Urška Žigart je v paru bežala več kot 50 km, dobrih 20 km pa samostojno, prednost pred glavnino se je vrtela med 3 in 4 minutami, na koncu pa je ohranila 5 sekund naskoka pred glavnino. Foto: Twitter/@SetmanaCiclista
Urška Žigart je v paru bežala več kot 50 km, dobrih 20 km pa samostojno, prednost pred glavnino se je vrtela med 3 in 4 minutami, na koncu pa je ohranila 5 sekund naskoka pred glavnino. Foto: Twitter/@SetmanaCiclista

Prva zmaga 24-letnice iz Slovenske Bistrice za ekipo Bike Exchange, avstralsko zasedbo svetovne serije! Skupno šele druga zmaga med članicami, pri čemer je Urška Žigart lani v kronometru na Pokljuko osvojila naslov državne prvakinje v konkurenci vsega petih kolesark.

Ob boku zmage Bujakove, uradno še pod zastavo Poljske
Zdaj je izbranka Tadeja Pogačarja poskrbela za enega največji uspehov slovenske ženskega kolesarstva na cesti. Dirka po Valencii sodi v elitni razred ženskih tekmovanj, ki je stopničko pod svetovno serijo. Za največji uspeh Slovenk sicer velja zmaga Eugenie Bujak na VN Plouaya oziroma Bretanje leta 2016, a takrat je kolesarka takratne ekipe BTC City Ljubljane kolesarila še pod zastavo Poljske, četudi je že začela postopek za menjavo državljanstva.

Urška Žigart je osvojila prvo zmago v mednarodni konkurenci, sploh prvo v cestni vožnji, skupno šele drugo v sicer kratki karieri. Foto: Twitter/@GreenEDGEteam
Urška Žigart je osvojila prvo zmago v mednarodni konkurenci, sploh prvo v cestni vožnji, skupno šele drugo v sicer kratki karieri. Foto: Twitter/@GreenEDGEteam

Pobeg dolg več kot 70 km
Tokrat je zadnji dan etapne Dirke po Valencii začelo 105 kolesark. Po začetnem vzponu 1. kategorije sta se na začetku drugega klanca okoli 70 km do cilja odpeljali naprej Urška Žigart in Nemka Nadine Gill (Bizkaia Durango), ki sta nato dolgo bežali, pri čemer je prednost pred glavnino narasla na 4 minute.

Sorodna novica Izvila se je iz primeža anoreksije in postala vrhunska kolesarka

Slabih 30 km pred ciljem je imela ubežna dvojica tri minute in pol naskoka, ko se je Žigartova otresla Gillove, sočasno pa se je začel v ozadju organizirati lov glavnine. Prednost se je topila, a cilj se je bližal, na koncu je Urška Žigart prišla v cilj z vsega petimi sekundami prednosti, a dovolj, da slavi prvo zmago v mednarodni konkurenci. Ekipni uspeh Bike Exchanga je dopolnila Italijanka Arianna FIdanza, ki je dobila šprint glavnine.

Ob nasprotnem vetru že pomislila, da ji ne bo uspelo
"Od osem do šest kilometrov pred ciljem je prednost izredno hitro kopnela, saj se je glavnina pripravljala na šprint, takrat sem pomislila, da mi ne bo uspelo, ker je bil še močan nasprotni veter. A mi je športni direktor v radio vpil, da naj pritiskam in grem do konca. Na koncu mi je za las uspelo,"
je v intervjuju za organizatorje povedala presrečna zmagovalka etape.

183 Anoreksija, kolesarstvo in Urška Žigart

Na spustih izgubljala, na vzponu pridobivala
"Na vzponih sem bila močnejša, a na spustih sem vedno znova zaostala za Nadine. To je element, pri katerem moram še delati, z boljšim spustom bi bilo vse veliko lažje. A na zadnjem vzponu sem šla na vse in sem se je otresla,"
je razplet dvoboja z Nemko opisala Štajerka, sicer partnerica slovenskega šampiona Tadeja Pogačarja.

Več o kolesarski poti Urške Žigart in njenih življenjskih ekstremih ter izkušnjah lahko prisluhnite v nedavnem podkastu Številke.

"Ravno prav dolga dirka, da je uspelo"

Po telefonu se je Urška Žigart oglasila tudi Valu 202 in o največjem svojem uspehu ter enem največjih uspehov slovenskega ženskega kolesarstva še podrobneje opisala zmagoviti pobeg: "Zmagati nikoli ni lahko. Na to dirko smo res šle z odprtimi kartami, vsaka je dobila priložnost. Sicer smo pazile na skupno razvrstitev, a smo vedele, da se zadnji dan ne more veliko spremeniti. Zato smo poskušale z napadi.

V ekipi BikeExchange se dobro počutim. Vsem puncam dajo priložnost, vse smo dovolj dobre za kakšno zmago, zato nam to tudi omogočijo. Zelo te podpirajo, spodbujajo, res super ozračje v ekipi.

Urška Žigart o ekipi BikeExchange

"V glavnini so me preprosto spustile, saj se je skupina umirjala po prvem spustu. Na drugi klanec sem se odpeljala. Vseskozi sem imela eno Nemko spredaj ali zadaj. Ona je bila na dol boljša, jaz pa navzgor, nekako si nisva uspeli najbolje pomagati. Ko sem videla, kako trpi na zadnji nekategorizirani vzpon, sem se odločila, da je treba iti na vse ali nič. Bilo je to približno 30 km do konca, ko sem imela okoli 4 minute prednosti pred glavnino"

Ko je Žigart ostala sama v ospredju, se je začel lov na ubežnico. "Vedela sem, da bo šlo na nož, saj so se zadaj punce pripravljale na šprint, saj je dosti šprinterk preživelo klance. Moram reči, da je bila ravno prav dolga etapa, da mi je na koncu uspelo."

Dirka skupno Annemiek van Vleuten

Skupno je zmago v Valencii odnesla superšampionka Annemiek van Vleuten (Movistar), ki je že prvi dan vse tekmice na močni etapni dirki prehitela za več kot dve minuti. Skupno druga je bila kolesarka slovensko-italijanske ekipe Ale BTC Ljubljana Španka Mavi Garcia (+2:16).

Špela Kern odlična sedma

V skupnem seštevku je do visokega 7. mesta prišla Špela Kern (Massi Tactic), ki je bila že v odločilni uvodni etapi izvrstna šesta. Na koncu je slovenska podprvakinja v cestni vožnji zaradi najboljšega seštevka etapnih uvrstitev - tokrat je bila 17. - ob zaostanku 2:34 dosegla svoj drugi najboljši izid v karieri v mednarodni konkurenci. V skupnem seštevku je Urška Žigart zasedla 52. mesto z zaostankom +22:27.