Bradley Wiggins je v šovu Andrewa Marra pojasnil, zakaj je jemal substance, ki so na seznamu prepovedanih poživil. Foto: Reuters
Bradley Wiggins je v šovu Andrewa Marra pojasnil, zakaj je jemal substance, ki so na seznamu prepovedanih poživil. Foto: Reuters
Wiigins povedal svojo resnico

Ruska hekerska skupina Fancy Bears je vdrla v podatkovno bazo Svetovne protidopinške agencije (WADA) in objavila imena več kot sto športnikov in športnic iz 19 držav. Wiggins je med najbolj znanimi športniki s tega seznama. Zaupni podatki razkrivajo, da so Wigginsu med letoma 2008 in 2013 večkrat dovolili vzeti substanci, ki sta na črnem seznamu protidopinške agencije. Ena od teh substanc je triamcinolon. Športniki ga lahko jemljejo le s posebnim dovoljenjem, če dokažejo, da imajo težave z zdravjem. Wiggins je dovoljenje dobil tako pred Dirko po Franciji 2012 (takrat je postal prvi Britanec z zmago na Touru) kot tudi pred Dirko po Italiji 2013. Jemanje zdravila je odobril tudi zdravnik Mednarodne kolesarske zveze.

Wiggins se je v nedeljo oglasil prvič po razkritju skupine Fancy Bears in v intervjuju za BBC poudaril, da že vse življenje trpi za astmo in da je le sledil navodilom zdravnikov ekipe Sky. "Triamcinolon sem jemal zaradi zdravljenja, ne pa zato, ker bi želel na nepošten način pridobiti prednost. Če tri tedne pred Tourom zmagaš na pomembni dirki (kriterij Dauphine), si favorit. Zdravniška ekipa in trenerji preverjajo, ali je vse v redu, in sprašujejo, ali lahko v času do začetka Toura še kaj naredijo. Povedal sem jim, da imam težave z dihanjem, zato sem jemal to zdravilo," je pojasnil Wiggins.

Danes se je s podobnimi besedami odzval še vodja ekipe Sky David Brailford: "Dolgo poznam Bradleyja, vem, da trpi za astmo in da ima odkar ga poznam težave z alergijami. Obiskati je moral tudi zdravnike specialiste, pristojni organi pa so mu izdali dovoljenje, da jemlje zdravila."

Prepovedani kortikosteroid triamcinolon je v kolesarstvu že povzročal afere. Dobro ga pozna Michael Rasmussen. Nekdanji danski kolesar po razkritju afere s hekersko skupino Fancy Bears poudarja, da so si nekoč pomagal prav s to prepovedano substanco, ki po njegovem mnenju predstavo kolesarja izboljša za približno tri odstotke, kolesarju pa predvsem pomaga do boljše regeneracije.

Wiigins povedal svojo resnico