Tadej Pogačar je bil edini slovenski predstavnik v vožnji na čas, osvojil je 21. mesto z zaostankom dobrih treh minut za zmagovalcem Remcom Evenepoelom. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je bil edini slovenski predstavnik v vožnji na čas, osvojil je 21. mesto z zaostankom dobrih treh minut za zmagovalcem Remcom Evenepoelom. Foto: Reuters

Po sijajni predstavi v nedeljo na cestni dirki (in osvojeni bronasti medalji) je morda kdo pričakoval, da se bo Pogačar vmešal v boj za najvišja mesta in izboljšal svoje šesto mesto z lanskega SP-ja. Toda telo je bilo preveč utrujeno, poleg tega tudi trasa ni bila po Pogačarjevem okusu. 21. mesto ga seveda ni zadovoljilo:

"Sem kar razočaran, a očitno po takšni sezoni telo potrebuje počitek. Danes sem to spoznal. V nedeljo sem dal vse, kar je bilo v meni. Kaže, da je to to za letos. Potrebujem oddih, letos ga še nisem imel. Do avgusta je neslo, več ne. Treba bo spočiti glavo in jo dati na off."

Izjava Tadeja Pogačarja po kronometru
Sorodna novica Evenepoel 12 sekund pred Ganno, Pogačar brez prave svežine

Je bilo smiselno, da je danes nastopil?
Ni jih malo, ki menijo, da ni bilo smiselno, da je Pogačar danes dirkal. "Moje mnenje je, da Tadej danes ne bi smel voziti kronometra. Telo ima svoje omejitve," je v studiu TV Slovenija povedal Jani Brajkovič. Da je počitek nujen, pa se strinja tudi Tadej Valjavec: "Mislim, da (Tadej Pogačar) potrebuje daljši počitek. Tudi to, da ga nenehno oblegajo mediji in navijači, povzroča določen stres. Počitek mu bo samo koristil. Tudi Primož Roglič je vrsto sezon gonil na vso moč in šele poškodba ga je prisilila v daljši počitek, letos pa vidimo, da je šel spet stopničko višje."

Če bi se Pogačar pripravljal le na današnji kronometer, bi se lahko kosal tudi s specialisti: "Če bi imel dober dan, bi bil zagotovo lahko med najboljših pet. Kronometer mi ni bil pisan na kožo. Startal sem kar dobro, na vetru me je potem malo premetavalo levo desno, noge se niso vrtele kot prvih 10 kilometrov nisem več našel pravega ritma. Čez klančke sem želel še pritisniti, a se je videlo, da nimam tiste prave eksplozivnosti, da bi lahko dobro dirkal," je gorenjski volk za TV Slovenija opisal uro resnice v okolici Glasgowa.

Izjava selektorja kolesarske reprezentance Uroša Murna

"Zagotovo najboljša sezona do zdaj"
Malo pred ciljem ga je prehitel Filippo Ganna. "Ko te nekdo, ki starta dve mesti za tabo, prehiti, to ni nič dobrega in veš, da je konec boja za visoko uvrstitev. Poskušaš mu sicer slediti, ampak – to ni ravno najlepši občutek v kolesarstvu (smeh)."

Ob koncu pogovora za TV Slovenija je prvi kolesar sveta še enkrat poudaril, da je z letošnjo sezono (čeprav ni zmagal na Dirki po Franciji) izjemno zadovoljen: "Če potegnem črto: zelo sem zadovoljen, z vsemi vzponi in padci sem izvlekel maksimum, to je zagotovo najboljša sezona do zdaj."

"Ni vsak dan nedelja"

Selektor Uroš Murn: "Imeli smo zamisel, da prvi del ne gremo na vso moč, kajti trasa ni bila idealna za Tadeja, poleg tega smo imeli veter v prsi. Ni bil pravi dan, ni vsak dan nedelja. Noge se niso najbolje obračale, je pa borbal do cilja, čeprav je vedel, da mu ne gre najbolje."

Evenepoel: Lahko bi šel še hitreje!
Remco Evenepoel je postal prvi Belgijec z mavrično majico (med člani) v kronometru: "Današnja dirka je bil eden mojih največjih ciljev v sezoni. Uspelo mi je na težki trasi, ki morda ni idealna za kolesarja moje teže. Imel sem odličen dan. Že po drugem merjenju vmesnega časa sem vedel, da sem hitrejši od Filippa Ganne in da me čaka še moj teren z vzponi in spusti, je bil pa zadnji vzpon brutalen in sem se počutil, kot da bi mi kdo zaril dodaten nož v noge. A če sem iskren, bi lahko vozil še močneje in hitreje, kot smo načrtovali."