Roglič si želi še izboljšati raven pripravljenosti, s katero je lani začel Dirko po Franciji v Brestu, a mu jo je nato zagodel padec. Kako se izogniti padcem, ki so njegov stalni spremljevalec v karieri?
Roglič si želi še izboljšati raven pripravljenosti, s katero je lani začel Dirko po Franciji v Brestu, a mu jo je nato zagodel padec. Kako se izogniti padcem, ki so njegov stalni spremljevalec v karieri? "Prvo pravilo je obstati na kolesu in priti do cilja. A odvisno: lahko si zadovoljen z malim ali velikim. Odvisno od namena dirke: ali priti samo do cilja ali pa doseči izid," je svoj pristop k vprašanju pojasnil Zasavec. Foto: ASO/Pauline Ballet

Če so se med spletno predstavitvijo, ki je bila v nasprotju s prejšnjimi leti v prvi vrsti namenjena nizozemskemu in flamskemu občinstvu, pri Jumbu Vismi nenehno ozirali proti Dirki po Franciji kot vrhuncu in glavni želji, pa je Primož Roglič v svojem slogu odvrnil, da mora najprej priti do štarta dirke v Københavnu in nato tudi do cilja v Parizu. "Zame bi bilo lepo že, da bi končal Tour."

Primož Roglič bo v navezi z Jonasom Vingegaardom skušal ob pomoči sotekmovalcev iz Jumba Visme premagati Tadeja Pogačarja na Dirki po Franciji 2022. V zadnjih dveh letih na etapnih dirkah je samo slovensko-danska naveza na lanski Dirki po Baskiji ugnala kapetana UAE-ja Emirates. Foto: Team Jumbo Visma
Primož Roglič bo v navezi z Jonasom Vingegaardom skušal ob pomoči sotekmovalcev iz Jumba Visme premagati Tadeja Pogačarja na Dirki po Franciji 2022. V zadnjih dveh letih na etapnih dirkah je samo slovensko-danska naveza na lanski Dirki po Baskiji ugnala kapetana UAE-ja Emirates. Foto: Team Jumbo Visma

Postava Jumba Visme za Dirko po Franciji

  • Primož Roglič
  • Jonas Vingegaard
  • Sepp Kuss
  • Wout van Aert
  • Steven Kruijswijk
  • Rohan Dennis
  • in še dva naknadno izbrana kolesarja (maja)
Rogličev program dirk

26. 2.: Ardèche
27. 2.: Drôme
6.–13. 3.: Pariz–Nica
19. 3.: Milano–San Remo
4.–9. 4.: Po Baskiji/Itzulia
20. 4.: Valonska puščica
24. 4.: Liege–Bastogne–Liege
5.-12. 6.: Kriterij po Dofineji
1.–24. 7.: Dirka po Franciji
18. 8.-11. 9.: Dirka po Španiji

"Živjo. Za Grischo ni nič gotovo. Upam, da bomo lahko vsi nastopili. Tudi zame bo lepo, da bom lahko začel dirko in še zlasti, da jo bom dokončal," je 32-letnik v smeh spravil prisotne na predstavitvi načrtov Jumba Visme za sezono 2022.

"Najpomembnejše vprašanje je, kako se pripraviti in biti v najboljši mogoči formi. To je cilj, če nam to uspe, bo najverjetneje sledil tudi izid," je Roglič poudaril, da je ključna vrhunska priprava za julijsko dirko, ki se bo začela na Danskem in potem nadaljevala po Franciji, pri čemer bodo glavni izziv kockasti odseki v okolici Roubaixa, alpski dvojček Granon-Alpe d'Huez in pirenejski par etap s ciljem na Peyragudesu in Hautacamu, znova pa bo predzadnji dan na sporedu razgiban kronometer.

Sorodna novica Vrnitev na kraj padca – Roglič na 80. dirki proti soncu

Najprej do Nice, nato pa v San Remo

Novo sezono bo Roglič, kot so že razkrili francoski prireditelji, vnovič začel z etapno dirko Pariz–Nica, nato pa se bo po petih letih vrnil na prvi spomladanski spomenik Milano–San Remo, kar je bila njegova prva velika klasika. "Seveda Baskija," je poudaril Roglič kot naslednji spomladanski izziv, pri čemer bo na Itzulii branil lansko dramatično zmago in se bo potegoval že za tretjo skupno slavje na hriboviti etapni dirki. Iz Baskije se bo vnovič podal na ardenski klasiki Valonska puščica (lani drugi) in spomenik Liege–Bastogne–Liege, kjer je slavil leta 2020.

Odprta vrata za ogrevalne dirke v juniju

V pretekli sezoni je Roglič presenetil, ker od LBL-ja vse do štarta Toura v Brestu ni dirkal. Kako pa letos? "Zagotovo sem bil lani pripravljen, kar sem dokazal pozneje na OI. A vsako leto je drugačno, težko bi z istim pristopom prihajal do enakih izidov. Prizadevamo si, da bomo boljši. Bomo videli v danem trenutku: ali potrebujem trening ali kakšno dirko," je zasavski orel priznal, da pristop k letošnji francoski pentlji še ni določen in se bodo o morebitnih ogrevalnih dirkah odločili šele po koncu pomladi.

V novi sezoni se bosta slovenska šampiona sprva soočala le na klasikah: Milano–San Remo, Valonska puščica in Liege–Bastogne–Liege. A če bo nato šlo vse po načrtih, bosta Roglič in Pogačar dirkala tako na Dirki po Franciji kot Dirki po Španiji. Foto: EPA
V novi sezoni se bosta slovenska šampiona sprva soočala le na klasikah: Milano–San Remo, Valonska puščica in Liege–Bastogne–Liege. A če bo nato šlo vse po načrtih, bosta Roglič in Pogačar dirkala tako na Dirki po Franciji kot Dirki po Španiji. Foto: EPA

V Španijo po četrto zaporedno zmago

A ponovitev dolgega premora med Ardeni in Københavnom bi ohranila moči za nadaljevanje dirkanja tudi po koncu Toura. Izziv, ki se Rogliču ponuja sam od sebe – Dirka po Španiji, kjer bi lovil četrto zaporedno zmago. "Želim si, da bom čim bolje vstopil v Tour in ga končal. In da bom potem pripravljen tudi za Vuelto," je Roglič potrdil, da načrtuje tudi nastop na La Vuelti 22, ki se bo začela na Nizozemskem v Utrechtu, zaradi česar ima še dodatno težo za njegovo nizozemsko ekipo.

Na koncu je za oba isto – čisto preprosto: kdor prvi prečka ciljno črto. Čim večkrat, potem to zagotovo pomeni tudi skupno zmago. Zagotovo bo zanimivo, kakor koli obrneš.

Roglič o dvoboju s Pogačarjem na Touru in tudi Vuelti.

Vpleten v prihod okrepitev za 2022

Čebele so se čez zimo okrepile, od novincev bo v ekipi za Dirko po Franciji zagotovo Avstralec Rohan Dennis, ki nadomešča upokojenega Nemca Tonyja Martina. Dvakratni svetovni prvak v vožnji na čas je razkril, da je kot član Ineosa Grenadiersa opazil, da Britanci pri kronometru veliko kopirajo Jumbo Vismo. "Vprašal sem se, zakaj ne bi prestopil kar k 'izvoru' dobrih praks," je prestop pojasnil Dennis.

"Vedel sem, kdo pride. Sem malo vpleten v vse to," je Roglič v pogovoru za slovenske medije priznal, da ima znotraj ekipe vse pomembnejšo besedo. Ob Dennisu sta močna kolesarja belgijski specialist za klasike Tiesj Benoot in Francoz Christopher Laporte, oba sta kandidata za zapolnitev zadnjih dveh mest za Tour.

Niermann: Pogi je veliki favorit

Pol leta pred začetkom 109. Dirke po Franciji, kjer bosta Roglič in Vingegaard sokapetana, pri Nizozemcih še jasneje prepuščajo breme favorita na drugega Slovenca.

"Pogi je kot dvakratni zmagovalec Toura veliki favoriti. Premislili bomo o vseh mogočih scenarijih in kako se jih lotiti. Zagotovo bomo pomembne odločitve sprejeli, še preden se bomo usedli v vozila in na kolesa," je poudaril glavni športni direktor Grischa Niermann.

Rumena in/ali zelena majica?

Na predstavitvi ekipnih načrtov je bilo potrjeno, da bo imel Wout van Aert precej proste roke na Dirki po Franciji, kar pomeni, da se bo lahko spustil v boj za zeleno majico najboljšega po točkah, ki jo praviloma pobere šprinter. Primoža Rogliča ne skrbi dvojni veliki cilj ekipe: "Na voljo bom imel dovolj fantov. Analize se delajo po končanem Touru. Načelom vsi vemo, zakaj gremo tja. Glede podpore mi ni treba čisto nič skrbeti, temveč da sem sam čim bolje pripravljen. Nakar pa je pomembno, da se s fanti dobro razumemo in se dobro zabavamo ob dirkanju in pri tem uživamo."

Belgijski superzvezdnik Wout van Aert si v novi sezoni želi predvsem zmag na spomenikih, a svoj pečat želi pustiti tudi na največji dirki sezone, kjer ga mika zelena majica:
Belgijski superzvezdnik Wout van Aert si v novi sezoni želi predvsem zmag na spomenikih, a svoj pečat želi pustiti tudi na največji dirki sezone, kjer ga mika zelena majica: "Kot Kruijswijk si želim z ekipo osvojiti rumeno majico. Seveda so sanje zelena majica, a tam bom tudi, da pomagam ekipi v boju za skupno zmago. V minulih letih sem dokazal, da sem lahko tudi sam uspešen na Touru, kar bom skušal skombinirati." Foto: ASO/Alex Broadway

Zeeman: Nekega dne želimo zmagati na Touru

V Alicanteju na Costa Blanci na jugozahodu Španije je na zimskih pripravah zbrana kolesarska smeta. Svoje načrte in ideje za sezono 2022 so predstavili pri nizozemski ekipi Jumbo Visma, katere prvi kapetan za etapne dirke ostaja Primož Roglič.

Spomladanski program Wouta van Aerta

26. 2.: Omloop HN
6.–13. 3.: Pariz–Nica
19. 3.: Milano–San Remo
25. 3.: E3 klasika
27. 3.: Gent–Wevelgem
3. 4.: Po Flandriji
10. 4.: Amstel Gold Race
17. 4.: Pariz–Roubaix

Ali je zmaga na Dirki po Franciji v tretjem letu popolnega napada s Slovencem na čelu zdaj že obvezna? "Ali je nujno treba zmagati? Na največji dirki si to lahko vedno samo želiš. Da, nekega dne si z Jumbom Vismo želimo zmagati na Touru, toda konkurenca je ogromna," je na pritisk in morebitno obvezo zmage odgovoril športni vodja ekipe Merijn Zeeman.

Dumoulin kapetan za Giro

Na predstavitvi zaradi bližnjega stika z okuženim s koronavirusom ni bilo Toma Dumoulina, ki bo kapetan ekipe na majski Dirki po Italiji. Ob Nizozemcu ni bilo tudi lani drugouvrščenega z Dirke po Franciji Jonasa Vingegaarda, ki bo ob štartu Toura na Danskem znova sokapetan čebel na francoski veliki pentlji.

Manjkal je tudi vrhovni vodja Jumba Visme Richard Plugge (bližnji stik z okuženim), pa tudi Avstralca Rohan Dennis in Chris Harper, ki sta v domovini, kjer bosta v prihodnjih dneh nastopila na državnem prvenstvu.

Roglič na Tour s sokapetanom Vingegaardom
Roglič: Na Touru bo gotovo zanimivo