Eugenia Bujak in Urša Pintar. Foto: www.alesfevzer.com
Eugenia Bujak in Urša Pintar. Foto: www.alesfevzer.com

Po spremembi v ekipi bodo v nedeljo tekmovale Urška Žigart, Urša Pintar in Eugenia Bujak, v vožnji na čas pa Žigart in Bujak.

34-letna Bujak bi morala na Škotskem nastopiti le v vožnji na čas, a bo zaradi poškodbe Špele Kern na Dirki po Franciji tekmovala še na nedeljski cestni dirki. "To bo naravna selekcija. Iz vsakega ovinka bo sprint, pomemben bo pravi položaj. Tadej Pogačar nam je dobro pokazal, kako je treba dirkati. Če bomo ostale v ospredju, bo to najbolje za nas in mogoče dosežemo dober rezultat," je za Kolesarsko zvezo Slovenije dejala Bujak.

Sorodna novica Švicarji ubranili naslov v mešanem ekipnem kronometru

Cilj je olimpijska vstopnica
V slovenskem dresu, v katerem tekmuje od leta 2018, je najboljšo uvrstitev dosegla prav v Glasgowu, ko je bila na evropskem prvenstvu v vožnji na čas sedma. Čeprav bo težko izboljšala to uvrstitev, je cilj slovenske zasedbe in selektorja Gorazda Penka uvrstitev med deset na kronometru, kar bi prineslo olimpijsko vozovnico.

"Kronometer mi res ustreza in rada bi ga dobro odpeljala. Zadnji mesec sem se potrudila in se poskusila pripraviti kar najbolje, kot se lahko. Bila sem tudi na višini," je poudarila Bujak. To sezono je imela nemalo težav s pripravljenostjo, saj se je morala zelo razdajati za ekipo UAE Team ADQ. Priprave na SP je lahko vendarle sklenila brez težav.

"Veliko dirkam in delam za druge. Dokler sem 'živa', to izkoriščajo. Izborila sem si, da ne grem na Tour, saj sem vedela, da če bom šla, bom že 'mrtva'. Imela sem čas zase v Livignu, zato sem res vesela, ker sem prišla nazaj k sebi," je še dodala.

Vsako leto se želi izboljšati
Žigart ni imela idealnih priprav zaradi padca na Dirki po Italiji in pretresa možganov pred dobrim mesecem dni. Vseeno se zelo veseli kronometra, najljubše discipline, v kateri je tudi državna prvakinja: "To je popolnoma drugačna proga, kot je na Pokljuko. Od nekdaj so mi všeč kronometri in zaradi tega me nekaj vodi k temu, da se vsako leto malenkost izboljšam. Tudi letos bom merila na kar najboljšo uvrstitev."

Sorodna novica Pogačar za pogumno in napadalno dirkanje nagrajen z bronom

Kolesarke v četrtek v Stirlingu čaka 36,2 km dolga in razgibana trasa s kratkim zaključnim klancem. "Upam na dobre noge. Že dolgo nismo imele tako dolgega kronometra. Pomembno bo dobro razporediti moči in preračunati, koliko kje pustiti. Tudi v mestu je zadnji klanček na grad. Treba se bo izprazniti v žareče, ne čisto rdeče," pravi 26-letna državna prvakinja. Članica ekipe Jayco-AlUla sicer nima na voljo povsem najboljše opreme, a se s tem ne obremenjuje. O ciljih in želji po uvrstitvi v deseterico za katero od Slovenk pa dodaja: "Vseeno mi je. Kateri koli to uspe, bom vesela."

V četrtek bodo poleg članic v vožnji na čas tekmovale tudi mladinke z edino slovensko predstavnico Nežo Zupanič. V petek bodo najprej ob 11. uri na vrsti mladinci z Erazmom Valjavcem in Jako Maroltom ter člani s Tadejem Pogačarjem od 15.15.

Za konec programa cestnih dirk v Glasgowu nato sledita le še sobotna moška preizkušnja mlajših članov (Gal Glivar, Boštjan Murn, Teo Pečnik, Natan Gregorčič) in nedeljska cestna dirka za ženske.

V četrtek na SP-ju nastop Eugenie Bujak in Urške Žigart na kronometru