Belgijsko moštvo Quick Step Floors je osvojilo zadnji naslov svetovnega prvaka v moštvenem kronometru, saj ga UCI ukinja. Foto: Twitter
Belgijsko moštvo Quick Step Floors je osvojilo zadnji naslov svetovnega prvaka v moštvenem kronometru, saj ga UCI ukinja. Foto: Twitter
Canyon SRAM Racing team
Zmagovita nemška ženska ekipa na ulicah Innsbrucka, kjer bodo do prihodnje nedelje potekali kolesarski boji za mavrične majice svetovnih prvakinj in prvakov. Foto: EPA

Quick Step-Floors je na koncu na trasi med Ötztalom in Innsbruckom v dolžini 62,8 kilometra za 18,46 sekunde prehitel branilce naslova, nemško ekipo Sunweb na čelu s svetovnim prvakom v posamičnem kronometru Nizozemcem Tomom Dumoulinom. Na tretjem mestu je končal ameriški BMC, ki je bil počasnejši 19,55 sekunde.

"Neverjeten občutek, saj nismo bili favoriti," se je smejalo šesterici v modrih dresih belgijskega moštva. Zlato moštvo so sestavljali Danec Kasper Asgreen, Belgijca Laurens de Plus in Yves Lampaert, Luksemburžan Bob Jungels, Nemec Maximilian Schachamnn in Nizozemec Niki Terpstra.

Tratnik s Poljaki do 9. mesta
CCC
z Janom Tratnikom si je želel izboljšati lansko osmo mesto s SP-ja v Bergnu, a je za tem ciljem na koncu zaostal za pol minute. Poljaki so bili od zmagovalcev, ki so vpisali že neverjetno 69. zmago v sezoni, počasnejši za 2:37 minute.

Zmaga Pogačarja na generalki pred SP-jem
Obetavni slovenski kolesar Tadej Pogačar je na zadnji dirki pred odhodom na svetovno prvenstvo v Innsbruck osvojil prvo mesto. Po 163 kilometrih preizkušnje Trofeo Bianchin v Italiji je v dresu slovenske reprezentance dobil sprint četverice.
Pogačar, letošnji zmagovalec največje etapne dirke med mlajšimi člani Tour de l'Aveni, ima na petkovi dirki na Tirolskem visoke cilje. "Za Innsbruck upam, da bom še vedno v top formi. Kot ste videli, danes sem bil zelo močan. Upam, da bom tudi v petek," je bil kratek po zmagi Pogačar.


Ljubljanska ekipa uresničila Penkov načrt

Že dopoldan so dirkale ženske, na 54,5 kilometra dolgi progi so se naslova razveselile članice nemške zasedbe Canyon Sram Racing. Kolesarke BTC Cityja Ljubljana Slovenki Polona Batagelj in Eugenia Bujak, Švedinja Hanna Nilsson, Nemka Corina Lechner, Rusinja Anastazija Jakovenko in Nizozemka Maaike Boogaard so bile sedme.

Polona Batagelj: "Dobro smo odpeljale. Proga je bila hitra, nič tehnična. Bolelo je vseh 54 km. Ko imaš kri v ustih, veš, da daješ svoj maksimum." Vodja BTC-ja Gorazd Penko je v soboto napovedal, da od svojih deklet pričakuje uvrstitev okrog osmega mesta. To so kolesarke uresničile, v cilju so bile izmučene, a vseeno zadovoljne.

Kolesarke Canyona in kolesarji Quick Step-Floorsa bodo v zgodovino zapisani kot zadnji svetovni prvaki, saj se je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) odločila, da bo disciplino, kjer se namesto reprezentanc merijo klubska moštva, umaknila s programa svetovnih prvenstev.

SVETOVNO PRVENSTVO, INNSBRUCK

                                       
Ekipni kronometer (M), 62,8 km:        
 1. QUICK STEP FLOORS   BEL  1:07:25,94
 2. TEAM SUNWEB         NEM      +18,46
 3. BMC RACING TEAM     ZDA       19,55
 4. TEAM SKY             VB       44,96
 5. MITCHELTON SCOTT    AVS       56,68
 6. MOVISTAR TEAM       ŠPA     1:31,70
 7. TREK SEGAFREDO      ZDA     2:03,97
 8. BORA HANSGROHE      NEM     2:07,24
 9. CCC SPRANDI POLKOW. POL     2:37,44
    (Tratnik)                          
10. ASTANA PRO TEAM     KAZ     2:53,79
...                                    
13. LOTTO NL JUMBO      NIZ            
                                       
                                       
Ekipni kronometer (Ž), 54,5 km:        
 1. CANYON SRAM RACIN   NEM  1:01:46,60
 2. BOELS DOLMANS       NIZ      +21,90
 3. SUNWEB              NIZ       28,67
 4. WIGGLE HIGH5         VB       57,38
 5. MITCHELTON SCOTT    AVS     1:29,77
 6. VIRTU CYCLING       DAN     2:06,23
 7. BTC CITY LJUBLJANA  SLO     3:08,44
    Polona Batagelj, Eugenia Bujak,    
    Hanna Nilsson, Corinna Lechner,    
    Maaike Boogaard, Anastazija Jako-  
    venko