Primož Roglič in Jonas Vingegaard bosta večino dirk pred Tourom vozila skupaj razen na osrednji spomladanski etapni dirki: Slovenec na Pariz–Nica, Danec pa na Tirreno–Adriatico. Foto: Organizator/Team Jumbo Visma
Primož Roglič in Jonas Vingegaard bosta večino dirk pred Tourom vozila skupaj razen na osrednji spomladanski etapni dirki: Slovenec na Pariz–Nica, Danec pa na Tirreno–Adriatico. Foto: Organizator/Team Jumbo Visma

Ob predstavitvi ekipe Jumbo Visma pred tednom ni bilo omenjeno, a po prekinjenih skupnih pripravah so čebele potrdile, da bosta njihova sokapetana za Dirko po Franciji Primož Roglič in Jonas Vingegaard sezono začela že na pentlji Drôme-Ardèche.

Nizozemski kolesarski portal Wielerfliets, ki je pripravil predstavitev nizozemske ekipe svetovne serije, je sočasno navedel, da Roglič tokrat ne bo ponovil dvomesečne tekmovalne prekinitve, za katero se je odločil lani. Na samo Dirko po Franciji 2022 (1.–24. julij) se bo Rogla ogrel z dirkanjem na najpomembnejši pripravljalni dirki: Kriterij po Dofineji.

Popolnjen Rogličev program dirk

26. 2.: Ardèche
27. 2.: Drôme
6.–13. 3.: Pariz–Nica
19. 3.: Milano–San Remo
4.–9. 4.: Po Baskiji/Itzulia
20. 4.: Valonska puščica
24. 4.: Liege–Bastogne–Liege
5.-12. 6.: Kriterij po Dofineji
1.–24. 7.: Dirka po Franciji
18. 8.-11. 9.: Dirka po Španiji

Usoden padec v rumenem na Dofineji 2020

74. Critérium du Dauphiné bo s svojimi osmimi etapami potekal od 5. do 12. junija, tradicionalno pa že desetletja velja za zadnjo predpripravo na osrednjo dirko sezone – Dirko po Franciji. Po predstavitvi ekipe je bil Roglič v pogovoru s slovenskimi mediji še nejasen glede ogrevalnih dirk: "Bomo videli v danem trenutku: ali potrebujem trening ali kakšno dirko."

Tudi z Dirko po Dofineji ima Roglič neporavnane račune – na koronski izvedbi poleti 2020 je bil po etapni zmagi v trdnem vodstvu, a grdo padel med spustom v 4. etapi in odstopil pred zadnjo etapo. Posledice padca – bolečine v kolku – pa so pozneje na Touru 2020 pomembno vplivale na odločilni kronometer na La Planche des Belles Filles, ko ga je Pogačar slekel in na šokanten način osvojil rumeno majico.

Dirki za ogrevanje pred Pariz–Nica

Prireditelji dveh enodnevnih dirk v sosednjih departmajih ob reki Roni so najavili, da bosta na startu tako Primož Roglič kot Jonas Vingegaard. Slovenec in Danec bosta na poletno 109. Dirko po Franciji šla kot sokapetana Jumba Visme, ki naj bi s skupnim dirkanjem in taktiko skušala premagati branilca rumene majice Tadeja Pogačarja. Navsezadnje sta Roglič in Vingegaard s skupnim nastopom tudi poskrbela za edini Pogačarjev poraz na etapnih dirkah od njegove prve zmage na Dirki po Franciji.

Sorodna novica Vrnitev na kraj padca – Roglič na 80. dirki proti soncu

Roglič se bo na jugovzhodu Francije s tem pripravil na 80. dirko od Pariza do Nice (6.–13. marec), kjer bo po lanskem razočaranju zadnjega dne skušal poravnati račune. Vingegaardu bosta razgibani dirki služili kot priprava na 57. dirko od Tirenskega do Jadranskega morja (7.–13. marec).

"Tokrat se bom udeležil kakšne dirke prej, toliko da pretegnem noge," je Roglič decembra dejal za L'Equipe, ko je nakazal, da dirka proti soncu ne bo njegova prav prva dirka sezone, kot je bilo lani in je to načrtoval tudi za sezono 2020.

Sorodna novica Roglič: "Zame bi bilo lepo že, da bi končal Tour." In šel še na Vuelto.

Najprej hribovita, nato razgibana dirka

Les Boucles (pentlja) Drôme-Ardèche je dvojček enodnevnih dirk na jugovzhodu Francije, ki poteka zadnji konec tedna v februarju, ko je pozornost večine kolesarskega sveta sicer usmerjena v tako imenovani otvoritveni konec tedna z dirkama Omloop in Kuurne–Bruselj–Kuurne.

V soboto, 26. februarja, bo na sporedu 22. klasika po jugu departmaja Ardèche, ki poteka po hribovitih terenih desnega brega reke Rone, nasproti mesta Valence. Na razgibani dirki je lani slavil David Guadu (Groupama FDJ) in podaljšal niz francoskih zmag na štiri.

V nedeljo, 27. februarja, sledi 10. izvedba klasike po departmaju Drôme, ki je nekoliko manj hribovit, a še vedno ponuja razgibano traso. Na lanski dirki je zmagal mlad Italijan Andrea Bagioli (Quick-Step Alpha Viniyl).

Nibali načrtuje nastop na vseh petih spomenikih

37-letni italijanski šampion Vincenzo Nibali, ki se je pozimi vrnil v ekipo Astane, načrtuje v novi sezoni prav poseben podvig. Startati namerava namreč na prav vseh petih kolesarskih spomenikih - najpomembnejših enodnevnih dirkah sezone. Prvič v karieri bo tako nastopil tudi na razvpiti dirki Pariz-Roubaix.

"Enkrat v življenju na tej dirki moraš nastopiti. A to pomeni tudi tveganje, saj ta dirka potrebuje posebno pripravo," je v pogovoru za Gazzetto dello Sport dejal kolesar s Sicilije, ki je sicer na kockah severne Francije tlakoval svojo prepričljivo zmago na Dirki po Franciji 2014.

Dvakratni zmagovalec Lombardije (2015 in 2017) in prvak dirke Milano-Sanremo (2018) ob peterici spomenikov načrtuje tudi nastop tako na Dirki po Italiji kot na Dirki po Franciji. Velikopotezen načrt za morskega psa iz Messine, ki je v zadnjih dveh sezonah slavil le dve zmagi na domači Dirki po Siciliji.