Pogačarjem seveda tudi najboljši cestni kolesar Slovenije. Drugo leto zapored najboljši športnik leta v Sloveniji. Foto: EPA
Sorodna novica Športniki leta 2020 Roglič, Lampičeva in rokometaši

"Konec koncev imam samo srečo, da lahko skozi šport sporočam nekaj več, se mogoče lahko dotaknem nekaj več ljudi. In jim sporočam pozitivo po vsakdanjem boju za boljši jutri. Za naslednje leto smo se zagotovo nekaj naučili. Največ se naučiš, ko ti ne uspe," sporoča športnim navdušencem v domovini športnik leta 2020 Primož Roglič.

Liege in Vuelta izpostavljeni zmagi
"Leto 2020 je bilo zame s športne plati zelo uspešno. Zagotovo bi izpostavil zmago na klasiki Liege in zmago na Vuelti. Po drugi strani pa precej nenavadno leto. Težko leto prav za vse, nihče ni mogel pričakovati, kaj se bo zgodilo. Vsi smo postavljeni v boj proti tej pandemiji koronavirusne bolezni,"
se je ob sprejemanju novinarskih čestitk ozrl na pretekle mesece 31-letnik iz Strahovelj pri Kisovcu.

Pri nagradah nisem tisti, ki ocenjuje, kdo je boljši ali slabši. Za to imava dirke, kjer se pomeriva, včasih zmagam jaz, včasih on. Vsekakor precej sladke skrbi za slovensko kolesarstvo v danem trenutku.

Primož Roglič

Pogačar ali Roglič? "Sladke skrbi."
V letu 2020 je v štirih mesecih in pol dirkal 51 dni ter dosegel ducat zmag: od tega pet na tritedenskih dirkah. Enajst dni je bil v rumeni majici vodilnega na Dirki po Franciji, a prav na koncu zdrsnil na 2. mesto. Ugnal ga je Tadej Pogačar, katerega pa zdaj prehiteva v novinarskih izborih ob koncu leta.

"Pri nagradah nisem tisti, ki ocenjuje, kdo je boljši ali slabši. Za to imava dirke, kjer se pomeriva, včasih zmagam jaz, včasih on. Vsekakor precej sladke skrbi za slovensko kolesarstvo v danem trenutku," je Roglič ponovil, da se z nagradami ne obremenjuje in ne razmišlja o njih. Prav tako pri sebi ne razvršča priznanj po pomembnosti.

Roglič o svojem prepoznavni tetovaži na desni roki:
Roglič o svojem prepoznavni tetovaži na desni roki: "Križ predstavlja vero v stvari in dejstva, v katera sam verjamem, in mogoče ni toliko povezan s samim krščanstvom." Foto: Reuters

Izredno vesel novega priznanja
A ravno odziv, kako šampionsko se je pobral po neuspehu na kronometru Toura, mu je prinesel številne nove simpatije. Po omenjenih zmagah na kolesarskem spomeniku Liège–Bastogne–Liège in ubranjeni zmagi na Dirki po Španiji se je začel še niz osvajanj nagrad.

"Vsi so izjemni športniki in osebe. Vsak športnik se trudi po najboljših močeh, da je najboljši. Če so to ljudje prepoznali, sem izredno vesel. Vse te nagrade so stvari, o katerih ne razmišljam. Vse te prijetne stvari so samo posledica našega dobrega dela. In sem zelo presenečen in vesel, da ste me izbrali za športnika leta," je Roglič pokomentiral drugo zaporedno imenovanje za športnika leta v konkurenci Pogačarja, Luke Dončića, Gorana Dragića, Tima Gajserja ...

Ob protikoronskih ukrepih pogrešal samo navijače
Izbruh pandemije koronavirusne bolezni 19 je v športnem svetu med prvimi ustavil ravno kolesarje, ki pa so iz prekinitve tudi izšli med prvimi in nato z uspešnimi mehurčki orali ledino in spisali neverjetno sezono. Osebno je Roglič pograbil tudi trimesečno prisilno prekinitev dirkanja: "Vedno sta dve plati – pozitivna in negativna. V prvem delu sezone sem ogromno časa preživel s svojo družino. Po eni strani sem že bolj kot ne vse življenje v nekakšni karanteni."

Ob ostrih protikoronskih ukrepih se je zgodila spektakularna kolesarska sezona, v kateri so slovenski kolesarji znova prestavljali mejnike. "Nič me ni zmotilo glede protikoronskih ukrepov. Zelo vesel sem bil, da smo sploh imeli dirke. Edino, kar me je motilo, da ni bilo navijačev ob poti, saj ti dajo navijači dodatno energijo."

Pandemijska realnost leta 2020. Namesto slavja in intervjujev v Cankarjevem domu v Ljubljani, je športnik leta 2020 na daljavo opravil svoje medijske obveznosti. Foto: MMC RTV SLO
Pandemijska realnost leta 2020. Namesto slavja in intervjujev v Cankarjevem domu v Ljubljani, je športnik leta 2020 na daljavo opravil svoje medijske obveznosti. Foto: MMC RTV SLO

Športniki kot zgled tudi pri cepljenju
Pogačarjeva ekipa UAE Emirates je že napovedala, da se bodo proti koronavirusu cepili že v januarja v Združenih arabskih emiratih, Roglič za Jumbo Vismo še nima podobnih informacij, a verjame, da morajo biti športniki zgled: "Glede cepljenju moramo biti športniki prvi, ki bomo cepljenje opravili. Bom lahko povedal kaj več, ko v ekipi spregovorimo o tem."

Ekipa Jumbo Visma resno jemlje pandemijo, ne nazadnje se je na začetku marca sama iz previdnosti umaknila s štarta najpomembnejše spomladanske etapne dirke Pariz–Nica, kjer bi prvič v letu 2020 moral štartati tudi Roglič.

V sedmem poskusu do državnega naslova
Tekmovalno sezono je tako začel šele 21. junija na državnem prvenstvu v cestni dirki s ciljem na Ambrožu pod Krvavcem. V sedmem poskusu mu je prvič uspel veliki met in osvojil je naziv državnega prvaka. "Dirka, ki sem jo največkrat vozil v življenju – sedemkrat. Res je, da sem bil zadnja leta edini član Jumba Visme na DP-ju, vsi pa vemo, da v kolesarstvu sam težko zmagaš, zlasti zato, ker niso bile trase pisane na mojo kožo. Zelo sem vesel letošnje zmage, predvsem pa vseh ljudi, ki sem jih videl, in ob celotnem vzdušju, ki so ga pripravili."

Državno prvenstvo v cestni vožnji 2021 bo 19. ali 20. junija, torej vsega teden dni pred štartom Toura, zaradi česar skoraj gotovo na štartu ne bo ne Rogliča ne Pogačarja.
Državno prvenstvo v cestni vožnji 2021 bo 19. ali 20. junija, torej vsega teden dni pred štartom Toura, zaradi česar skoraj gotovo na štartu ne bo ne Rogliča ne Pogačarja. "Zagotovo bi si želel čim prej in čim več dirkati v Sloveniji. Se me dotakne to vzdušje ob domačih navijačih," je na MMC-jevo vprašanje odgovoril Roglič, ki pa je priznal, da pa je mogoč nastop na DP-ju v vožnji na čas, ki se ga običajno izvede v prvi polovici junija. Foto: www.alesfevzer.com

Potekajo že priprave na novo sezono
Sezono je
Rogla zmagoslavno sklenil v rdeči majici sredi Madrida 8. novembra. Sledile so počitnice, zdaj pa se že začenjajo priprave na sezono 2021. A kot pravi slovenski šampion: "Ne sedim samo na kolesu. Začenjamo se pripravljati na izzive, ki nas čakajo. Sestanki, študiranje, načrtovanje in tudi sami treningi."

Vse v znamenju TdF 2021
In kakšen je načrt Rogliča in nizozemske ekipe za sezono 2021? Nobena skrivnost ni, da bo vse vnovič podrejeno naslednji Dirki po Franciji, ki bo drugo leto potekala med 26. junijem in 18. julijem (seveda tudi s prenosi na TV SLO 2).

Prvi tekmovalni dan bo 7. marec
"Nismo še nič dokončno dorekli. Lahko že povem nekaj stvari: načeloma začnem sezono s Pariz–Nica. Potem bi nekako sledil lanskemu programu vse tja proti Touru. Podrobnosti bom lahko potrdil, ko bomo dorekli z mojimi šefi,"
je svoj predvideni program razkril zasavski orel.

Sledijo Baskija, Ardeni, pred Tourom pa Dofineja
Dirka proti soncu
, kot je vzdevek najprestižnejše spomladanske etapne dirke, bo v letu 2021 na sporedu med 7. in 14. marcem. Če bosta vodja Richard Plugge in Merijn Zeeman res skopirala prvotni program za 2020, bo imel Roglič v prihajajočem letu predvidene naslednje dirke: etapno dirko Itzulia/Po Baskiji (5.–10. april), ardensko klasiko Valonska puščica (21. april) in spomenik Liège–Bastogne–Liège (25. april). Sledi prekinitev in priprave na sam Tour, za katerega se ogreje s kakšno manjšo etapno dirko (vnovič Tour de l'Ain?) in generalko Kriterijem po Dofineji (30. maj–6. junij).

Roglič: V tem trenutku ima slovensko kolesarstvo sladke skrbi

OI mu pomenijo več kot večini kolesarjev
Vsega šest dni po cilju TdF 2021 na Elizejskih poljanah v Parizu je predvidena olimpijska cestna dirka v Tokiu (sobota, 24. julija) oziroma natančneje pod japonsko sveto goro Fudži. Ali Roglič pogleduje tudi proti Tokiu?

Primož Roglič je že nastopil na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016. Na cestni dirki je bil 26., v kronometru pa je osvojil 10. mesto. Slovenija lahko v Tokiu nastopi s štirimi kolesarji na cesti in le enim v vožnji na čas. Trasi tako cestne dirke kot kronometra pa sta pisani na kožo tako Rogliča kot Pogačarja. Foto: Reuters
Primož Roglič je že nastopil na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016. Na cestni dirki je bil 26., v kronometru pa je osvojil 10. mesto. Slovenija lahko v Tokiu nastopi s štirimi kolesarji na cesti in le enim v vožnji na čas. Trasi tako cestne dirke kot kronometra pa sta pisani na kožo tako Rogliča kot Pogačarja. Foto: Reuters

"OI so res izziv. Ni vsako leto, kot je Tour in vse preostale dirke. Za nas kolesarje je nekaj posebnega, saj olimpijske igre ne veljajo toliko kot pri vseh preostalih športih. A zame, ki prihajam iz zimskega športa, so nekaj pomembnega in bi si želel biti v čim boljši formi tudi v Tokiu. A vem, da bo to zelo zelo težko, glede na to, da nameravam voziti Tour, obe dirki pa sta zelo skupaj. Ni drugega: vse se mora optimalno poklopiti, a verjamem, da si lahko konkurenčen tudi na olimpijskih igrah," je na vprašanje MMC-ja odgovoril Roglič.

Počaščen, da lahko ljudem sporoča pozitivne misli
In kakšne so novoletne želje športnika leta Slovenije? "Za drugo leto si želim predvsem biti zdrav. Sam sebe želim potisniti na višji nivo, biti čim bolje pripravljen. Kaj pa to pomeni rezultatsko, bomo pa videli na dirkah."

Dobro znana je nenavadna športna pot, ki jo je prehodil – od nadobudnega smučarskega skakalca do zagrizenega amaterskega kolesarja, ki se je skušal prebiti med profesionalce. Zdaj mu je to nedvomno uspelo, pri čemer se Roglič ozira nazaj in razmišlja: "Ko sem postal kolesar, sem verjel v neke sanje. Naivno sem mogoče samo verjel in čeprav je bilo daleč, da bi bilo lahko, sem jim sledil. Sem izjemno vesel, da imam to čast in sem v položaju, ko imam možnost, da lahko ljudem sporočam tudi pozitivne misli."

Primož Roglič med kronometrsko vožnjo, ki je razblinila njegove rumeno-zlate sanje o končni zmagi na 107. dirki po Franciji. Fotograf Benoit Tessier je z Rogličevo sliko njegovega najbolj mučnega dirkalnega dne prišel v izbor agencije Reuters, ki je izbrala 36 najboljših športnih fotografij leta 2020. Foto: Reuters/Benoit Tessier.
Primož Roglič med kronometrsko vožnjo, ki je razblinila njegove rumeno-zlate sanje o končni zmagi na 107. dirki po Franciji. Fotograf Benoit Tessier je z Rogličevo sliko njegovega najbolj mučnega dirkalnega dne prišel v izbor agencije Reuters, ki je izbrala 36 najboljših športnih fotografij leta 2020. Foto: Reuters/Benoit Tessier.