Pogačarja je na pripravah v Al Ainu že doletela prva smola: spodneslo ga je na cestnem odsevniku na ravnem in širokem odseku, zaradi česar si je potolkel desni komolec.
Pogačarja je na pripravah v Al Ainu že doletela prva smola: spodneslo ga je na cestnem odsevniku na ravnem in širokem odseku, zaradi česar si je potolkel desni komolec. "Trenutek nepozornosti. Ponesrečen padec," je priznal zmagovalec Toura. Foto: Instagram/tadejpogacar

"Sezono bi začel prej, če ne bi bile dirke po Majorki odpovedane. Po UAE Touru nadaljujem s Strade Bianche, dirko od Tirenskega do Jadranskega morja. Nato je na vrsti Baskija, klasike v Ardenih, državno prvenstvo, Tour de France skupaj z olimpijskimi igrami. Sledi Vuelta, evropsko prvenstvo, svetovno prvenstvo in kakšna jesenska italijanska klasika," je obsežen program načrtovanih dirk razkril 22-letnik iz Klanca pri Komendi.

Za začetek po "domačo" zmago
Prva dirka bo tako domača za njegovo ekipo UAE Emirates ‒ Dirka po Združenih arabskih emiratih (21.‒27. februar), kjer bo Tadej Pogačar že dirkal na skupno zmago.

Sorodna novica Pogačar: "Grem branit Tour in nato še na Vuelto."

Emirati zato svoj pripravljalni tabor izvajajo na edini resni gori države: skorajda vsak dan iz Al Aina navzgor do Džebel Hafita. Lani je v drugem poskusu gorenjski volk tam slavil etapno zmago, a skupno je na zaradi pandemije prekinjeni dirki končal kot drugi.

Natrpan urnik, zato ključna priprava
"Za nas je pomemben UAE Tour naslednji mesec, Tour je največji cilj sezone, ker bodo blizu, tudi olimpijske igre. Če bo šlo vse po sreči, bomo imeli natrpan urnik, zato moramo biti pazljivi pri pripravi na dirke," je Pogačar pojasnjeval slovenskim novinarjem načrt za sezono 2021, v kateri pa seveda ni dvoma: "Vse se vrti okoli Toura, vseeno pa sem lahko koristen tudi na drugih dirkah, četudi nisem v najboljši formi. Imamo veliko kapetanov. Če ne bom jaz najboljši, se bom podredil drugim. Zagotovo bo naporno, dober bom moral biti skozi vse leto. Vseeno bo najboljšo formo treba ujeti za Tour in potem za Vuelto poskusiti še enkrat."

Zmagal sem največjo dirko na svetu, vse, kar pride, bo bonus. Ostajam motiviran in želim si zmagovati v naslednjih letih. A če se to ne zgodi, ne bo konec sveta zame.

Tadej Pogačar

Prvo leto 8 zmag, lani 9 zmag, koliko letos?
V sanjski pandemski sezoni 2020 je Pogačar dirkal le 43 dni in slavil 9 zmag: od Valencie prek etape Po Emiratih, do obrambe državnega naslova na DP-ju v kronometru, nato pa vsak teden dobil po eno etapo na Dirki po Franciji, seveda vse kronano z zgodovinsko rumeno majico za skupnega zmagovalca. V prvi sezoni med profesionalci je v 62 tekmovalnih dneh slavil 8 zmag. Zdaj se mu v idealnem scenariju obeta več kot 80 dirkalnih dni na kolesu!

Časa in dirk do Toura je še veliko

"Če enkrat zmagaš, vsi pričakujejo, da boš še drugič. Večina okoli mene dobro ve, da je braniti zmago najtežje, težje kot prvič zmagati. Zmagal sem največjo dirko na svetu, vse, kar pride, bo bonus. Ostajam motiviran in želim si zmagovati v naslednjih letih. A če se to ne zgodi, ne bo konec sveta zame," je Pogačar razkril, da mu je zmaga na Tour de France 2020 kvečjemu še prilila motiva in želje po novih zmagah, a se dobro zaveda, da se hitro lahko kaj zalomi, zlasti z nekaj smole in zdravstenimi težavami, kot so na primer doletele njegovega predhodnika na tronu Elizejskih poljan Egana Bernala.

Ali se ima sam Pogačar za prvega favorita za vnovično zmago na francoski pentlji, kot pravijo stavnice? "Sem aktualni zmagovalec, zato sem seveda tudi eden izmed favoritov. Ne vem pa, ali sem glavni kandidat za zmago. Časa do Toura je še dovolj, potem pa bomo po dirkah pred tem videli, kdo bo dobil največ etap in se izkazal za najmočnejšega."

Ali ekipni kolega in sosed v Monaku Davide Formolo res preveč navija glasbo, zaradi česar bi se moral izseliti v večje stanovanje?
Ali ekipni kolega in sosed v Monaku Davide Formolo res preveč navija glasbo, zaradi česar bi se moral izseliti v večje stanovanje? "Ne, ne bom se selil v večje stanovanje. Sem star šele 22 let. Ne potrebujem velike hiše. Skupaj z Urško Žigart uživava v najinem majhnem stanovanju, kjer prav lepo živiva." Kaj si je privoščil po zmagi v Franciji? "Kupil sem ure za moje ekipne kolege, to je bilo darilo zanje. Sam sebi pa nisem privoščil ničesar posebnega. Nekaj dobrih večerij z Urško." Foto: www.alesfevzer.com

Emirati vsako leto močnejši
Ob vprašanjih o moči lastne ekipe je Pogačar odločno odgovarjal, da so UAE Emirates že ekipna velesila, ob tem pa spominjal sedmo silo, da ne pozabijo na obilico smole, ki je spremljala emirate med preteklo Dirko po Franciji (poškodba De la Cruza, odstop neprepoznavnega Aruja, zlom ključnice in zlom Formola, vse to do polovice dirke).

Hirschi je zagotovil pomoč Pogačarju na Touru, Slovenec pa potrdil, da se mu ni težko podrejati za skupne ekipne cilje, če bodo preostali aduti kot so Švicar ali Davide Formolo močnejši na kakšni dirki. Foto: ASO
Hirschi je zagotovil pomoč Pogačarju na Touru, Slovenec pa potrdil, da se mu ni težko podrejati za skupne ekipne cilje, če bodo preostali aduti kot so Švicar ali Davide Formolo močnejši na kakšni dirki. Foto: ASO

"Naša ekipa se izboljšuje iz leta v leto. Lepo je videti štiri nove obraze. Treniramo tukaj v ZAE-ju in precej dobro nam gre skupaj. Ekipa UAE Emirates bo vsako leto še močnejša," je kapetansko odgovoril Slovenec, ki se ni ognil niti bodici, ali se njegova zasedba po ekipni moči res lahko meri z Jumbo Vismo, ki je lani tako sijajno podpirala Primoža Rogliča.

"Že zdaj smo močnejši od Jumba," je v najširšem nasmehu dneva poudaril Tadej Pogačar, ki se zaveda, da je zdaj tarča, in sta pritisk in odgovornost na njegovem hrbtu. A da ni bila samo šala, temveč da gre tudi za prepričanje, je tamau Pogi nadaljeval z obrazložitvijo, kako se ekipa razvija in da prišleki potrjujejo, da uživajo v novem okolju vso najboljšo mogočo podporo.

"Poskušamo biti čim boljši, vsi od prvega do zadnjega smo na visoki ravni, vsak košček ekipe, tudi tisti, ki jih ni mogoče videti, in to nas dela veliko boljšo ekipo. Ampak tu se ne želimo ustaviti. Skušamo biti še boljši," je pojasnil Pogačar.

Sam si govorim, da je še veliko dirk, kjer se želim potegovati za zmage in odmevne izide. Zagotovo sem pa zdaj veliko bolj sproščen kot prej.

Tamau Pogi

Okrepljena pomočniška zasedba
Od strokovnjakov, zdravstvenega osebja, mehanikov, opreme, seveda pa tudi ni skrivnost, da denar ni ovira za ekipo, ki jo vodi Mauro Giannetti. Pozimi so se emirati lepo okrepili z Rafalom Majko, ki bo njihov prvi pribočnik v gorah, in na koncu z mladim švicarskim zvezdnikom Marcom Hirschijem, ki bi lahko kot superpomočnik držal ravnovesje z Woutom van Aertom na Touru. Sam Hirschi je na predstavitvi že poudaril, da gre v Francijo s primarno nalogo, da pomaga ubraniti rumeno majico Slovenca, s katerim ima že dolgo zgodovino.

Zdaj se bosta dopolnjevala s Hirschijem
"Marca poznam že od mlajših mladincev, ves čas sva bila tekmeca in tekmovala drug proti drugemu. Do lanskega leta sva bila dobra tekmeca. Seveda sva različna kolesarja, a to, da je on prišel k nam, je ena boljših okrepitev leta. Dopolnjevala se bova v naslednjih letih in pomagala drug drugemu,"
je še o prestopu leta spregovoril drugi kolesar UCI-lestvice.

Šefi UAE Emiratov so sicer nakazali, da bo šlo za vzajemno pomoč: v Ardenih bo Hirschi prvi adut, Pogačar pa drugi, a predvsem si želijo, da bi oba ponovila lanske predstave, ko sta bila na Valonski puščici (Hirschi prvi, Pogačar deveti) in spomeniku Liege-Bastogne-Liege (Švicar drugi, Slovenec pa tretji).

Tadej Pogačar je lani senzacionalno osvojil najpomembnejšo kolesarsko dirko na svetu, kjer bo letos kot kapetan še okrepljene ekipe UAE Emirates seveda branil rumeno majico. Foto: ASO
Tadej Pogačar je lani senzacionalno osvojil najpomembnejšo kolesarsko dirko na svetu, kjer bo letos kot kapetan še okrepljene ekipe UAE Emirates seveda branil rumeno majico. Foto: ASO

"Rudar" ne zameri Dumoulinovih besed

O kolesarstvu v ZAE-ju

"V Združenih arabskih emiratih smo prejeli lepo dobrošlico. Tudi ko vozimo po cestah, nas prepoznavajo. Iz avtomobilov nas tako nenehno slikajo in fotografirajo. Smo postali prepoznavni v državi, ne nazadnje so tudi naš glavni pokrovitelj. Z veseljem se bom vračal. Kolesarstvo izhaja iz nič, a se strmo vzpenja navzgor."

Slovenski mladi kolesarski šampion je prvo ime ekipe UAE Emirates, ki je ob koncu dolgega medijskega dne na spletu pritegnilo več kot 60 novinarjev z vsega sveta. Tuji novinarji so se na novinarski konferenci nenehno vračali k Touru in se navezovali na zdaj že razvpiti dokumentarec nizozemske televizije NOS: Rumeni alarm. Kakšen je Pogačarjev komentar na izjave Rogliča in Dumoulina po usodnem kronometru? Nizozemec je med drugim dejal, da se Pog pelje na kronometrskem kolesu kot nekakšen rudar.

"Govorili so v vročici trenutka. Bilo ni nič neverjetnega, bilo pa je nepričakovano," se je Pogačar še enkrat ozrl na veliki preobrat preteklega Toura na La Planche des Belles Filles in nadaljeval: "Če pogledamo na vse vidike in scenarije, ni neverjetno. Imel sem odličen dan. Imel sem odlično menjavo, izjemno ekipo, ki me je popeljala čez traso in priprave. Bil je to ključen trenutek, v katerem si lahko napravil kar veliko razliko."

Sorodna novica Že za uvod cilj v klanec, v 11. etapi dvakrat na Mount Ventoux

Raje kot o lanskem govori o letošnjem Touru
Ob kar nekaj vprašanjih o TdF 2020 je Pogačarju kar odleglo, da je lahko začel govoriti tudi o Dirki po Franciji 2021. "Vedno sem tak, da moram gledati v prihodnost in ne biti toliko v preteklosti. Sam sem že v naslednji sezoni in v njej bom tekmoval od dirke do dirke. Seveda ne želim pozabiti na preteklost, ampak s tem se mi ni treba obremenjevati ves čas," je pogled naprej izpostavil mladi Gorenjec.

Glavni fokus ‒ izboljšati položaj na kozi
"Ne, mislim, da mi ne ustreza popolnoma. A moj trening in priprave bodo usmerjeni na zakonitosti prihajajočega Toura,"
je Pogačar priznal, da trasa poletne 108. Dirke po Franciji ni po njegovem okusu, ne nazadnje se bodo samo tri etape končale s ciljnimi vzponi, obe vožnji na čas pa bosta potekali po čisti ravnini.

Res ga je Dumoulin označil za
Res ga je Dumoulin označil za "rudarja" na kronometrskem kolesu, a sam dvakratni članski državni prvak v vožnji na čas vseeno samokritično izpostavlja, da mora popraviti aerodinamiko na "kozi". Velika tehnična sprememba za Pogačarja in UAE Emirates pa bo dejstvo, da bodo večinoma zdaj vozili z disk zavorami. "Več bom dirkal na disk zavorah, ker so pri Colnagu dodelali kolo, da je lažje in se približuje magični meji teže 6,8 kg." Foto: www.alesfevzer.com

"Izboljšati moram ravninski kronometer. Popolnoma drugače kot lani: dve vožnji na čas po ravnini, pri čemer je prvi kronometer že prvi teden. A gre za najtežjo dirko v koledarju, na svetu in bo v vsakem primeru zelo težko," je svojo papirnato šibko točko sam omenil branilec rumene majice, četudi je že osvajal državna prvenstva na tradicionalni ravninski trasi med Ljubljano in Domžalami.

"Glede na to, da je zaradi covida-19 nepredvidljivo, nismo obiskali še nobenega vetrovnika. Upam, da nam to uspe v naslednjih mesecih, še pred pomembnimi dirkami, vsaj pred Tourom. Z ekipo izboljšujemo položaj na kronometrskem kolesu. Predtem se temu nisem toliko posvečal, niti ni bilo časa za to. Zdaj moram krono-trening umestiti v svoj urnik treningov," je Pogi razkrival, da se res veliko ukvarja z vožnjo na čas na prihajajočem Touru, ki bosta na sporedu v 5. etapi (27 km) in znova v 20. etapi (31 km).

A natrpan urnik tudi razkriva Pogačarjevo osebno željo, da ne bo samo kolesar za velike Grand Toure. "Ne, nič ne bom na stran dal klasik. Vedno je lepo voziti še kaj drugega kot tritedenske dirke. Razbiješ monotonost, ko greš samo na enodnevne dirke," poudarja prednosti klasik.

Pogačar se zaveda, da je težje braniti zmago na Touru

Po Touru na OI, po Vuelti na EP
Monotonost pa razbijajo tudi reprezentančne dirke in leto 2021 prinaša kar tri priložnosti, na prav vseh treh pa bi lahko nastopil Pogačar. Za olimpijske igre ni skrivnost, da bo ob uspešnem Touru skupaj z Rogličem tvoril udarno pest slovenskega kvarteta, ki bo na težki gorski trasi pod goro Fudži skušal uresničiti slovenske olimpijske sanje.

Po paru Tour + Tokio bi nato rad z drugim vrhuncem forme dodal še drugi par: Vuelta + EP. "V Trentu je zahtevna proga. SP v Flandriji ima lažji profil. Če lahko delam izid, je to prej na evropskem prvenstvu kot svetovnem. A je še tako daleč, da se lahko zgodi še marsikaj," je še pojasnil Pogačar, zakaj mu je EP mikavnejši cilj kot SP.

A kot je dejal sam šampion: veliko je še časa in dirk, ne nazadnje je poučna lanska zgodba s pandemijo koronavirusa, ki še naprej kroji življenje, tudi kolesarsko.

Pogačar je v Pirenejih slavil dve od skupno šestih zmag na tritedenskih dirkah: prvo na Vuelti in prvo na Touru, zato ne čudi naklonjenost do gorovja med Francijo in Španijo. Zaključne gorske etape naslednje Dirke po Franciji bodo ravno v Pirenejih, kjer bodo nato tudi ključne etape Dirke po Španiji, kjer bo skušal nadgraditi tretje mesto iz leta 2019. Foto: Reuters
Pogačar je v Pirenejih slavil dve od skupno šestih zmag na tritedenskih dirkah: prvo na Vuelti in prvo na Touru, zato ne čudi naklonjenost do gorovja med Francijo in Španijo. Zaključne gorske etape naslednje Dirke po Franciji bodo ravno v Pirenejih, kjer bodo nato tudi ključne etape Dirke po Španiji, kjer bo skušal nadgraditi tretje mesto iz leta 2019. Foto: Reuters