Hekerska skupina Fancy Bears objavlja zaupne zdravstvene podatke profesionalnih športnikov. Foto: Reuters
Hekerska skupina Fancy Bears objavlja zaupne zdravstvene podatke profesionalnih športnikov. Foto: Reuters

Trenutno primerjamo seznam vseh britanskih olimpijcev iz Ria s seznamom športnikov, ki so jim bile pri Wadi priznane terapevtske izjeme ali pa so trenutno še v veljavi.

Nicole Sapstead, izvršna direktorica britanske protidopinške agencije
false
Svetovna protidopinška agencija poskuša storiti vse, da do vdora v bazo podatkov v prihodnje ne bi več prihajalo. Foto: Reuters

Hekerska skupina Fancy Bears vdira v bazo podatkov Svetovne protidopinške agencije (Wada) in na spletu objavlja zaupne zdravstvene podatke športnikov, ki so z dovoljenjem jemali substance, uvrščene na črni seznam.

Do danes so objavili imena 29 športnikov, med katerimi so tudi Christopher Froome, sir Bradley Wiggins, Simone Biles, Petra Kvitova, Bethanie Mattek-Sands in sestri Williams. Hekerji nameravajo svoje delo nadaljevati.

'Dopingiranje' s predhodnim dovoljenjem
Skupni imenovalec zaupnih zdravstvenih podatkov, ki jih na spletu objavlja skupina Fancy Bears, je jemanje prepovedanih substanc s predhodnim dovoljenjem protidopinške agencije. Namreč, športniki s specifičnimi zdravstvenimi obolenji lahko Wado zaprosijo, da so izvzeti iz vsesplošne prepovedi, pri čemer potrebujejo uradno diagnozo zdravnika in dovoljenje športnih oblasti. To naj bi tudi storili, s tem pa naj ne bi kršili protidopinškega pravilnika.

Primerjanje seznamov britanskih športnikov
Sapsteadova je pojasnila, da želijo z britanskimi športniki, ki jih je hekerska skupina že 'razkrinkala', stopiti v stik in jim ponuditi pomoč ter oporo. Koliko britanskih športnikov, ki so sicer blesteli na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, še utegne postati tarča skupine Fancy Bears, ni znano, a po neuradnih podatkih bi številka s pet lahko narasla na 53. "Trenutno primerjamo seznam vseh britanskih olimpijcev iz Ria s seznamom športnikov, ki so jim bile pri Wadi priznane terapevtske izjeme ali pa so trenutno še v veljavi," je dejala Sapsteadova, ki dejanja hekerske skupine ostro obsoja.

"Taka dejanja so neopravičljiva. Mislim, da je neprimerno, da se objavljata osebno zdravstveno stanje atleta ali vsebina njegovih zaupnih zdravstvenih podatkov," je poudarila.

Froome in Wiggins astmatika
Predstavnik za odnose z javnostjo pri Britanski kolesarski zvezi je v sporočilu za javnost zapisal, da v zvezi obsojajo objavljanje zdravstvenih podatkov športnikov brez njihovega dovoljenja. Na razkritje zaupnih podatkov v sredo sta se sicer že odzvala Froome in Wiggins. "O terapevtski uporabi zdravil oziroma o izjemah sem javno že govoril, zato me zaradi objave mojih podatkov ne boli glava. V devetih letih v profesionalnem športu sem dvakrat zahteval izjemo zaradi težav z astmo, zadnjič pred dvema letoma," je dejal zmagovalec letošnje Dirke po Franciji, medtem ko je Wigginsov zastopnik poudaril, da vsi vedo, da je petkratni olimpijski zmagovalec astmatik in da zaradi tega jemlje določene (prepovedane) substance s predhodnim dovoljenjem krovne protidopinške agencije.

"Objavljanje zaupnih podatkov je poskus spodkopavanja verodostojnosti Wade, in to bo morala agencija rešiti sama," je še dejal.

Trenutno primerjamo seznam vseh britanskih olimpijcev iz Ria s seznamom športnikov, ki so jim bile pri Wadi priznane terapevtske izjeme ali pa so trenutno še v veljavi.

Nicole Sapstead, izvršna direktorica britanske protidopinške agencije