Zmaga kariere. Dvanajsta profesionalna, tretja v svetovni seriji po uspehu v prologu Dirke po Romandiji 2019 in etapni zmagi na koronski izvedbi Dirke po Italiji ter s tem prvo slavje v mednarodni konkurenci po dobrih treh letih za neutrudnega in cenjenega pomočnika. Foto: EPA
Zmaga kariere. Dvanajsta profesionalna, tretja v svetovni seriji po uspehu v prologu Dirke po Romandiji 2019 in etapni zmagi na koronski izvedbi Dirke po Italiji ter s tem prvo slavje v mednarodni konkurenci po dobrih treh letih za neutrudnega in cenjenega pomočnika. Foto: EPA

Dan po 34. rojstnem dnevu je z življenjsko formo na dirki zapletov in preobratov v zaključku nepričakovano prišel do svoje priložnosti, ki jo je pograbil. Nagonski napad devet km pred ciljem mu je prinesel dvoboj z Nilsom Polittom. Obračun 192 cm visokega velikana s palčkom, visokim 173 cm, oz. sprinterski dvoboj 80 kg mišic proti 65 kg moči iz Idrije.

Omloop Het Nieuwsblad ima kot uvodna spomladanska klasika na flamskih cestah s kratkimi vzponi in s kockami tlakovanimi odseki poseben status, saj v Belgiji odpira novo kolesarsko sezono. In v soboto je na 79. izvedbi uvodne elitne enodnevne dirke kot prvi Slovenec slavil Jan Tratnik. Predtem je bila najboljša slovenska uvrstitev 6. mesto Uroša Murna iz leta 2005.

Nagonski napad ob ponujeni priložnosti

Najbrž ni več dvoma, da si je Jan Tratnik  z Omloopom pridirkal tudi olimpijsko vozovnico, kjer bo Slovenija v Parizu imela štiri močne adute na nepredvidljivi cestni dirki z majhnim pelotonom in maloštevilnimi ekipami. Foto: EPA
Najbrž ni več dvoma, da si je Jan Tratnik z Omloopom pridirkal tudi olimpijsko vozovnico, kjer bo Slovenija v Parizu imela štiri močne adute na nepredvidljivi cestni dirki z majhnim pelotonom in maloštevilnimi ekipami. Foto: EPA

Po vzponu na Bosberg je dobrih 11 km pred ciljem prišlo do združitve vodilnih dveh skupinic s tako imenovano glavnino, v kateri je večino dneva preživel tudi Tratnik, ki se je hitro odločil za napad. Načrtovana ekipna taktika ekipe Visma Lease a Bike, ki je nadzorovala razplet Omloopa?

"Ne, to je bil samo zelo nagonski napad. Proga je bila v zadnjih dveh ali treh urah zelo težka. Dvakrat sem si močno oddahnil, ko sem videl, da so se vsi spredaj ustavili. Z veliko hitrostjo sem prišel iz ozadja. Čeprav nisem bil prepričan, kdaj je bil Nils Politt na mojem kolesu in je nato vozil precej hitro. Mislim, da sem zadnji kilometer dobro odigral, saj se nisem silil v ospredje. Sprva sem imel nekaj dvomov, ali lahko dobim sprint proti tako velikemu fantu, čutil sem odgovornost za ekipni uspeh. A zadnjih petsto metrov sem res verjel, da lahko zmagam," je v pogovoru za glavnega pokrovitelja tekme flamski časopis Het Nieuwsblad pripovedoval Tratnik, ki je poskrbel za tretjo zaporedno zmago čebel na Omloopu, potem ko je lani slavil Dylan van Baarle, predlani pa Wout van Aert.

Čutil odgovornost, da ekipi zagotovi zmago

Ko je Slovenec sprožil odločilni napad, se je videlo, da je van Aert po slušalki takoj nekaj sporočal, po dirki je belgijski superzvezdnik potrdil, da je prižgal zeleno luč in zagotovil ekipnemu kolegu zaščito hrbta.

"Žal mi je, ne vem, kaj točno je rekel. Takrat sem bil že ves 'meglen'. V uho so mi kričali vse mogoče stvari. Slišal sem, da imam manjšo prednost, a to je bilo vse, kar sem razumel. Seveda pa, ko tako veliko ime, kot je Wout van Aert, reče, da lahko zmagaš, dobiš krila. Največja težava je bila dobiti šprint, saj sta Wout in Christophe Laporte seveda zelo hitra. Navsezadnje smo želeli zmagati kot ekipa. V zadnjih dveh kilometrih se mi je posvetilo, da imam res veliko odgovornost. Moral sem dokončati delo."

Sorodna novica Jan Tratnik zmagovalec uvodne klasike sezone!

Zaradi napake ostal na napačni strani ešalona

A Tratnik se je več kot sto kilometrov vozil v tako imenovani glavnini, kjer je nadziral skoke in poskuse lovljenja ubežnikov, med katerimi je imela nizozemska ekipa kar pet adutov. Na koncu je zmagal šesti. Po tekmi ga je van Aert označil za zlata vredno rezervo oziroma zdaj že veterana, ki je kot vino, iz leta v leto boljši. S to oznako se je strinjal tudi Syuk, kot se glasi podedovani bratski vzdevek iz košarkarskih krogov v Idriji.

"Bil sem v ospredju, ko je zaradi stranskega vetra prišlo do ešalonov. Bil sem skupaj z van Aertom in Affinijem. Toda v ovinku sem naredil napako, ker sem prehitro zaviral in izgubil sem deset mest. Naša ekipa je ravno navijala tempo, da bi dosegli razpad na skupine. Bil sem med zadnjimi, ki so izgubili stik s prvo skupino. V njej je bilo pet naših fantov, medtem ko sva z Dylanom Van Baarlom ostala zadaj. Najina naloga je bila samo nadzorovati dirko in napade. Če bi se pa vrnili in združili, bi poskušala dirkati. Toda niti za trenutek nisem verjel, da bomo še vedno prišli v ospredje dirke. V pelotonu je bila ena sama zmešnjava. Enkrat se je zasledovalo, nato se je ustavilo in podobno naprej. Naenkrat so se začeli napadi in nenadoma smo se vrnili v ospredje. Zadnjih 20 kilometrov se je vrtelo okoli ene same stvari: ostati v ospredju in verjeti v to," je Tratnik na novinarski konferenci zmagovalca pojasnil, kako se je znašel v ozadju in nato znova v ospredju.

Odmevna zmaga Jana Tratnika v Belgiji

Polittu ni preostalo drugega, kot da vleče

Ubežna vodilna skupinica s tremi čebelami van Aertom, Laportom in Jorgensonom ni pretiravala s tempom, hkrati je preostala trojica Pidcock, Skujinš in De Lie vozila z mislijo, kako bi se dalo izigrati premoč nizozemske ekipe. V ozadju je levji delež pri lovljenju čez Kapelmuur in Bosberg opravila ekipa UAE Emirates z mladim Morgadom in Wellensom, za kar so bili nagrajeni z dvobojem za zmago. Ker emirati niso več imeli sprinterja, Polittu ni preostalo drugega, kot da je opravil levji delež v kronometru dvojice s Tratnikom.

S tem opisom se je strinjal tudi sam Tratnik. "Da, ampak to ni moj problem," je odvrnil v smehu, ki je s pridom izkoristil dejstvo, da je bil član ekipe z več močnimi aduti. "Videl sem, da bo Tratnik po Bosbergu napadel, in takoj sem šel za njim. Vedel sem tudi, da bodo fantje iz ekipe Visma Lease a Bike zaščitili ta pobeg, kar sem lahko dobro izkoristil. V preostalih kilometrih se nisva smela gledati, saj tudi za nama niso sedeli križem rok," je razlagal Nils Politt.

"Tratnik je v šprintu lepo odigral. Sam sem sprintal iz prevelike razdalje in tako se je iz tega izcimilo drugo mesto. Na Pariz–Roubaix sem bil enkrat že drugi (leta 2019). Zdaj sem naletel na prehitrega Jana Tratnika. Vendar se moram sprijazniti z močjo ekipe Visma Lease a Bike," je 29-letni Nemec ocenil razplet dvoboja s Slovencem. Merjenje moči Tratnik – Politt se sicer napoveduje tudi poleti, saj sta predvidena za pomočnika na Dirki po Franciji.

Vidi, da je Roglič srečen v novi ekipi

Pogovor zmagovalca Omloopa z mediji ni minil brez omembe njegovega dobrega prijatelja in do nedavno še ekipnega tovariša. Kako je sprejel novico, da Primož Roglič zapušča nizozemsko ekipo in se podaja v nov izziv?

"Ni mu bilo lahko, vendar je imel jajca, da je odšel. Daleč iz svojega območja udobja, daleč od najboljše ekipe na svetu. In zdaj je v ekipi z vsemi novimi ljudmi okoli sebe. Za Primoža je vse novo. Vem, da to ni lahko. Za odhod moraš imeti ogromno poguma. Preprosto: Primož želi zmagati na dirki Tour de France. Na koncu sem vesel zanj, ker vidim, da je srečen. V življenju moraš biti srečen, sicer življenje nima veliko smisla," je odgovoril Jan Tratnik.

Črni ali beli konj, ni vajen vloge tihega favorita

Po izjemnem začetku sezone z drugim mestom v Murcii in tretjim na makadamski klasiki v Jaenu ter skupnim tretjim mestom na etapni dirki Po Algarvu je Tratnik prišel na uvodno klasiko sezone kot tihi favorit. "Črni ali beli konj, ni važno, samo da sem zmagal. Nisem pa res tega vajen, da bi veljal za favorita," je v smehu odgovoril veliki sobotni zmagovalec na oznako črni konj. A statistično je 34-letnik iz Idrije v zadnjih 50 dneh pred Omloopom osvojil celo največ UCI-točk med vsemi na startni listi. Sezono 2023 je sklenil z le 142 točkami na 552. mestu svetovne lestvice, po uspehih na Iberskem polotoku je napredoval že na 220. mesto, zdaj pa bo s 300 novimi točkami pridobil še sto mest. Dobra novica, saj se Tratniku z letošnjo sezono izteka dvoletna pogodba s čebelami, po lastnih besedah pa načrtuje še kar nekaj let dirkanja.

"To je moja največja zmaga doslej. Z njo sem si podaril zapoznelo rojstnodnevno darilo, saj sem v petek dopolnil 34 let. Moje dekle Urška in moji štirje najboljši prijatelji so prišli posebej iz Monaka in Slovenije, da bi me videli v živo pri delu tukaj. Popoln dan. Predvidevam, da bodo priredili zabavo," je v soboto potrdil, da bo rojstni dan proslavil šele po nedeljski dirki Kuurne–Bruselj–Kuurne, na kateri je bil 114. oziroma prvič v novi sezoni ni bil v ospredju.

Prehitro med elito, sledila temna leta

Ob uspehu kariere se je Tratnik razgovoril o svojem zgodnjem srečanju z elitnim kolesarstvom v Belgiji in zapleteni karierni poti, ki jo je prekolesaril. Pri 18 letih je začel resno dirkati na cesti in z zmago na mladinskem evropskem prvenstvu do 23 let si je že čez dve leti prislužil pogodbo pri Patricku Lefeverju in njegovem Quick-Stepu.

Sorodna novica "Vesel zmage, kjer je bilo toliko Slovencev. Hvala vsem."

"K ekipi Quick-Step sem se pridružil premlad in prezgodaj. Imel sem težave. Temna leta. Bil sem tik pred tem, da zapustim kolesarstvo. Imela sem motnje hranjenja. Jedel sem enkrat preveč, enkrat premalo. Vse. Na koncu sem pristal v majhni avstrijski ekipi (Tirol Cycling Team). Po letu 2013 me je vzela še ena majhna celinska ekipa, Amplatz-BMC, in spet sem začel verjeti vase. Izgubil sem veliko let. Toda takrat sem se predvsem naučil, kako se spopadati z duševnimi težavami in da je kolesarjenje v resnici le del tvojega življenja. Pravzaprav se je moja profesionalna kariera ponovno začela leta 2017 z ekipo CCC. In glej, zdaj sem zmagal na dirki Omloop," se je na svojo trnovo pot vračanja med najboljše kolesarje ozrl Tratnik.

Čez mesec dni na dirkah v Flandriji

"Lani sem tik pred začetkom Gira padel in si zlomil koleno. Rekli so mi, da je moje sezone konec. Toda dva dni pozneje sem spet začel delati. Po štirih tednih sem bil spet na kolesu. Še vedno sem se uvrstil v ekipo za Vuelto. Verjemite, da je vse mogoče: to je moje vodilo. Na koncu sem se iz teh težav veliko naučil. Če potem zmagaš na Omloop het Nieuwsblad kot danes, ne smem biti ponosen le nase, ampak mi to daje tudi motivacijo za prihodnost. Morda sem star 34 let, vendar starost ne pomeni veliko," je zaključil Tratnik, ki ga zdaj čaka krajši predah in nove priprave, saj bo čez mesec dni na flamskih klasikah hkrati ključni pomočnik, a tudi as v rokavu na dirkah, kot sta E3 in Dwars door Vlaanderen, medtem ko na spomeniku Po Flandriji najbrž ni dvoma, da bo vse podrejeno Woutu van Aertu. Ne nazadnje je WvA v nedeljo suvereno dobil drugo klasiko pravega začetka nove kolesarske sezone.