Ion Izagirre je slavil skupaj z moštvenimi kolegi iz Astane. Foto: EPA
Ion Izagirre je slavil skupaj z moštvenimi kolegi iz Astane. Foto: EPA

Naslednik Primoža Rogliča, lanskega zmagovalca dirke, tako ni kolesar iz ekipe Bora-Hansgrohe, kot je kazalo ves teden. Nemec Maximillian Schachmann, zmagovalec treh etap, je skupno vodstvo prepustil po predzadnji, njegov rojak Emanuel Buchmann pa po zadnji etapi.

Zadnja, kratka etapa s štartom in ciljem v Eibarju (118 km), je vsebovala šest kategoriziranih vzponov in pričakovati je bilo, da Buchmann ne bo mogel odbiti napadov imenitnejših kolesarskih imen, kar se je tudi uresničilo. Na tretjem vzponu je napadel Jakob Fuglsang, na njegov poskus so odgovorili le moštveni kolega pri Astani Izagirre, Yates ter kolesarja ekipe UAE Emirates Dan Martin in Pogačar.

Martin in Pogačar nista zdržala do konca
Ubežna peterica je imela že skoraj dve minuti prednosti, ko je na spustu z zadnjega vzpona napadel Martin in si prikolesaril več kot pol minute prednosti. Kazalo je, da Irec vozi skupni zmagi naproti, vendar ni zdržal do konca.

Beg Martina so nevtralizirali, Pogačar pa je na nekategoriziranem vzponu zaostal in ni sodeloval v šprintu za etapno zmago. Tega je dobil Yates, ki je zmagal tudi v razvrstitvi gorskih ciljev. Drugo mesto je z zaostankom ene sekunde zasedel Martin, z istim časom sta v cilj pripeljala še Fuglsang in Izagirre. V skupnem seštevku je imel Španec 29 sekund prednosti pred Martinom.

Emanuel Buchmann je imel pred zadnjo etapo 54 sekund prednosti pred Izagirrejem, ki pa je ni ubranil. Foto: EPA
Emanuel Buchmann je imel pred zadnjo etapo 54 sekund prednosti pred Izagirrejem, ki pa je ni ubranil. Foto: EPA

Buchmann po popravljenih izidih tretji
Da drugega mesta ni osvojil Buchmann, je bila kriva nepazljivost organizatorjev dirke v zadnjem zavoju, ko so njegovo skupino zaradi gneče na cesti usmerili v napačno smer, zato se je morala vračati. Nemec je tako izgubil dragocene sekunde, končal na skupnem četrtem mestu, a so bili izidi pozneje popravljeni in je vendarle napredoval za eno mesto na zmagovalni oder.

Pogačar je skupno zaostal minuto in 56 sekund, s svojimi predstavami pa znova navdušil kolesarsko javnost. Bil je prepričljivejši od številnih asov, kot so Mikel Landa, Mikel Nieve, Enric Mas in še kdo. Pred zadnjo etapo je zasedal deseto mesto. Prebil se je tudi do bele majice za najboljšega mladega kolesarja, saj je do zadnje etape vodilni v tej razvrstitvi Maximilian Schachmann močno zaostal.

Adam Yates je zmagoslavno pripeljal v cilj v Eibarju. Foto: EPA
Adam Yates je zmagoslavno pripeljal v cilj v Eibarju. Foto: EPA

Pohvale mu dajejo še dodaten zagon
"Taktični načrt se nam je izpolnil do potankosti, a za kaj več je bilo premalo moči. Ko smo videli, da Izagirre ne bo popustil, je bilo jasno, da na skupno zmago ne moremo računati, sploh, ker je bil v skupini tudi Fuglsang. Tako smo napadli etapno zmago, na žalost nam ni uspelo. Meni je zmanjkalo moči, zato sem na koncu popustil, tudi Martin je bil premalo močan, da bi ugnal Yatesa. Bele majice niti nismo imeli v svojih glavah, bolj nas je zanimalo drugo mesto Martina v skupnem seštevku. Lahko smo zadovoljni, tako z ekipnim kot z mojim dosežkom. Mislim, da je šesto mesto velikanski uspeh, godijo pa tudi pohvale na moj račun. Vse to mi daje še dodaten zagon,"
je bil zadovoljen Pogačar, ki je v zadnjih treh etapah vselej končal med najboljšimi šestimi.

Bi bil še višje, če ga ne bi v tretji etapi ustavil padec? "Brez tistega padca najbrž ne bi bilo nič drugače. Je pa res, da bi se dirkalo drugače, če ne bi odstopili Julian Alaphilippe, Michal Kwiatkowski in še kdo. V boju nas bi bilo najbrž več, več bi lahko bilo kombinacij. A to je kolesarstvo, tudi na padce in razne nesreče moraš računati," meni slovenski dragulj, ki ga zdaj čakajo nastopi na ardenskih klasikah.

"Tam rezultatskih ciljev ne bom imel. Na razpolago bom kapetanom, sam pa se bom tam poskušal kaj naučiti. Če pa se ponudi kakšna priložnost ...," je dejal Komendčan.

Eibar-Eibar, 118 km:                  
  1. A. YATES          VB      2:59:47
  2. D. MARTIN        IRS        +0:01
  3. J. FUGLSANG      DAN          oba
  4. I. IZAGIRRE      ŠPA     isti čas
  5. T. POGAČAR       SLO         0:27
  6. B. MOLLEMA       NIZ         1:24
  7. M. LANDA         ŠPA     isti čas
                                      
Končni vrstni red:                    
  1. I. IZAGIRRE      ŠPA     19:24:09
  2. D. MARTIN        IRS        +0:29
  3. E. BUCHMANN      NEM         0:31
  4. J. FUGLSANG      DAN         0:36
  5. A. YATES          VB         0:51
  6. T. POGAČAR       SLO         1:56
  7. M. LANDA         ŠPA         2:56