Yahoo je šele zdaj priznal vdor, ki se je zgodil že leta 2014, o njem pa se je govorilo tudi že avgusta letos. Foto: Reuters
Yahoo je šele zdaj priznal vdor, ki se je zgodil že leta 2014, o njem pa se je govorilo tudi že avgusta letos. Foto: Reuters
Verizon
Ameriški telekom Verizon je julija letos kupil Yahoo za 4,8 milijarde dolarjev. Razlog za nakup podjetja v težavah je bil pridobiti ogromno bazo podatkov njegovih uporabnikov. Več kot milijarda ljudi vsak mesec obišče spletno stran v lasti Yahooja, Verizon pa želi to izkoristiti za ciljno oglaševanje. Foto: Reuters
Hekerski vdor v Yahoo

Ukradeni naj bi bili številni osebni podatki uporabnikov, vključno z imeni in elektronskimi naslovi, telefonskimi številkami, datumi rojstev, gesli, pa tudi šifriranimi in nešifriranimi varnostnimi vprašanji in odgovori, ki uporabnikom pomagajo, da se spomnijo svojih gesel. Med ukradenimi podatki pa, kot kaže, ni podatkov o bančnih karticah ali bančnih računih, je sporočil Yahoo, saj so ti podatki shranjeni v drugem sistemu od tistega, ki je bil prizadet.

Novica o morebitnem večjem napadu na tehnološko podjetje se je pojavila že avgusta, ko naj bi heker, znan kot Peace (Mir), skušal prodati informacije o 200 milijonih uporabnikov Yahooja, poroča BBC. V četrtek so v podjetju priznali, da je bil vdor precej večji, kot so sprva mislili. Yahoo svoje uporabnike poziva, naj spremenijo svoja gesla, če tega niso storili od leta 2014.

Novi lastnik ni vedel za vdor
Julija letos je bil Yahoo prodan ameriškemu telekomu Verizon za 4,8 milijarde dolarjev. Za primerjavo, leta 2000 je bila vrednost Yahooja, ki je bil ustanovljen leta 1994, ocenjena na 125 milijard dolarjev. Novi lastnik je za BBC dejal, da je za vdor izvedel "v zadnjih dveh dneh" in da nima veliko informacij o dogodku. Do nadaljnjega zadeve ne bodo komentirali, so še sporočili.

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je potrdil, da preiskuje napad. V Yahooju sicer menijo, da je šlo za napad s pokroviteljstvom države. Reuters medtem navaja tri neimenovane uslužbence ameriških obveščevalnih služb, ki so prav tako dejali, da menijo, da za napadom stoji država, saj je bil napad podoben prejšnjim vdorom, ki jih povezujejo z ruskimi obveščevalnimi službami.

Pojavljajo se tudi vprašanja, zakaj je minilo šest tednov od avgustovskih novic o vdoru do zdajšnjega priznanja in kako to, da vdor iz leta 2014 toliko časa ni bil zaznan.

Obseg vdora v Yahoo je precej večji od drugih vdorov v tehnološka podjetja. Od MySpacea so hekerji tako ukradli podatke o 359 milijonih uporabnikov, od LinkedIna o 164 milijonih in Adoba 152 milijonov.

Hekerski vdor v Yahoo