Za Vismo Lease a Bike je zmagoviti konec tedna, ko so dobili kopico zmag, med katerimi pa je bil najbolj odmeven uspeh
Za Vismo Lease a Bike je zmagoviti konec tedna, ko so dobili kopico zmag, med katerimi pa je bil najbolj odmeven uspeh "pomočnika" Jana Tratnika. Foto: EPA

Z zmago na uvodni klasiki sezone je Jan Tratnik z novimi 300 točkami pridobil še 92 mest in je na najnovejši UCI-lestvici zdaj 128. kolesar sveta, potem ko je v leto 2024 vstopil na 552. mestu.

Tratnik je poskrbel za prvo slovensko slavje na Omloopu, kar je hkrati 41. slovenska zmaga na dirkah svetovne serije. Syuk se je s tem pridružil elitni slovenski kolesarski druščini. Za prvi zmagi sta leta 2010, v drugi sezoni World Toura, poskrbela Simon Špilak (Po Romandiji) in Jani Brajkovič (Po Dofineji). Za prvo slovensko zmagoslavje na elitni enodnevni dirki je nato leta 2011 na bretonski klasiki v Plouayju poskrbel Grega Bole. Špilak je nato dobil še dve etapni dirki (Po Švici 2015 in 2017), nato sta v letu 2018 že prišli prvi zmagi Primoža Rogliča (Po Baskiji in Po Romandiji) in Mateja Mohoriča (Po Beneluksu), v letu 2019 pa je prvič slavil še Tadej Pogačar (Po Kaliforniji).

Neverjetno. Še vedno ne najdem besed. Vem samo, da smo kot ekipa dirkali fantastično. Imeli smo vse pod kontrolo in tudi po tem ko sem se prebil v ospredje, mi ne bi uspelo brez tako močne ekipe. Vedel sem, da so imeli fantje v ozadju vse pod kontrolo. Tako da še enkrat hvala ekipi! Hvala tudi vsem navijačem, prijateljem in vsem ostalim za čestitke. To je največja zmaga v moji karieri in zelo sem ponosen nanjo.

Jan Tratnik v svojem blogu
Sorodna novica Svetovna serija 2024

Roglič je zdaj pri 15 zmagah na dirkah svetovne serije, kjer pa je rekorder s 17 zmagami Pogačar, ki je zadnje tri sezone končal kot številka ena lestvice Mednarodne kolesarske zveze.

Večina slovenskih zmag v svetovni seriji je skupnih na etapnih dirkah (28), le 13 pa jih je na enodnevnih dirkah. Od tega je kar devet klasik osvojil Pogačar, medtem ko imajo Bole, Roglič (Liège–Bastogne–Liège 2020), Mohorič (Milano–Sanremo 2022) in zdaj Tratnik po eno.

Pogačar se vrača na bele ceste Toskane

Najprej Strade, dirka, ki jo obožujem in na katero imam lepe spomine.

Tadej Pogačar

Naslednja dirka svetovne serije bo v soboto, ko se bo v Sieni in Toskani odvila 18. Strade Bianche. Na njej bo svojo sezono začel Tadej Pogačar, ki velja za prvega favorita ob odsotnosti van Aerta in van der Poela, bo pa dirkal lanski zmagovalec Tom Pidcock. Predlani je slavil Pogačar z epskim napadom 50 km pred ciljem.

Ekipa UAE Emirates je že potrdila postavo za sobotno dirko, pri čemer Pogačar ne bo edini adut oziroma bo imel močno podporno ekipo, v kateri so: Tim Wellens, Marc Hirschi, Isaac Del Toro, Filippo Baroncini, Jan Christen in Domen Novak.

Ob slovenski dvojici iz emiratov bosta na startu v Sieni še dva Slovenca iz ekipe Bahrain Victorious: Matej Mohorič in Matevž Govekar.

Roglič z Nemci prvič od Pariza do Nice

Od nedelje do naslednje nedelje bo Roglič prvič dirkal za Boro Hansgrohe. Foto: Matthis Waetzel
Od nedelje do naslednje nedelje bo Roglič prvič dirkal za Boro Hansgrohe. Foto: Matthis Waetzel

V nedeljo se bo v okolici Pariza začela etapna dirka Pariz–Nica, kjer se bo prvič v barvah nove ekipe predstavil Roglič, je potrdila nemška ekipa Bora Hansgrohe. Na januarski predstavitvi na Majorki sta tako športni direktor Rolf Aldag kot Roglič zagotavljala, da izbira med dirko proti soncu ali dirko dveh morij (Tirreno–Adriatico) še ni padla.

Sorodna novica UCI-lestvica 2024

A vsi indici so kazali, da bo Rogla za novo ekipo debitiral v Franciji, kjer je ne nazadnje leta 2021 bil oster boj ravno proti nemški ekipi in ga nesrečno izgubil v zadnji etapi. Leto zatem je Zasavec dokončal delo in osvojil najprestižnejšo spomladansko etapno dirko. Tokrat bo glavni Rogličev tekmec znova Remco Evenepoel. Proti soncu na Azurni obali bo od Slovencev dirkal tudi Luka Mezgec (Jayco AlUla).

V sredo se začenja nova sezona tudi za štiri slovenske kolesarske ekipe. Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic, Sava Kranj in mebloJOGI Pro-concrete v sredo dirkajo na enodnevni VN Umaga, nakar konec tedna sledi tridnevna Istrska pomlad.


SVETOVNA LESTVICA UCI, 27. februarja

  1. T. POGAČAR       SLO/UAD    7.291 
  2. J. VINGEGAARD    DAN/TVL    6.304 
  3. R. EVENEPOEL     BEL/SOQ    5.644 
  4. P. ROGLIČ        SLO/BOH    5.603 
  5. W. VAN AERT      BEL/TVL    5.292 
  6. M. PEDERSEN      DAN/LTK    4.918 
  7. M. VAN DER POEL  NIZ/ADC    4.163 
  8. A. YATES          VB/UAD    3.952 
  9. J. PHILIPSEN     BEL/ADC    3.907 
 10. M. HIRSCHI       ŠVI/UAD    3.064 
...                                    
 22. M. MOHORIČ       SLO/TBV    2.130 
128. J. TRATNIK       SLO/TVL      725 
268. L. MEZGEC        SLO/JAY      342 
348. G. GLIVAR        SLO/UAZ      258 
517. M. GOVEKAR       SLO/TBV      160 
589. T. FINKŠT        SLO/ADR      134 

Pri ekipah, kjer štejejo le letošnje točke, vodi UAE Emirates pred zdaj drugo Vismo Lease a Bike, na tretje pa se je povzpela francoska ekipa Decathlon Ag2r La Mondiale. Pri lestvici držav se upoštevajo točke osmih najboljših kolesarjev, pri čemer gre znova za tekoči 52-tedenski seštevek točk. Slovenija ostaja na visokem tretjem mestu, na katerem je tudi končala leto 2023.