Kako bo šlo Tadeju Pogačarju na kronometru za SP v Avstraliji? Po različnih napovedih sodi v drugi krog favoritov, ob bok obeh Švicarjev Künga in Bisseggerja, medtem ko sta izrazita favorita za mavrično majico Remco Evenepoel in dvakratni zaporedni svetovni prvak Filippo Ganna. Foto: Kolesarska zveza Slovenije
Kako bo šlo Tadeju Pogačarju na kronometru za SP v Avstraliji? Po različnih napovedih sodi v drugi krog favoritov, ob bok obeh Švicarjev Künga in Bisseggerja, medtem ko sta izrazita favorita za mavrično majico Remco Evenepoel in dvakratni zaporedni svetovni prvak Filippo Ganna. Foto: Kolesarska zveza Slovenije

"Danes smo si ogledali progo, je zelo zanimiva, hitra in tehnična. Če bodo noge dobre, bo prišel tudi dober rezultat. Želim si, da odpeljem dober kronometer, brez napak in potem se bo v cilju pokazalo, kaj to pomeni v rezultatskem smislu," je po uradnem treningu na mestnem krogu v Wollongongu dejal Tadej Pogačar.

Letos trikrat tretji in enkrat četrti

V sezoni 2022 je Pogačar odpeljal štiri vožnje na čas, vse v svetovni seriji, in bil četrti na Dirki po Združenih arabskih emiratih, nato pa je bil kar trikrat tretji: tako na etapi Od Tirenskega do Jadranskega morja kot na obeh kronometrih Dirke po Franciji.

Sorodna novica Nedeljska ura resnice že prva priložnost za Pogačarja

Kot eden izmed favoritov bo Pogačar startal ob koncu 51 tekmovalcev v vožnji na čas, natančno ob 8:16:30. Za njim se bosta na progo podala samo še prva favorita Remco Evenepoel in Filippo Ganna.

Najboljši izid Slovencev s srebrno medaljo drži Primož Roglič, ki je bil drugi v Bergnu 2017. Ob tem so Slovenci na kronometrih za SP-je nabrali še štiri uvrstitve med deseterico: Jani Brajkovič 8. leta 2008 in 6. leta 2009. V Bergnu je bil deseti Jan Tratnik, isto mesto pa je lani v Flandriji zasedel tudi Pogačar.

34,2 km in 312 višinskih metrov

Progi za ženske in moške sta identični: dva mestna kroga po Wollongongu v dolžini 17,1 km za skupnih 34,2 km dolžine in 312 višinskih metrov kolesarjenja oziroma dobrih devet metrov vzpona na kilometer vožnje na čas. Skoraj 30 ostrih ovinkov po mestnih ulicah, glavni izziv, ki bo razbijal ritem specialistom, pa je vzpon na Mount Ousley (53 m), ki je 600 metrov dolg vzpon s povprečnim naklonom 7,2 odstotka.

Petnajsterica želja Urške Žigart

"Zame bo to prvi kronometer na svetovnih prvenstvih, tako da še ne vem točno, kam ciljati. Seveda se bom potrudila po svojih najboljših močeh in upam na dobre noge. Nehvaležno je napovedovati rezultat, a vseeno upam na uvrstitev med najboljših 15," je ob obali Novega Južnega Walesa dejala Urška Žigart. Državna prvakinja se bo podala na progo ob 2.46, nastopa pa 43 tekmovalk. Do zdaj najboljša uvrstitev Slovenk v vožnji na čas je 13. mesto Eugenie Bujak iz Imole 2020.

Razen na državnem prvenstvu Urška Žigart v tej sezoni ni vozila kronometra, lani je bila na gorski vožnji na čas v okviru ženske Dirke po Španiji deveta. V primerjavi prog iz Karteljevega je Wollongong precej daljša in manj razgibana, kot je bila konec junija na Dolenjskem.

Glavna favoritinja je Nizozemka Annemiek van Vleuten, glavna tekmica bo branilka mavrične majice in rojakinja Ellen van Dijk ter Švicarko, v boj Nizozemk se pa lahko vmeša evropska prvakinja iz Münchna Švicarka Marlen Reusser.

Nočni in jutranji prenos na TV SLO 2

Vabljeni k ogledu neposrednega prenosa na TV SLO 2/MMC-ju. Ob 3.30 prenos kronometra ženske elite, ob 6.30 pa prenos kronometra moške elite!

Pogačar se ni osredotočal na kronometer, a se počuti v redu
Pogačar za trening prevozil štiri kroge, na tekmi bo dva

Utrinki z uradnega treninga Urške Žigart in Tadeja Pogačarja (foto: Kolesarska zveza Slovenije)