Jan Polanc bo tako kot v ekipi UAE tudi v reprezentanci Slovenije
Jan Polanc bo tako kot v ekipi UAE tudi v reprezentanci Slovenije "senca" Tadeju Pogačarju, a tokrat bo izvrstni Kranjčan na razpolago kot superpomočnik tudi Primožu Rogliču. Foto: Twitter/@TourDeJose

Tritedenske dirke in enodnevne preizkušnje so kot dan in noč, zaradi česar zmagovalec Toura 2020 Tadej Pogačar in drugouvrščeni z velike pentlje Primož Roglič ne moreta biti znova kar prva favorita, menijo v slovenskem taboru. Navsezadnje Slovenci še čakajo na prvo zmago na enodnevnih klasikah svetovne serije.

Imola kot mešanica Amstla in Liegea
A rezervno prizorišče v Emiliji – Romanji je za okrnjeno svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu 2020 pripravilo zahteven 28,8 km krog, kjer bi lahko osemčlanska reprezentanca Slovenije res krojila razplet.

"Prava klasika: mešanica Amstel Gold Racea in spomenika Liege–Bastogne–Liege. Kot na Nizozemskem je veliko nevarnih in tehničnih ovinkov, v katerih se boriš za položaje. Strma klanca sta pa kot v Belgiji. Proga, ki ne pusti niti kančka sprostitve, ne moreš se kar potuhniti. Vedno moraš biti na preži. Po eni napaki ne boš več zraven," kolesarski krog v Imoli slikovito opiše selektor Andrej Hauptman.

Slovenski kolesarji na cestni dirki merijo zelo visoko
Sorodna novica Kako dobro poznate zgodovino SP-ja v kolesarstvu?

LBL najbolj po okusu zmagovalcev Grand Tourov
Ardenski dvojček Valonska puščica in spomenik Liege–Bastogne–Liege, ki bosta letos na sporedu takoj po SP-ju prihajajočo sredo in prihodnjo nedeljo, sicer velja za enodnevni dirki, ki sta najbližje hribolazcem in kandidatom za najvišja mesta na Grand Tourih, kamor sodita ravno Pogačar in Roglič. Oba slovenska šampiona nameravata na omenjenih klasikah v Valoniji dirkati na izid, s čimer rastejo pričakovanja tudi za Imolo.

1968: Adorni z rekordno prednostjo do zlata
Imola je vskočila po odpovedi svetovnega prvenstva v Aiglu/Martignyju v Švici kot posledica koronske pandemije. Leta 1968 je slovito dirkališče Enza in Dina Ferrarija z okolico že gostilo legendarno prvenstvo, ko je Vittorio Adorni z 90-kilometrskim solonapadom pred več kot 300 tisoč gledalci osvojil zlato s prednostjo več kot devetih minut, kar je še zdaj rekordna razlika. Pri tem je Italijan ugnal tudi kolega iz ekipe Faema Eddyja Merckxa.

Selektor Hauptman, ki je na Touru slavil zmago s Pogačarjem, je zdaj osredotočen na reprezentančni podvig: "Progo sem si ogledal do potankosti. Najprej tudi s Primožem Rogličem v četrtek, preostali fantje pa so šli po njej v petek."

Kot prvouvrščena s pravkar končanega Toura bosta Pogačar in Roglič vozila s tarčo na sebi, saj se jih bodo skušale velesile znebiti še pred zadnjima krogoma. Foto: AP
Kot prvouvrščena s pravkar končanega Toura bosta Pogačar in Roglič vozila s tarčo na sebi, saj se jih bodo skušale velesile znebiti še pred zadnjima krogoma. Foto: AP

Slovenija z devetimi, ne samo osmimi kolesarji
Kakšen je recept za uspeh, s katerim bi dosegli ali celo presegli Hauptmanov bron iz Lizbone 2001? "Res smo izjemno visoko, tako Pogačar kot Roglič sta v odlični formi, a tritedenska dirka in enodnevna se popolnoma razlikujeta – tako po pripravi kot dirkanju. A proga ustreza tistim, ki so v vrhunski formi. Primož in Tadej sta kapetana, odličen je Luka Mezgec, tudi Jani Brajkovič se zna peljati na takšnih dirkah. Ne smemo delati napak, priti s čim več kolesarji v sklepne kroge. Kdor bo imel na koncu največ moči, zanj bomo delali, s tem pa bo prišel tudi izid," razmišlja Hauptman, ki mu je kot športnemu direktorju UAE-ja uspelo nanovačiti še dodatnega člana reprezentanci – Belorus Aleksandr Rjabušenko, član emiratov, je oddelal petkov trening skupaj s Slovenci.

Selekcija na ozkih cestah, ne samo klancih
Če bo šlo ves čas na moč in pričakovano dirkanje na izpadanje po posameznih krogih, se v nedeljo skupaj z morebitnim dežjem napoveduje velik osip tekmovalcev. V takšnem scenariju, ko bodo na koncu o mavrični majici in medaljah odločali najmočnejši posamezniki, sta Pogačar in Roglič prva slovenska aduta. Če pa bo preveč taktiziranja med najmočnejšimi reprezentancami in bi zaradi dolge ravnine po zadnjem vzponu sledil šprint manjše skupine, pa se kot tretji slovenski adut ponuja Luka Mezgec.

Pogačar pred SP-jem: Ključna stvar bo borba za pozicije
Sorodna novica Pravljičen scenarij: Pogi v rumeni, Rogla v mavrični majici

Prav Luka Mezgec ob tokrat odsotnem Mateju Mohoriču slovi kot najbolj pronicljiv analitik in odličen napovedovalec dogodkov med slovenskimi profesionalnimi kolesarji. "Ozke ceste brez predaha. Vsi mislijo, da se bo odločalo samo na obeh vzponih, a mislim, da se bo selekcija delala na ovinkastih cestah, po čemer na klancu ne boš mogel več priti zraven," meni šprinter, ki zna že zaradi svojih gorskokolesarskih korenin dobro preplezati tudi kopico višinskih metrov, zlasti če vzponi niso predolgi.

Zgovorni Gorenjec poudarja tudi bistveno razliko med Dirko po Franciji in SP-jem: Roglič in Pogačar sta zmagovala etape s tremi klanci s po 1000 metri vzpona v enem kosu, v Imoli bo pa kar 18 klančkov s po 150 višinskimi metri. "Popolnoma drug napor, a vseeno jih ne moremo kar uvrstiti med prve tri favorite," izpostavlja Mezgec, ki je razkril tudi interno lestvico favoritov, kot tekmece vidijo v slovenskem taboru.

Bo po zmagah na avgustovskih klasikah in etapnih uspehih v Franciji ter srebru na petkovem kronometru Wout van Aert v nedeljo potrdil status trenutno najbolj raznovrstnega kolesarja na svetu? Za večino je Belgijec iz Jumba Visme prvi favorit za mavrično majico. Foto: Reuters
Bo po zmagah na avgustovskih klasikah in etapnih uspehih v Franciji ter srebru na petkovem kronometru Wout van Aert v nedeljo potrdil status trenutno najbolj raznovrstnega kolesarja na svetu? Za večino je Belgijec iz Jumba Visme prvi favorit za mavrično majico. Foto: Reuters

Favoriti: van Aert, Alaphilippe in Fuglsang
Tudi na stavnicah najvišje kotira Wout van Aert (Belgija), ki mu sledi Julian Alaphilippe (Francija), ki je po Mezgečevem mnenju že zadnja dva tedna Toura imel v mislih samo še svetovno prvenstvo. Naslova svetovnega prvaka zaradi prezahtevne proge ne bo branil Mads Pedersen, a prav nobeno presenečenje ne bo, če ga bi nasledil rojak Jakob Fuglsang (Danska).

Pred slovenskima adutoma so rangirani še Marc Hirschi (Švica), ki je zablestel na Touru. Pri manjših reprezentancah izstopata Michael Woods (Kanada) in Michal Kwiatkowski (Poljska), ob bok katerih stavnice uvrščajo Pogačarja in Rogliča.

Ulissi skrivni adut Italije?
Seveda pa se nikoli ne sme pozabiti na daleč najuspešnejšo reprezentanco v zgodovini SP-jev: Italijo, ki bo imela več adutov, a po formi prednjači Diego Ulissi. Prav člana emiratov je kot svojega favorita za naslov izpostavil tudi Allan Peiper, glavni športni direktor UAE Emiratesa, ki je s Pogačarjem tako senzacionalno osvojil rumeno majico.

"Pred nami je nekaj reprezentanc, na katere moramo biti pozorni in se taktično prilagoditi," razkriva Mezgec izhodišče slovenske osmerice za nedeljsko dirko elite (prenos na TV SLO 2 in javljanje na Valu 202).